Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατέπλευσε το πρώτο αμερικανικό αντιτορπιλικό που φέρει το σύστημα AEGIS στην Ισπανία


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το πρώτο από τα τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά υψηλής τεχνολογίας έφτασε στην Ισπανία την Τρίτη για να συμβάλει με την παρουσία του στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απειλείται άμεσα από την Ρωσία, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Το αντιτορπιλικό USS Donald Cook κατέπλευσε στο ισπανικό λιμάνι Rota και από το σημείο αυτό πλέον θα ενεργεί ως αντιπυραυλική πλατφόρμα, λαμβάνοντας μέρος όμως και σε άλλες εργασίες, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ, ανέφερε δήλωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
«Για πρώτη φορά, ένα πλοίο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας AEGIS θα βρίσκεται μόνιμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Η άφιξη του USS Donald Cook σηματοδοτεί ένα βήμα προς τα εμπρός για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και για την διατλαντική συνεργασία», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Τα άλλα τρία αντιτορπιλικά που φέρουν το σύστημα AEGIS θα αναπτυχθούν κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η πυραυλική ασπίδα θα παίρνει μορφή μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2010.
Το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS έχει σχεδιαστεί για να «προστατεύει όλους τους πληθυσμούς καθώς και το ευρωπαϊκό έδαφος», 
ανέφερε η δήλωση του ΝΑΤΟ.

Υποστηρικτές του νατοϊκού σχεδίου ανέφεραν πως υφίσταται μια σημαντική απειλή για την Ευρώπη λόγω των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, ειδικά αν η Τεχεράνη καταφέρει και αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία γνωστοποίησε ότι νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη απειλεί άμεσα την ασφάλεια της χώρας με το ζήτημα να έχει καταστεί το «μήλο της έριδος» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον με την αμερικανική πλευρά να επιμένει ότι οι φόβοι της Μόσχας είναι αβάσιμοι.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που φέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS θα επιχειρούν παράλληλα με άλλα εναέρια, επίγεια αλλά και διαστημικά συστήματα για την συνεχή παρακολούθηση πιθανών εχθρικών εκτοξεύσεων πυραύλων και στη συνέχεια θα εξαπολύουν πυραύλους για να τους εξουδετερώνουν, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αποτελούν το βασικό τύπο πλοίου επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού, με 60 σκάφη σε υπηρεσία. Με μήκος 155 μέτρων, εκτόπισμα από 8.000 ως 10.000 τόνους και οπλοστάσιο που περιλαμβάνει 90 ως 96 πυραύλους ανάλογα την έκδοση. Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά ουσιαστικά κατατάσσονται στην κατηγορία των καταδρομικών.

Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενους ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο των 5″/54 gun και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.

Μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν δύο ελικόπτερα Seahawk, στα υπόστεγα του πλοίου. Η πρόωση εξασφαλίζεται από 4 αεριοστρόβιλους General Electric LM2500, που δίνουν μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβων, ενώ με ταχύτητα 20 κόμβων επιτυγχάνεται ακτίνα 4.400 ναυτικών μιλίων. Το πλήρωμα απαρτίζεται από 303 ως 323 άτομα ανάλογα τον τύπο του πλοίου.

Σχόλιο: Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας που επιθυμούν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη θα προστατεύσει τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν. Η Ρωσία από την άλλη είναι αντίθετη στο σχέδιο.
«Το αντιπυραυλικό σύστημα συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και μπορεί να πυροδοτήσει την στρατικοποίηση της Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν απομένει τίποτε άλλο σε εμάς, εκτός από το να προβληματιστούμε από την απειλή αυτή και να αναπροσαρμόσουμε την προσέγγισή μας στο ζήτημα της ασφάλειας στα ευρωπαϊκή σύνορα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντ. Ρογκοζίν δίνοντας το στίγμα των ρωσικών προθέσεων.
Θα υπάρξει δηλαδή στην Ευρώπη μία κατάσταση παρόμοιας της εποχής του ψυχρού πολέμου, με την τοποθέτηση από τις δύο υπερδυνάμεις πλήθους θανατηφόρων στρατιωτικών συστημάτων, καθιστώντας την ήπειρο μας πεδίο άγριας αντιπαράθεσης.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]