Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτονομία ζητούν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας

«Η Κοιλάδα του Πρέσεβο απαιτεί αυτονομία»

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών στην νότια Σερβία, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο αντέδρασε, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Το Συμβούλιο επιδιώκει να αναλάβει δράση η αλβανική πολιτική ηγεσία στην περιοχή προκειμένου να εφαρμοσθούν όλες οι συμφωνίες.

«Παρατηρώντας τις περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα την πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες από την Πρίστινα και το Βελιγράδι, το αλβανικό εθνικό συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη θέση των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, επιδιώκει την υλοποίηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των Αλβανών», αναφέρει η ανακοίνωση του εθνικού συμβουλίου των Αλβανών και προσθέτει:
«Το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών, βλέπει την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που να προωθούν την επίλυση των ζητημάτων των Αλβανών στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, σύμφωνα με το πνεύμα των διαδικασιών ολοκλήρωσης που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη».
«Το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών καλεί την πολιτική ηγεσία της Κοιλάδας του Πρέσεβο να μιλήσει με μία φωνή και να συγκαλέσει επειγόντως Συνέλευση για την υποστήριξη του Δημοψηφίσματος της 1ης και 2ας Μαρτίου του 1992, τη συμφωνία Κοντσούλ της Κοινής πλατφόρμας του 2001 και την πολιτική απόφαση του 2006, ζητώντας με την αρχή της αμοιβαιότητας, το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μέντβετζα να λάβουν όλα τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα για ην υλοποίηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης».
Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας, επίσης, ζητούν:
"Η Κοιλάδα του Πρέσεβο να λάβει τη μορφή μιας αυτόνομης συνταγματικής λειτουργίας, στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, της Εκπαίδευσης, της χρήσης της γλώσσας, των εθνικών συμβόλων, στην υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον τοπικό σχεδιασμό, τη χωροταξία, κλπ."
Πηγή Βαλκανικό Περισκόπιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]