Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Ελλάδα των μνημονίων όποιος αρρωστήσει... πεθαίνει!

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού
Κενές 26.347 θέσεις - Αποχώρησαν 17.000 τα τελευταία χρόνια

Της Ελένης Πετροπούλου 

Με black out απειλούνται τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν πλέον κάτω από τα ασφαλή όρια λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε έτη αποχώρησαν 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.
Συνολικά, κενές παραμένουν 26.347 οργανικές θέσεις και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία είναι 51.380.

Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις το 22% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (τέλος Ιουλίου), η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 300 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, πέρυσι το πρώτο εννεάμηνο δόθηκαν στα νοσοκομεία 800 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Φέτος, έως τώρα τα νοσοκομεία έλαβαν 389 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΠΕΔΥ) από 1,3 δισ. που προϋπολογίστηκε για όλο το έτος.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία εξήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από ένα δισ. ευρώ (τέλος Ιουλίου στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).

Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν τις προμήθειες προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών που είναι απαραίτητα για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των νοσοκομείων. Με αποτέλεσμα να αναστέλλονται χειρουργεία, να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών και να εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κ.α.). Οπως καταγγέλλει, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ, νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.α. σε διπλανά νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας.
Αναφορικά με το προσωπικό, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών. Όπως υποστηρίζει, το καλοκαίρι δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 

Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος σε σύσκεψη με τα διοικητικά στελέχη της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών ?Πειραιώς) ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των ορίων δαπανών που αφορά στον εφοδιασμό των νοσοκομείων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, προχώρησε στην υπογραφή σχετικής απόφασης χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά 90 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]