Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βενιζέλος και Ανα(ν)σταδιάδης ενταφιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συζητήσουν το σχέδιο «ενταφιασμού» της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή του Κυπριακού κράτος ως «κοινότητα».

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αναφέροντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «κοινότητα» στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον μοιραίο Κύπριο πρόεδρο Δ. Αναστασιάδη στην Αθήνα. Είναι ο πρόεδρος που είχε ταχθεί υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και τώρα συζητά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ν. Έρογλου το «νέο σχέδιο Ανάν».
Τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με τον Ε. Βενιζέλο τη διέρρευσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου, λέγοντας πως «υπάρχει πολύ θετικό κλίμα για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Έχουν κάθε λόγο οι τούρκοι να πανηγυρίζουν για το σχέδιο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και η Ελλάδα με την Κύπρο τρέχουν να υλοποιήσουν παραδίδοντας στην Άγκυρα «κοινότητα» και ανοίγοντάς την τον δρόμο να «τουρκοποιήσουν» το νησί σε χρόνο «μηδέν».

«Οι ενδιαφερόμενες πλευρές επέδειξαν τόση ισχυρή θέληση να βοηθήσουν», είπε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως «τα Η.Ε., οι ΗΠΑ και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα και η Τουρκία, κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες».

Βέβαια η Ελλάδα και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες με τον κ. Αναστασιάδη να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από κράτος να την κάνουν «κοινότητα», παραχωρώντας ταυτόχρονα τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ στους Τουρκοκύπριους και στην Άγκυρα.

Χθες, στον υπό προστασία των Ηνωμένων Εθνών χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, οι Ν. Αναστασιάδης και Ν. Έρογλου, παρουσία της ειδικής συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαμ, «επικύρωσαν» το κοινό ανακοινωθέν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σε μία εντελώς διαφορετική όμως βάση. Σε αυτή που θέλει δύο κοινότητες.

Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα δέχεται δηλαδή τον ρόλο του εγγυητή και νομιμοποιεί τους τουρκοκύπριους σε μία διαδικασία ανάδειξης δύο κοινοτήτων.

Ποιες κοινότητες; Πάγια θέση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι ότι το Κυπριακό μετά το 1974 είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τμήματος ενός κράτους και οι συνομιλίες μεταξύ του κυπριακού κράτους και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος και μία κοινότητα που συνομιλούν, όχι δύο κοινότητες, όπως μας είπε ο «πατριώτης» Α. Σαμαράς, υιοθετώντας πλήρως την φρασεολογία της Άγκυρας που δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος.

Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο τούρκος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας πως «από εδώ και πέρα θα βοηθήσει το κοινό ανακοινωθέν τις δύο πλευρές στη διαδικασία των δύο κοινοτήτων». Είναι αυτός που θα δεχθεί ο κ. Βενιζέλος για να διαπραγματευθεί μαζί του…

Το μόνο θετικό είναι ότι η όποια λύση στο θέμα του Κυπριακού θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ας δώσει φώτιση ο Θεός στον λαό να μην περάσει το νέο «σχέδιο Ανάν», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να αποδέχονται την… «κοινότητα».

Αντιδρά η Μόσχα στα όσα γίνονται στην Κύπρο

Αν είναι δυνατόν! Θέλουμε να “δώσουμε” την Κύπρο και αντιδρούν οι… Ρώσοι!
Φαίνεται ότι το καινούριο σχέδιο “Ανάν” δεν θα περάσει αμαχητί αφού η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών έπεσε ως κεραυνός στην μακαριότητα των νεοανανιστών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση δια στόματος του Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, καθίσταται ξεκάθαρο πως η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ούτε τελεσίγραφα ούτε χρονοδιαγράμματα ως εκβιασμό στην Κυπριακή δημοκρατία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση που θα στηρίξει είναι αυτή που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ (1977, 1979) και όχι βεβαίως στο σχέδιο Ανάν.

Η ρωσική ανακοίνωση
Moscow opposes any deadlines and any settlement recipes in the inter-communal talks under UN auspices, a statement by Russian Foreign Ministry spokesman Alexander Lukashevich says.
It is essential to achieve favourable external conditions for the talks which Moscow believes must be free of any external pressure or attempts to impose deadlines or settlement recipes, Lukashevich’s statement points out.
He notes that the Russian Foreign Ministry is ready to cooperate with its partners at the UN Security Council and all interested parties.
Russian diplomacy hopes that during the dialogue that will begin, the two sides will aim at achieving complete, fair and a viable solution to the Cyprus issue on the basis of the relevant Security Council resolutions and the High Level agreements of 1977 and 1979.
Concluding, the Russian Foreign Ministry stresses that it is convinced that a viable settlement in Cyprus is only possible on condition that an agreement is achieved between Greek Cypriots and Turkish Cypriots.
Cyprus has been divided since 1974 when Turkish troops invaded and occupied the island’s northern third.
A meeting earlier today in Nicosia between the two community leaders, Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Dervis Eroglu, marked the resumption of the stalled UN-led peace talks. The negotiators of the two sides will meet later this week to begin their discussions, with a view at finding a mutually acceptable agreement that will be put to separate referenda.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]