Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τζιχαντιστής αποκαλύπτει στο Newsweek την συμμαχία Τουρκίας - Τζιχαντιστών

"Χρησιμοποιούσαμε το τουρκικό έδαφος για ασφαλείς μετακινήσεις και επιθέσεις στη Βόρεια Συρία..."
"Ο διοικητής μου συνεννοούνταν με τούρκους αξιωματούχους και μιλούσε στον ασύρματο στα τουρκικά..."

Ένα πρώην μέλος της ISIS αποκάλυψε το βαθμό, στον οποίο ο τουρκικός στρατός και οι συνοριακές δυνάμεις επιτρέπουν στην ισλαμιστική δολοφονική οργάνωση να χρησιμοποιεί τα τουρκικά εδάφη για τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών που πολεμούν εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο Sherko Omer (πρόκειται για ψευδώνυμο), ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός επικοινωνίας για την ISIS αλλά κατάφερε να δραπετεύσει, αποκάλυψε στο Newsweek ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ταξίδεψε με ένα κομβόι φορτηγών που μετέφερε ολόκληρη μονάδα της ISIS από το οχυρό της στη Ράκκα, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια πάλι πίσω στα σύνορα, μέχρι που τελικά, έχοντας παρακάμψει πλήρως τις άμυνες των Κούρδων, επιτέθηκαν εναντίον τους στην πόλη Serekaniye στη βόρεια Συρία.

«Οι διοικητές της ISIS μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει κάτι για να μας φοβίζει, καθώς υπήρχε πλήρης συνεργασία με τους Τούρκους», δήλωσε ο Omer, μιλώντας για το πέρασμα των τουρκικών συνόρων, «και μας διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι, αφού πάντα έτσι ταξίδευαν από τη Ράκκα και το Χαλέπι προς τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων».

Πριν περάσουν και πάλι τα σύνορα για να επιστρέψουν στη Συρία, ο διοικητής του διαβεβαίωσε τον Omer ότι όλα θα πάνε καλά, επειδή είχε συνεννοηθεί με τους Τούρκους. «Μιλούσε συνέχεια στον ασύρματο στα τούρκικα», ανέφερε.

«Ενώ ετοιμαζόμασταν να περάσουμε τα σύνορα, οι Τούρκοι μας εντόπισαν και άναψαν τους προβολείς. Ο διοικητής μας είπε να παραμείνουμε ήρεμοι στις θέσεις μας. Μίλησε στα τούρκικα στον ασύρματο. Μετά από δέκα λεπτά οι προβολείς έσβησαν και ο διοικητής μας διέταξε να προχωρήσουμε. Είπε ότι το σβήσιμο των προβολέων ήταν το σινιάλο για να διασχίσουμε τα σύνορα», συμπλήρωσε ο Omer.

Όταν έφτασαν στην Serekaniye, ο Omer παραδόθηκε στους Κούρδους που επιτέθηκαν εναντίον των τζιχαντιστών. Όπως ισχυρίστηκε, εκείνοι τον κράτησαν αιχμάλωτο για κάποιους μήνες, μέχρι που πείστηκαν ότι δεν συμμετείχε στις κτηνωδίες των τζιχαντιστών.

Μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου, η Τουρκία απαγόρευε στους Κούρδους μαχητές να περνούν από τα σύνορά της για να φτάσουν στη Συρία και να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους που πολεμούν στο Κομπάνι. Μιλώντας στο περιοδικό Newsweek, Κούρδοι που βρίσκονται στο Κομπάνι ανέφεραν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που προσπάθησαν να μεταφέρουν προμήθειες μέσω των συνόρων.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) Polat Can αποκάλυψε ότι η Τουρκία στηρίζει ενεργά την ISIS. «Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τουρκικός στρατός παρέχει όπλα και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές και τους επιτρέπει να διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα ώστε να διεξάγουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους εναντίον του κουρδικού λαού στη Ροζάβα».

Ο Omer πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της «θητείας» του στην ISIS, η Τουρκία θεωρούνταν ως σύμμαχός τους εναντίον των Κούρδων. «Η ISIS θεωρούσε την Τουρκία σύμμαχό της, ειδικά στις επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων. Οι Κούρδοι είναι ο κοινός εχθρός. Επίσης, η ISIS έπρεπε να συμμαχεί με την Τουρκία, καθώς μόνο μέσω των εδαφών της μπορούσε να αναπτύσσει τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου βρίσκονται οι Κούρδοι».

«Η ISIS και η Τουρκία συνεργάζονται για να καταστρέψουν τον κοινό εχθρό τους, τους Κούρδους», τόνισε.

Ο Omer, ο οποίος είναι γιος ενός επιτυχημένου επιχειρηματία στο ιρακινό Κουρδιστάν, αρχικά πήγε στη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στον FSA και να πολεμήσει εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, στη συνέχεια βρέθηκε «μπλεγμένος» με την ISIS και δεν μπόρεσε να φύγει. Οι τζιχαντιστές τον τοποθέτησαν στο κέντρο επικοινωνιών στη Ράκκα.

«Πάρα πολλές φορές χρειάστηκε να συνδέσω διοικητές της ISIS με Τούρκους αξιωματούχους», αποκάλυψε ο Omer.
«Σπάνια τους άκουγα να μιλούν στα αραβικά και αυτό συνέβαινε μόνο όταν μιλούσαν στους ανώτερους τους. Ως επί το πλείστον μιλούσαν στα τούρκικα, επειδή οι άνθρωποι που μιλούσαν ήταν κυρίως Τούρκοι αξιωματούχοι», συμπλήρωσε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]