Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυναμική η είσοδος της Ρωσίας στη Συρία

Μάταια η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει κωλύματα στην κάθοδο των ρώσων στη Συρία, εκτοξεύοντας απειλές σε κυβερνήσεις φιλικών προς τη Δύση χωρών (π.χ. Ελλάδα και Βουλγαρία). Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμική, αλλά δεν έχουν κατανοήσει και πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει τον εγκλωβισμό της και την μη παρουσία της σε μείζονος ενδιαφέροντος για την ίδια περιοχές, όταν μάλιστα αυτές πέρα από το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό τους ενδιαφέρον βρίσκονται στη "γειτονιά" της Μόσχας.

Μέσω Ιράν η βοήθεια …κάθε είδους της Μόσχας στη Συρία

Το Ιράν άνοιξε τον εναέριο χώρο του στα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, βοήθεια στην Συρία, σύμφωνα με δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Αποστείλαμε σειρά αιτημάτων στην ιρανική πλευρά, προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση των αεροσκαφών μας από τον ιρανικό εναέριο χώρα, τα οποία έγιναν, στο σύνολό τους, αποδεκτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, Μαξίμ Σουσλόφ.

Τόνισε, πάντως, πως η άδεια αφορά αποκλειστικά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια δήλωση που προκαλεί ερωτηματικά και αφήνει υπόνοιες ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Η Βουλγαρία, όπως είναι γνωστό, απαγόρευσε τη διέλευση ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, με προορισμό την Συρία, εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με το μεταφερόμενο φορτίο.

Μόνο η φιλάνθρωπος Ελλάς είχε απαντήσει θετικά στο ρωσικό αίτημα, θέτοντας σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ελέω, μάλιστα Βουλγαρίας, χωρίς την συγκατάθεση της οποίας, τα ρωσικά αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν, καν, να φτάσουν στην Ελλάδα, καθιστώντας την ελληνική άδεια, κενό γράμμα.

Ανακατάληψη πετρελαιοπηγών από δυνάμεις του Άσαντ

Η αντεπίθεση που υλοποιείται το τελευταίο τρίμηνο από την πλευρά του Συριακού στρατού, έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τις πετρελαιοπηγές του αλ Τζαζέλ, τις τελευταίες που ήλεγχε το συριακό καθεστώς μέχρι πριν δύο ημέρες, όταν τις κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προσωρινά όπως αποδείχθηκε.

Όπως ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση, οι δυνάμεις της επέβαλαν βαριά ήττα στους τζιχαντιστές, ανακαταλαμβάνοντας τις πετρελαιοπηγές και προκαλώντας βαριές απώλειες στις δυνάμεις του ΙΚ.

Οι εν λόγω πετρελαιοπηγές παρήγαγαν 2.500 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι πετρελαιοπηγές άλλαξαν χέρια αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.

Το συριακό καθεστώς έχει ήδη χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Ντεΐτ αλ Ζουρ, από το ΙΚ, ενώ οι Κούρδοι ελέγχουν τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας, αυτές του Ρμαϊλάν. Το πετρέλαιο αποτελούσε το βασικό στήριγμα της συριακής οικονομίας μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου, αποτελώντας το 45% των συριακών εξαγωγών.

Ομολογία Νικολά Σαρκοζί για την ρωσική ισχύ

O κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο συριακός πόλεμος και να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Είναι μεγάλο λάθος να ξεκινήσουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία και για τον αγώνα μας κατά του ΙΚ. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα με τη Μόσχα, όπως για παράδειγμα τα συμβαίνοντα στο Ντονέτσκ», είπε ο Σαρκοζί.

«Η Ρωσία πρέπει να επανέλθει και στην G8 και πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές κρέατος. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει και πάλι έναν ωφέλιμο διάλογο με τη Μόσχα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]