Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάμε για διπλό νόμισμα;

Γράφει ο Ceteris Paribus

Έντιμος συμβιβασμός, ναι, παράδοση άνευ όρων, όχι! Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες στη Βουλή τη δική του «κόκκινη γραμμή». Όμως, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν ακριβώς πάνω σ” αυτή την «κόκκινη γραμμή». Και όχι μόνο αυτό: διαμηνύουν ότι «δεν βιάζονται», αφού η χρηματοδοτική ασφυξία πιέζει μόνο το ελληνικό Δημόσιο και άρα την ελληνική κυβέρνηση. Οι φήμες για συνεδρίαση του Eurogroup τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, μία μέρα πριν τη δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, είναι ενδεικτικές. Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, και οι εξελίξεις κινούνται επί ξυρού ακμής.

«Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού», λένε με ένα στόμα κυβερνητικά στελέχη, για να περιγράψουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά για την καταβολή τόκων και χρεολυσίων του κρατικού χρέους. Μόνο που ό,τι ήταν να βγάλει το «ξύσιμο του βαρελιού», έβγαλε. Τώρα μπαίνουμε στη διακεκαυμένη ζώνη όπου είναι δύσκολο ή ίσως και αδύνατο για το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει ταυτόχρονα μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και ξανά μισθούς και συντάξεις στα μέσα Απριλίου.

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, ποιες είναι οι λύσεις; Στάση πληρωμών ή διπλό νόμισμα! Για την πρώτη επιλογή, εννοείται ότι οι δανειστές διαμηνύουν «Ούτε να το σκέφτεστε». Για τη δεύτερη όμως όχι μόνο δεν διαφωνούν, αλλά παροτρύνουν κιόλας! Το νόημα αυτής της παρότρυνσης είναι το εξής: Αφού αμφιταλαντεύεστε διαρκώς και δεν έχετε την πολιτική τόλμη να προχωρήσετε στον αναγκαίο συμβιβασμό, έχετε δύο λύσεις: είτε δεν πληρώνετε ή καθυστερείτε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις είτε τις πληρώνετε σε IOUs, δηλαδή με κουπόνια του Δημοσίου για εσωτερική χρήση (διπλό νόμισμα). Με λίγα λόγια: εξακολουθήστε να πληρώνετε τοκοχρεολύσια σε σκληρό νόμισμα (ευρώ) και πληρώστε μισθούς και συντάξεις σε IOUs. Κερδίστε έτσι χρόνο μέχρι, αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες, να αναγκαστείτε να συμβιβαστείτε «κανονικά» και χωρίς «ναι μεν αλλά»…

Στην πραγματικότητα, το «ξύσιμο του πάτου του βαρελιού», δηλαδή η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, είναι το πρώτο βήμα για το διπλό νόμισμα. Διότι αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν εντός τριμήνου ή ίσως και νωρίτερα στα ταμεία αυτών των οργανισμών. Αν μέχρι τότε δεν έχει επέλθει ένας συνολικός συμβιβασμός με τους δανειστές, που μάλιστα θα περιλαμβάνει και τα ποσά για την επιστροφή αυτών των χρημάτων, θα πρέπει αυτά να επιστραφούν σε κουπόνια του Δημοσίου και όχι σε ευρώ!

Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να επιλέξει τη στάση πληρωμών στις 9 Απριλίου απέναντι στο ΔΝΤ; Πρέπει να θεωρείται απίθανο! Σκέψεις για στάση πληρωμών προς την Ευρωζώνη υπάρχουν -αν τα πράγματα εξελιχτούν πολύ άσχημα – αλλά προς το ΔΝΤ όχι. Αν λοιπόν δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» μέχρι τις 9 Απριλίου, τότε… ας υποδεχτούμε το διπλό νόμισμα. Το οποίο, πάντως, αν δεν έρθει πριν το Πάσχα, ίσως έρθει αμέσως μετά.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να περιγράψουμε τις άμεσες προοπτικές ως εξής: Συμβιβασμός πριν το διπλό νόμισμα ή ύστερα απ” αυτό…

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]