Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι επιλογές μετά την παρέμβαση Γιούνκερ

Του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Όντως, το δημοψήφισμα συνιστά ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο. Ωστόσο, το αποτέλεσμά του θα μπορούσε να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθότι μια πιθανή πλειοψηφία του «ναι» θα έφερνε τους θεσμούς σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, και μάλιστα οριστικά.

Για τον λόγο αυτόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδίωξε με την παρέμβασή του να «συκοφαντήσει» την ελληνική κυβέρνηση, να δημιουργήσει επιπρόσθετους λόγους ανησυχίας και τελικά να επιδιώξει τη χειραγώγηση της βούλησης των Ελλήνων ψηφοφόρων. Καθόλου απίθανο οι αξιωματούχοι των θεσμών να αξιολογούν ως δεδομένη την επικράτηση του «ναι», γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούν ότι «θα απαλλαγούν οριστικά από την ενοχλητική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο κύριες επιλογές:

α. Να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (αίροντας ή όχι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος) προκειμένου να επιτύχει μια κατά το δυνατόν καλύτερη συμφωνία σε σχέση με την πρόταση της 25ης Ιουνίου.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να θεωρηθεί ότι απώλεσε τα διαπραγματευτικά της ατού, καθότι οι αξιωματούχοι των θεσμών δήλωσαν επίσημα και επανειλημμένα «ανοιχτοί» σε συνομιλίες, αλλά και διότι η πρόταση της 25ης Ιουνίου έχει ήδη αποσυρθεί. Μάλιστα, η απόσυρση της πρότασης συνιστά σοβαρό λόγο άρσης του δημοψηφίσματος, αν η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίσει.

β. Να επιμείνει μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Πολύ πιθανόν, η επικράτηση του «όχι» εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ η επικράτηση του «ναι» θα οδηγούσε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, η πρώτη επιλογή δίνει το πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί εκ νέου, να ελέγξει την κατάσταση στον βαθμό του δυνατού και όχι να παραμένει άπραγη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που εκ των πραγμάτων θα την οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες εξελίξεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Πηγή "Το Ποντίκι"
* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής, geostrategical@yahoo.gr , www.geostrategy.gr)

Πίτερ Σπίγκελ: Ο Γιούνκερ λέει ψέματα για τις περικοπές στις συντάξεις

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, διέψευσε την δημόσια δήλωση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για το Ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά ότι το πακέτο μέτρων που πρότειναν οι δανειστές στην Ελλάδα δεν προέβλεπε περικοπές μισθών και συνάξεων.

Συγκεκριμένα ο Πίτερ Σπίγκελ με ένα tweet «άδειασε» τον Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφοντας χαρακτηριστικά:

«“Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο”, λέει ο Γιούνκερ. Λυπάμαι, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάργηση του ΕΚΑΣ λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μείωση στις συντάξεις απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]