Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Economist: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με πολιτικούς σεισμούς

Πολιτικοί σεισμοί αναμένονται στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU). Η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων θα οδηγήσει ορισμένα από αυτά στην εξουσία ενώ άλλα κόμματα που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν θα προχωρήσουν σε ανήκουστες μέχρι σήμερα συμμαχίες, λέει το όργανο αυτό του «Economist» που ειδικεύεται στις προβλέψεις και τις αναλύσεις.

Η «κρίση δημοκρατίας» της Ευρώπης οφείλεται στο χάσμα μεταξύ των ελίτ και των ψηφοφόρων. Στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής, εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι μεγάλες ιδέες, βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κενό.
Οι παράγοντες - κλειδιά που προκάλεσαν το φαινόμενο αυτό είναι η υψηλή αποχή από τις εκλογές και η κατακόρυφη πτώση της συμμετοχής στα παραδοσιακά κόμματα.

Οι Βρετανοί, που θα πάνε στις κάλπες τον Μάιο, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη περίπτωση απ' όση συνήθως να προκύψει μια ασταθής κυβέρνηση από τις εκλογές στις οποίες το ξενοφοβικό UKIP θα πάρει ψήφους τόσο από τους Συντηρητικούς όσο και από τους Εργατικούς.

Αλλά η πιο άμεση πολιτική πρόκληση αφορά την Ελλάδα όπου «ο λαϊκιστικός ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προκύψει πρώτο κόμμα» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «θα στείλει κρουστικά κύματα στην ΕΕ και θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για πολιτική αναταραχή αλλού».

«Η εκλογή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αστάθεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της δεδομένου ότι η διαγραφή του χρέους αποτελεί κεντρικό στοιχείο του πολιτικού του προγράμματος»
, συνεχίζει το EIU. «Καθώς παρόμοια αντικαθεστωτικά κόμματος κερδίζουν γρήγορα έδαφος σε διάφορες άλλες χώρες όπου θα πραγματοποιηθούν εκλογές το 2015, οι δευτερογενείς επιδράσεις από μια περαιτέρω περίοδο αναταραχής στην Ελλάδα θα είναι σημαντικές».
Άλλες εκλογές με πιθανώς απρόοπτα αποτελέσματα αναμένονται στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Γερμανία και στην Ιρλανδία. «Σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων», λέει το EIU.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τα λαϊκιστικά κόμματα της Αριστεράς, της Δεξιάς και των ενδιάμεσων αποχρώσεων μετακινούνται στον χώρο που αφήνουν ελεύθερο τα παλαιά κόμματα και η παραδοσιακή κοινωνική τους βάση. Η αντίθεση προς τις Βρυξέλλες, τη μετανάστευση και την λιτότητα αποτελούν ζητήματα - κλειδιά για πολλά από τα κόμματα αυτά.

Στον υπόλοιπο κόσμο, το EIU λέει ότι σημαντικά κινήματα διαμαρτυρίας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 90 χώρες την τελευταία πενταετία. «Ένα κύμα λαϊκών αντιδράσεων σάρωσε την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Η Ασία και η Βόρεια Αμερική αποδείχθηκαν λιγότερο επιρρεπείς, αν και δεν την γλίτωσαν τελείως».

Το ερώτημα είναι αν οι εξελίξεις αυτές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία ή απόδειξη ότι αυτή ζει και βασιλεύει.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Το ερώτημα είναι αν οι εξελίξεις αυτές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία ή απόδειξη ότι αυτή

    ζει και βασιλεύει."

    Εξαρταται απο το πως οριζεται σημερα η "δημοκρατια"!

    "Δημοκρατια",αν υπαρχει,υπαρχει μονο την ημερα των εκλογων,αφου προηγουμενως εχουμε

    ντουμανιαστει με προπαγανδα εκατερωθεν!

    Και στο ονομα της "δημοκρατιας" ψηφιζουμε ο,τι σαβουρα

    μας σερβιρουν οι εκαστοτε δημοσκοπησεις!

    Τετοια "δημοκρατια" θα ζηλευε και Περικλης!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη εφ'όσον πολεμά, αποφεύγει πολιτικά-οικονομικά συστήματα σαν της Ελλάδος.Τον φασισμό πολιτικά και την σοβιετοποιηση της οικονομίας. Τα είδαμε με πόση λύσσα αντιστρατεύονται της αλλαγές της οικονομίας, γιατί με τον εκσυγχρονισμό οι κομματικοί στρατοί της δικτακτοριας του κοινοβουλίου, οι πληρωμένοι ψηφοφόροι, δεν είναι αποτελεσματικοι.Το σύστημα αυτό το είδος δημοκρατίας το ανεχόμαστε πάνω από 40 χρόνια, , και όλα δείχνουν θα το απολαύσουμε και στις μεθαυριανες εκλογές. Η Ευρώπη αν αποφυγή τον φασισμό όπως περιγράφετε ποιο πάνω,τον πελατειακό, θα ευημερεί επί μακρόθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]