Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ και Γερμανία μπορούν να αντέξουν τη διάσωση της Ελλάδας από τη Μόσχα;

Οι σύμμαχοι και το σενάριο να γλιτώσει η Μόσχα την Αθήνα από πιστωτικό γεγονός

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Οι πιο σημαντικές πληροφορίες τελικά περνούν απαρατήρητες. Οι δημοσιογράφοι πιανόμαστε στον ύπνο και περνά η μπάλα κάτω από τα πόδια μας. Δείτε το μεγάλο «γήπεδο» ξανά. Η ημερομηνία-κλειδί για την ελληνική χρεοκοπία είναι η 9η Απριλίου 2015. Τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα, Μεγάλη Πέμπτη, επαπειλείται η Σταύρωσις. Εκείνη την ημέρα πρέπει να πληρώσουμε 445.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ, αλλιώς πιστωτικό γεγονός. Σε ποια ξένη πρωτεύουσα θα βρίσκεται την προηγουμένη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και γιατί αυτό έχει σημασία; Είναι η είδηση που «χάσαμε».

Στα «ψιλά» του κυριακάτικου Τύπου διαβάσαμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναβάλει την παρουσία του στις τελετές μνήμης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που πρόκειται να γίνουν στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, μολονότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προσφάτως.

Πρόκειται για τις εκδηλώσεις στις οποίες θα εορταστεί η ήττα του ναζισμού. Ο πρωθυπουργός, μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο, αποφάσισε να στείλει αντ' αυτού τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Απόφαση του Τσίπρα είναι να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο Πούτιν, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρεμλίνου, στις 8 Απριλίου, την παραμονή της αποπληρωμής της οφειλής στο ΔΝΤ. Η Μόσχα έχει αφήσει αυτή τη στιγμή να αιωρείται στον αέρα η πληροφορία ότι θα εξέταζε την πιθανότητα να δώσει ένα μικρό δάνειο στην ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκείνη το ζητούσε, αν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα ήταν δημιουργικά ασαφής στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Εχουμε δώσει το μερτικό μας, μέσω των δόσεων του ΔΝΤ» είπε, σημείωσε τους περιορισμούς που υπάρχουν στη δανειοδότηση κρατών της ΟΝΕ, αλλά άφησε ένα «παράθυρο».

Το ερώτημα που προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, τόσο για τους Γερμανούς -που μετακινούν εγωιστικά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο όριο της χρεοκοπίας για να μας πιέσουν- όσο και για τους Αμερικανούς, είναι ένα και μόνο: Αντέχουν το γόητρο της ευρωζώνης, αλλά και η στρατηγική της νατοϊκής συμμαχίας την πιθανότητα να γλιτώσει η Μόσχα την Αθήνα από πιστωτικό γεγονός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Προσοχή! Δεν υποστηρίζω ότι οι Ρώσοι θα το κάνουν, αν και σε σύγκριση με τις εχθρικές προς αυτούς κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σαμαρά έχουν λόγο. Λέω: Αντέχουν οι σύμμαχοι την πιθανότητα; Η Μόσχα, έτσι κι αλλιώς, κερδισμένη είναι σε σύγκριση με το παρελθόν - μόνο η πολιτική Κοτζιά εναντίον των κυρώσεων της αρκεί. Αλλά Ουάσινγκτον και Βερολίνο αντέχουν να τους εξευτελίσει ο Πούτιν, βάζοντας «πόδι» στην ευρωζώνη;

Πηγή εφημ. "δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η πιο σημαντική λεπτομέρεια απ'όσες παρεθέτει το άρθρο είναι ότι δεν θα παραβρεθεί ο Τσίπρας στη Μόσχα στις 8 Μαΐου, παρ'ότι ήταν συμφωνημένο. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία ειδικά τώρα που η δύση πιέζει ασφυκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις να κόψουν τις γέφυρες με την Μόσχα.
    Κατά τ'άλλα τα ταξίδια των Ελλήνων παραγόντων στη Ρωσία είναι ισάξια με αυτά του ΓΑΠ: θα καταλήξουν στο έτος ελληνορωσικής φίλιας, που δυστυχώς λόγο κρίσης θα ακυρωθεί.
    Όσον αφορά το δυτικό μέτωπο, είναι όλα πολύ μονότονα και επαναλαμβανόμενα. Τελευταία στιγμή θα βρεθεί ένας συμβιβασμός (μετά από ελληνικές υποχωρήσεις) και θα σωθούμε πάλι.
    Έχουν δίκαιο κύριε Κοττάκη οι δημοσιογράφοι που κοιμούνται όρθιοι γιατί όλα είναι στον αυτόματο πιλότο.
    Αν κάτι αλλάξει, θα το καταλάβουμε όλοι.
    Τσιπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα δεν αντεχουν και δεν θελουν την Ρωσσια να ''τρουπωσει'' στην Ευρωζωνη.
    Τι συμβαινει λοιπον και η κατασταση εχει φτασει εκει που βρισκεται?
    Τυχαια μπηκαμε στη ΕΕ με πλαστα στοιχεια απο την ΕΛΣΤΑΤ?
    Τυχαιο το ''Λεφτα υπαρχουν'' του ΓΑΠ?
    Τυχαιες οι μετεπειτα δηλωσεις του στο Καστελλοριζο?
    Τυχαια η απογειωση των spreads?
    Τυχαια η εισοδος του ΔΝΤ στην Ευρωπη μεσω ημων?
    Τυχαιοι οι εξουθενωτικοι - και οχι μονον - οροι των μνημονιων?
    Τυχαιες ενα σωρο αλλες προμελετημενες συνθηκες συμπεριλαμβανομενης και της καταβαραθρωσης της προηγουμενης δικτατορικης κυβερνησης και η αντικατασταση της με αριστεριζουσα κυβερνηση?
    Τυχαια η μηπως γραναζια μιας καλοστημενης μηχανης?
    Αν παραδεχτουμε οτι δεν ειναι τυχαιο το οτι γινεται εδω και καιρο, (θα ηταν γελοιο εκ μερους μας να τους θεωρησουμε ασχετους), τοτε καταληγουμε στο συμπερασμα οτι ΚΑΙ η εξωθηση μας στους κολπους της Ρωσσιας δεν ειναι τυχαια.
    Η εικονα που δειχνουν αυτα τα συμπερασματα δεν ειναι αλλη παρα μιας καταστασης πολυ ευφλεκτης, με τον υπερατλαντικο ''σεριφη'' να γυρευει δικαιολογια να επεμβει α-λα Γιουγκοσλαβια/Σερβια/Κοσοβο, με εξτρα απολαβες τον ορυκτο μας πλουτο. Οποιαδηποτε αλλη εικονα φανταζει πολυ αχνη σε συγκριση.
    Χρειαζεται μεγαλη διπλωματικη ικανοτητα και πολυ λεπτους χειρισμους της παρουσας καταστασης αν θελουμε να βγουμε ωφελημενοι απο τις παγιδες που μας στηνονται εδω και καιρο. Το παραμικρο λαθος, και δεν θα χρειαζεται να ειναι κανεις προφητης για να πλεξει τροπους και σεναρια αφανισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]