Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε μία κλωστή η συμφωνία...

Τι ζητά η Αθήνα, ποιές οι θέσεις του Βερολίνου

Λέξη προς λέξη η ελληνική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες “χτενίζουν” τα προτεινόμενα κείμενα για την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής συμφωνίας ώστε να μην εκπνεύσουν οι προθεσμίες και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αποκάλυψε το Mega στο βραδυνό του δελτίο. Η συμφωνία κρέμμεται από μία κλωστή, καθώς οι Γερμανοί παίζουν παιγνίδια και παραμένουν σταθεροί στις ανθελληνικές θέσεις τους.

Οι δύο πλευρές αναζητούν εκείνες τις λέξεις και τις διατυπώσεις, που θα επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να ισχυριστεί πως πέρασε η δική της γραμμή. Οι εταίροι της χώρας μας έχουν δημιουργήσει ένα “πεντάγωνο”, όπου στις κορυφές του βρίσκονται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Φρ. Ολάντ, ο Μάριο Ρέντσι, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο Β. Σόιμπλε, και μεταξύ τους επεξεργάζονται σε πρώτη φάση τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες λαμβάνει πρώτος ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φράση “επέκταση δανειακής σύμβασης” ενδέχεται να αντικατασταθεί – μετά τις και τις χθεσινές εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε – με τον όρο “επέκταση συμφωνίας”.

Σύμφωνα με το συνάδελφο Χρήστο Τσιγουρή, οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος “δανειακή σύμβαση” αντικαθίσταται με τον όρο “μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας από Ελλάδα”, ο όρος “νέα συμφωνία” με τον όρο “νέος διακανονισμός” και ο όρος “σχετική ευελιξία” με τον όρο “ευελιξία”.

Στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου “ανθρωπιστική κρίση”, ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Η κυβέρνηση πάντως χαρακτηρίζει αναμενόμενες τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και αφήνει να εννοηθεί πως εάν τελικά ναυαγήσει το αίτημα παράτασης τότε θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία για τον ΠτΔ, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος υπογραμμίζοντας πως εάν όλα πάνε καλά το EWG θα κάνει αύριο την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

● Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
● Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
● Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
● Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
● Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
● Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
● Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο που σέρνει “τον χορό” της σκληρής γραμμής φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:

● Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
● Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
● Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
● Αποπληρωμή δανείων προς όλους
● Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς

Πηγή mignatiou 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η «επανάσταση» των φαντασμάτων του ΠΑΣΟΚ που κατέκλυσαν τον ακροαριστερό Σύριζα για να περισώσουν τα προκλητικά τους, κρατικοδίαιτα προνόμια, έλαβε άδοξο τέλος, με την αποστολή από την κυβέρνηση Τσίπρα προς τους δανειστές, του αιτήματος 6μηνης παράτασης του Μνημονίου.

    Εκείνο το οποίο εν τέλει απέμεινε για να καμαρώνουν ως «γύφτικα σκεπάρνια» οι Συριζαίοι, είναι οι συνεντεύξεις του ανεκδιήγητου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, Γιάνη Βαρουφάκη, δια των οποίων ολόκληρη η ανθρωπότητα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ξεχωριστή ψυχοσύνθεση ενός είδους μαρξιστών, το οποίο επιβιώνει μονάχα στην Ελλάδα και αποτυπώνει τον μέσο βολεμένο δημοσιοσυντήρητο Πασόκο, ο οποίος ηγείται της επανάστασης της μπαρούφας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]