Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Δεν «βγαίνει» το μνημόνιο, τo Grexit είναι μπροστά

Δεν θα είναι υπεύθυνος ο Τσίπρας για τις εξελίξεις...

Το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι μετά την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πλέον ρεαλιστικό και το πιο σημαντικό, ανεξάρτητο από τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η πιθανότητα ενός grexit αυξήθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αντί να μειωθεί, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας όμως ότι εξαρτάται από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν θα προέλθει από το αν ο Τσίπρας αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από την οικονομική λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.

Μετά τον Ιούλιου η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σοβαρά, κάνοντας αδύνατο να εκπληρώσει η Αθήνα τους στόχους που το μνημόνιο θέτει. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Έτσι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περαιτέρω περικοπές από τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30% και η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μοιάζει αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, εκτιμά το περιοδικό.

Καθώς το grexit δεν μοιάζει απίθανο, ίσως η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τη λογική ενός προγράμματος λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγεί το Spiegel.

Ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες, καταλήγει το Spiegel.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και news247


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]