Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To "όχι" πρέπει να σημαίνει επιτέλους "όχι"

Ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν πει ότι αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος για το αν η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Γι 'αυτό το λόγο είναι περίεργο που δόθηκαν στην Ελλάδα πέντε ακόμη ημέρες για να καταλήξει σε ένα αξιόπιστο σχέδιο και να λάβει άλλο ένα πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης απολύτως επικίνδυνο για τη μελλοντική ακεραιότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τη "ρωγμή" πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να παραδεχτεί το αναπόφευκτο: το ευρώ θα είναι καλύτερα χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερα χωρίς το ευρώ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έφερε μαζί του ούτε καν "μαχαίρι" στη "συμπλοκή" της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπουργοί Οικονομικών έσυραν τους κουρασμένους εαυτούς τους στο Βέλγιο, εν αναμονή των νέων, μετα - δημοψηφίσματος, προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο ο Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπήκαν καν στον κόπο να τις γράψουν σε ένα χαρτί ή να τις πληκτρολογήσουν. Αντ 'αυτού, έγινε μια προφορική παρουσίαση που δεν μπόρεσε να αποτελέσει τη βάση για συζητήσεις και ανάγκασε την Merkel να δηλώσει πως "δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη" για την επίτευξη συμφωνίας.

Πού είχαμε μείνει; Τον Απρίλιο, η Citigroup συνένωσε τις λέξεις Greece (=Ελλάδα) και limbo (=εκκρεμότητα) για να πλάσει τον όρο "Grimbo". Δυστυχώς, ο όρος φαίνεται να συνοψίζει εύστοχα την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και έως την Παρασκευή, ο Τσίπρας θα πρέπει να περιγράψει αναλυτικά τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο. Ο Paul Donovan, επικεφαλής τομέα παγκόσμιας οικονομίας της UBS στο Λονδίνο, συνόψισε χθες τον παραλογισμό της κατάστασης ως εξής: 
Μετά από δύο έκτακτες Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης, έχουμε ένα Σαββατοκύριακο έκτακτων Συνόδων, μία έκτακτη Σύνοδο την Κυριακή και άλλη μία έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει κάτι έκτακτο.
Φαίνεται σχεδόν ανούσιο να μιλάμε για προθεσμίες εάν ληφθεί υπόψιν πόσες έχουν "καεί" χωρίς κανένα αξιόπιστο σημάδι προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης λύσης και χωρίς καμία συνέπεια. Σε αυτό το σημείο, φαίνεται, ότι κανείς δεν θα εκπλαγεί  -ή ακόμη και ανησυχήσει - εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει την οφειλή των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου. Θυμηθείτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει την πληρωμή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού την προηγούμενη εβδομάδα έληξε οφειλή ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ένα δισεκατομμύριο εδώ και ένα δισεκατομμύριο εκεί δεν φαίνεται να ισοδυναμούν με πραγματικό χρήμα σε αυτό τον ολοένα και πιο σουρεαλιστικό διάλογο.

Όσο περισσότερο κρατήσει η μάχη, με τις ελληνικές τράπεζες κλειστές και στεγνωμένες από ρευστότητα, τόσο θα βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση. Ελπίζω ότι το πρόσφατο ράλι που ώθησε την αξία των bitcoins κατά 20% τον περασμένο μήνα δεν οφείλεται σε απελπισμένους Έλληνες που προσπαθούν να βρουν κάπου να κρύψουν τα χρήματά τους από το "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον οικονομικά αρκετά ισχυρή για να παραμείνει στο ευρώ (αν ήταν και ποτέ). Καλύτερα να παραδεχτούν τώρα ότι η ένταξή της μπορεί να ανακληθεί. Όσες περισσότερες "τελευταίες ευκαιρίες" δίνονται στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προκύψει ένα πολιτικό σχίσμα μεταξύ των υπόλοιπων 18 κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης.

"Έχουμε ένα σενάριο Grexit που έχει ήδη ετοιμαστεί λεπτομερώς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Είναι πραγματικά καιρός η ΕΕ να μειώσει τη ζημία και να κάνει μια συμφωνία που να επιτρέπει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ με αξιοπρέπεια και με ένα ίχνος ελπίδας για το οικονομικό της μέλλον.
Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης χρησιμοποίησε τον όρο "κάθαρσις" για να περιγράψει πώς ο θεατής μιας τραγωδίας εξαγνίζεται από το έλεος και το φόβο. Αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα το ευρώ.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]