Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αρβανίτες, οι Αλβανοί και ο κ. Λοβέρδος

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Ο ξερός βράχος της Αλβανίας τροφοδοτεί εδώ και αιώνες τον ζεστό ελληνικό νότο με μετανάστες.
Μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από τη νότια Αλβανία προς την Ελλάδα σημειώθηκαν κατά το τέλος της βυζαντινής εποχής και κατά την τουρκοκρατία, κυρίως κατά τον 14ο και 17ο αιώνα, οπότε και δημιουργήθηκαν οι γνωστοί έως σήμερα αρβανίτικοι οικισμοί, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ήθη και έθιμα.
Η Στερεά Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Αττικοβοιωτία, η Πελοπόννησος, η νότια Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι δυτικές Κυκλάδες, κατοικήθηκαν σε υψηλό ποσοστό από Αρβανίτες, δηλαδή από εξελληνισμένα ιλλυρικά φύλα.

Οι Αρβανίτες έφεραν μαζί τους ορισμένα ισχυρά στοιχεία, με τα οποία ανανέωσαν την ικμάδα και τον δυναμισμό του αυτόχθονος πληθυσμού, όπως την πολεμική ικανότητα, την λιτή διαβίωση και την πρωτογενή συσσώρευση κεφαλαίου, τις επιδόσεις στην γεωργία και στη ναυτιλία, αλλά και την εργατικότητα, το πείσμα και την αδιαλλαξία. Αλλά με μεγάλη ταχύτητα και επιτυχία αφομοιώθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική θρησκεία, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε πρωτοπόρους των εθνικών αγώνων. Πολλοί καπεταναίοι και οπλαρχηγοί της Επανάστασης είχαν αρβανίτικη καταγωγή, ενώ στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τον Εικοστό Αιώνα διακρίθηκαν κορυφαίοι Αρβανίτες Ναύαρχοι, από τον Κουντουριώτη και το Λάσκο μέχρι τον Παππά και τον Λυμπέρη.

Επειδή η ανθρώπινη ιστορία επαναλαμβάνεται, στα τέλη του Εικοστού Αιώνα συνέβη ακόμη ένας μεγάλος μεταναστευτικός κύκλος, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία. Χιλιάδες Αλβανοί βρήκαν διέξοδο στον όμορο ελληνικό χώρο, που τους προσέφερε και τις περισσότερες βιοποριστικές ευκαιρίες. Εκτός από την επανάληψη του προαιώνιου κύκλου της μετανάστευσης, επαναλήφθηκε και ο προαιώνιος κύκλος της αφομοίωσης. Σήμερα, τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών του 1990 είναι μαθητές σε ελληνικά σχολεία και ήδη φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, η πρώτη τους γλώσσα είναι τα ελληνικά και θα χρειαστούν ακόμη μία – δυο γενιές, ώστε να αποτελούν οργανικό μέρος του Ελληνισμού, ανανεώνοντας τον δυναμισμό του έθνους μας και αυξάνοντας τον πληθυσμό του.

Όλα αυτά, λοιπόν, έρχεται να ανατρέψει ο… κ. Λοβέρδος. Ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών την Αλβανία, όπου αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων ήταν η εισαγωγή των Αλβανικών ως δεύτερης γλώσσας στα ελληνικά σχολεία! Μάλιστα, η Αλβανίδα υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε και με τους εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα (σ.σ.: ποιος της έδωσε την άδεια;), σε συντονισμό και με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας (σ.σ.: «και» με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας…), όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους (σ.σ.: θα εκπαιδευτούν από αλβανούς εκπαιδευτικούς;), αλλά και για τον εφοδιασμό τους από το αλβανικό ΥΠΕΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας».

Ας μείνουμε στο τελευταίο. Τα «σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας», τα οποία θα έχουν φυσικά εκπονηθεί από τις αρμόδιες αλβανικές υπηρεσίες, θα συμπεριλαμβάνουν ασφαλώς την αλβανική άποψη για την Ελλάδα, την Αλβανία, τους μετανάστες, την ιστορία, το Σαράντα, την Τσαμουριά κ.λ.π. Μην αμφιβάλει κανείς ότι θα πρόκειται στην ουσία για ανοιχτή ή συγκεκαλυμμένη κρατική αλβανική προπαγάνδα.
Αλλά και γενικότερα: μέχρι σήμερα, οι αλβανικής καταγωγής μαθητές πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία και αφομοιώνουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, ήθη και έθιμα, σύστημα αξιών. Αυτά δηλαδή που είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουν ολοκληρωμένοι Έλληνες πολίτες και να ενταχθούν φυσιολογικά στην ελληνική κοινωνία.

Τυχόν εισαγωγή από τον κ. Λοβέρδο της αλβανικής γλώσσας, σχολικών εγχειριδίων κ.λ.π., θα έχει ως αποτέλεσμα οι Αλβανοί μετανάστες να παραμείνουν Αλβανοί μετανάστες, να μην γίνουν ποτέ Έλληνες πολίτες και να εξελιχθούν σε κλειστή μειονότητα, αναπτύσσοντας την συνήθη εθνικιστική ιδεολογία που αναπτύσσουν οι εθνικές μειονότητες.
Με όλες τις συνέπειες για την συνοχή του Ελληνικού κράτους, και μάλιστα σε εποχή που ο αλβανικός ψευδομεγαλοϊδεατισμός παραληρεί.

Πηγή εφημ. «KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

16 σχόλια :

  1. Διαφωνώ κάθετα με τον ορισμό των Αρβανιτών, ως "εξελληνισμένων ιλλυρικών φύλων".

    Οι Αρβανίτες είναι/ήσαν εξισλαμισμένοι ΕΛΛΗΝΕΣ εκ Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι μιλούσαν κάποιο αλβανικό ιδίωμα, λόγω μακροχρονίου συγχρωτισμού με το αλβανικό στοιχείο, αλλά καμμία άλλη σχέση με Αλβανούς.

    Προφανώς, επειδή δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με τους Αλβανούς, έφυγαν και ήλθαν στην Ελλάδα. Το ότι ήσαν/είναι Έλληνες, με πλήρη ελληνική συνείδηση, το απέδειξαν κατά την Επανάσταση του '21. Οι Αλβανοί δεν επανεστάτησαν, αλλά εξακολούθησαν να είναι όργανα των Οθωμανών (οι χειρότεροι γενίτσαροι), ασχέτως του ότι σήμερα προσπαθούν να πείσουν περί του αντιθέτου και να θολώσουν τα νερά, κάνοντας ακριβώς αυτό που κάνει και ο ... αμελέτητος κ. Μελετόπουλος: Ανακατεύουν/μπερδεύουν συνειδητά τούς Αλβανούς μα τους Αρβανίτες.

    Ο Λοβέρδος είναι ένας βλάκας και μισός. Αντί να δει τα χάλια των Αλβανών και τις συνεχείς προκλήσεις των στο Βελιγράδι και την Γένοβα, προσπαθεί να τούς συντηρήσει την γλώσσα, άρα και την εθνική συνείδηση.

    Σήμερα στην Ελλάδα, ζουν περίπου 1,2 εκατομμ. Αλβανών, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας τους και είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ασφάλειας της πατρίδος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρεπει να εισαι ασχετος με το θεμα. ξερεις τι σημαινει αρβανητης? ρωτα εναν γλωσσολογο να σου πει. ειναι το επισημο ονομα που χρησημοποιησε η ορθοδοξη εκκλησια του βυζαντιου για τους αλβανους. καθε χωρα εχει ενδογενη κ εξωγενη ονοματα. πχ ο λαος της ελλαδας αυτοαποκαλειται ελληνες, αλλα οι ξενοι τον λενε γκρεκο, γκρεκια,γκρις, γκρετσια κτλ, το ιδοι συμβαινει με πολλες χωρες. παμε τωρα στην αλβανια. Οι ιδιοι αυτοαποκαλοπυνται σκιπταρ, οι ξενοι τους λενε αλμπαν, αλβανοι, αρβανητ, αρμπερες, αρβανοι κτλ.... εκεινες τις αποχες δεν υπηρχε αλβανικη εθνικη συνειδιση.γιαυτο και εξελληνιστηκαν κατω απο την επηρροη της ελληνορθοδοξης εκκλησιας. και δεν ηταν ουτε απο βορεια ηπειρο, αλλα απο τη βορια αλβανια.ρωτα τους να σου πουν.πολλοι λενε ακομα οτι "ειμαστε γκεγκ" δηλ αλβανοι της βορειας αλβανιας. και ολα αυτα αποδεικνυονταιι αμεσως απο ιστορικα στοιχεια. ακομα κ τα επωνυμα τους ειναι της βοριας αλβανια. Γκικα, γκιονη, γκιελα, σπατα,γκουρι κτλ κτλ. ολα τα διφθογκα ονοματα ειναι αλβανικα αλλα οχι μονο.αν ομως εχεις αποδειξεις(οχι μπλογκ τυπου λιακοπουλου κ πλευρη, ουτε ανωνυμα) ευχαριστος να μαθουμε καινουργια πραγματα. επισεις τα αρβανητικα ειναι η ιδια η αλβανικη γλωσσα με μερικες ελληνικες προσμιξεις. χερετισματα

      Διαγραφή
    2. Σπεύδεις να κρίνεις, ενώ δεν βλέπω πού έκανα λάθος, εκτός απ' αυτό που διόρθωσα παρακάτω.

      Συνιστώ το πολύ καλό βιβλίο του Σ.Ι. Καργάκου "ΑΛΒΑΝΟΙ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ", εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, όπως και το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του ιστολογίου.

      Απ' αυτά που γράφεις και τα "ελληνικά" σου καταλαβαίνω ότι είσαι Αλβανός, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  2. Καλά που επανήλθα στο σχόλιό μου και βλέπω ένα λάθος που βγάζει μάτι.

    Γράφω: ...."Οι Αρβανίτες είναι/ήσαν εξισλαμισμένοι ΕΛΛΗΝΕΣ"!! Προς Θεού, μόνον εξισλαμισμένοι που δεν ήσαν. Χριστιανοί Ορθόδοξοι ήσαν οι άνθρωποι και είναι κι αυτό απόδειξη ότι δεν έχουν σχέση με τους Αλβανούς, οι οποίοι στην συντριπτική των πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι.

    Ζητώ συγγνώμη για το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεις επιστημονικα να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης,και Ελληνας και Βλάχος ,Σλαβος,Τουρκος
      Συζήτηση / Diskutim
      Φιλοι μου δεν υπαρχουν Ελληνες - Αρβανιτες αλλα Ελλαδικους Αρβανιτες
      Δεν γινεται για ιστορικους,πολιτισμους ,παράδοσηακους,γλωσσολογικούς,Αιματικους,κληρονομικους ..κτλ λογους να εισαι και Ελληνας και Αρβανιτης.
      Μιλαω Αλβανικα και ειμαι Ελληνας ειναι το ιδιο με το να μιλω Ελληνικα και ειμαι Αλβανος.
      Ολοι οι ξενοι στην Ελλαδα ειναι Ελλαδιτες,οχι ωμος Ελληνες .
      Ελλαδικη...Ιστορια και Πολιτισμο ,Αστυνομια και Στρατο.....
      Οι Αρβανιτες και ξενοι που μελετούν την Αρβανιτικη γλωσσα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι :
      - Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της Αρβανιτικης γλώσσας οδηγεί αναγκαστικά στην Αλβανία .
      - Η επεκταση της Αρβανιτιας δεν στηρίζεται με τιποτα απο τους Ελληνες ,αλλα στηρίζεται μονο απο τους Αρβανιτες και Αλβανους ως εθνικη στρατηγικη συμμαχοι .
      Οι Αλβανοι ολοι τους νιωθουν εθνικα τους Αρβανιτες .
      - Καθε Αλβανος νιωθει και Αρβανιτης.
      - Κανενας Ελληνας δεν νιωθει Αρβανιτης ,οχι μονο δεν ξερει και δεν ενδιαφερεται για τα Αρβανιτικα,αλλα παντα κρυφα σκοπευουν των πνιγμο των Αρβανιτων και των Αρβανιτικων
      Γιατι στα 200 χρονια δεν επέτρεψαν ενα κλαδος της Αρβανιτολογιας στα Πανεπιστημια των Αθηνων ?
      Μηπως δεν εφτασαν 200 χρονια ?
      Γιατι δεν μιλησαν ποτε για επεκταση της Αρβανιτιας,για τα Αρβανιτικα που χανονται καθε μερα,για υπαρξη της Αρβανιτικης κοινωνιας,για Αρβανιτικη παραδοση ,τραγουδια και πολιτισμο,Αρβανιτικα σχολεια ... ?
      Να και η απαντηση
      Επειδη οι Αρβανιτες και οι Ελληνες δεν ειναι ενας εθνος,αλλα αντιπαλοι,που ενας απο τους δυο πρεπει να χαθει .
      Ετσι οι Ελληνες ειναι κατακτητες των Αρβανιτων ,
      και οι Αρβανιτες πρεπει να χαθουν ,
      πραγμα αυτο γινεται μερα με την μερα....

      Οι πουλημενοι Αρβανιτες και οι Ελληνες οφειλουν να απαντήσουν

      [2]
      Οι Αλβανοί λένε :Πρώτα οι αρβανιτες.Οι έλληνες λένε πρώτα οι έλληνες .Αρα πιος στηρίζη ουσιαστικά τους αρβανίτες ?Απάντηση οι Aλβανοί που το έχουν έως πρωτια.Οι Αλβανοι στηριζουν την ενίσχυση των Αρβανιτων ενω oι Ελληνες στηριζουν την ενίσχυση μονο των Ελληνων .
      [3]
      Η Γλωσσα ειναι το αιμα του εθνους .Τα Αρβανιτικα δειχνουν στα ματια των αλων ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ .Η διαφυλαξη της γλωσσας ειναι η διαφυλαξη του εθνους.
      Γιατι η διαφυλαξη του εθνους να γινεται μονο για τα ελληνικα των Ελληνων
      [4]
      Γιατί οι έλληνες δεν αγαπάνε μαζί με τους Αρβανίτεςκαι τα Αρβανίτικα ?
      Πόλη εύκολη απάντηση .
      Τα αρβανίτικα είναι Αλβανικά και "φωτια
      και τσεκουρι" στους Αρβανιτες με Αρβανιτικα.Επειδη οι Aρβανίτες κριαζετε να είναι Eλληνες οπωσδήποτε και με οτιδηποτε.

      Διαγραφή
    2. Η γλώσσα δεν έχει καμια σχέση με την καρδιά. Πολλοί μακεδονομάχοι δε μιλούσαν ελληνικά γιατί επί χρόνια τους σκότωναν αν μιλούσαν τη γλώσσα τους και τους ανάγκαζαν να στέλνουν τα παιδιά τους σε Βουλγάρικα σχολεία. Αυτό δεν τους έκανε λιγότερο Έλληνες, ούτε τους εμπόδισε να αγωνιστούν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

      Διαγραφή
    3. Η γλώσσα δεν έχει καμια σχέση με την καρδιά....Τοτε εσυ μιλας Ελληνικα και εισαι Τουρκος

      Διαγραφή
    4. Και αγγλικά μιλάω και Γαλλικά... τι απ' όλα είμαι;

      Διαγραφή
  3. κ.Μελετοπουλε, το αρθρο σας σε μερικα σημεια οχι απλως ειναι ιστορικα ανακριβες αλλα κι

    επικινδυνο! Θα αναφερθω απλως στη 1η παραγραφο οπου αναφερετε :

    "Η Στερεά Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Αττικοβοιωτία, η Πελοπόννησος, η νότια Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι δυτικές Κυκλάδες, κατοικήθηκαν σε υψηλό ποσοστό από Αρβανίτες, δηλαδή από εξελληνισμένα ιλλυρικά φύλα."

    και ως ανταπαντηση θα σας αναφερω τι ελεγε ο πρόκριτος Αλβανός Ισμαήλ Κεμάλ Βέης Βλιώρας

    στην εκδιδόμενη εφημερίδα των Βρυξελλών «Σωτηρία» οπου ανέφερε σε άρθρο του πριν την

    Δήλωση Συνεννοήσεως μεταξυ Αλβανων- Ελληνων στις 22/3/1907 :

    «Έθνος,που έχει αναμφισβήτητα μέγα παρελθόν και δικαίωμα προσδοκίας μεγάλου μέλλοντος στην

    Ανατολή είναι το Ελληνικό.Το ωραιότερο μέρος της Μεσογείου είναι θάλασσα ελληνική,η Προποντίς

    ελληνική,όλα τα νησιά του Αιγαίου,του Ιονίου ,της Προποντίδος είναι ελληνικά.Οι παραλίες της

    Μ.Ασίας,από του Ταύρου μέχρι της Ηρακλείας του Πόντου.

    Η ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ,παρ’όλες τις εισβολές των ξένων εθνών και ορδών,διετήρησε όλες τις

    προς τις δύο θάλασσες χώρες ,από του στομίου του Δουνάβεως μέχρι του Αμβρακικού

    κόλπου,ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

    Επειδή θεωρούμε τους Έλληνες ως τους περισσότερο επωφεληθησόμενους εκ της συντηρήσεως της

    Ανατολής και εκ της βελτιώσεως της τύχης των λαών της,και επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι εκ

    της αναστατώσεως της Ανατολής οι μάλλον ζημιούμενοι θα είναι Έλληνες,Αλβανοί και Τούρκοι στην

    Ευρώπη, και Άραβες ,Τούρκοι ,Αρμένιοι και λοιποί στην Ασία,τείνουμε την χείρα προς τους

    Έλληνες... »

    Παρατηρούμε ότι το δημοσίευμα αποτελεί ύμνο για το Ελληνικό έθνος και ταυτοχρόνως

    καταδεικνύεται η Ελληνικότητα των σημερινών αλβανικών εδαφών!

    Και κάτι εξίσου πολύ σημαντικό.

    Οι Αρβανίτες στην Ελλάδα δεν είναι τόσοι όσοι εκ ‘πρώτης όψεως φαίνονται.

    Ο Τουρκικός ζυγός που υπέστησαν οι Έλληνες για περισσότερο από 400 χρόνια ήταν

    δυσβάσταχτος.Παρ’όλο που οι υπόδουλοι Έλληνες είχαν πολλά να κερδίσουν απαρνούμενοι την

    εθνικότητα,την θρησκεία ,την γλώσσα τους, κατά κανόνα δεν το έπραξαν.Όμως υπήρχαν μερικές

    εξαιρέσεις.Επί Τουρκοκρατίας πολλές ελληνικές κοινότητες συγκατοικούντες με Αρβανίτες

    προτιμούσαν να ντύνονται και να ομιλούν αρβανίτικα,για να αποφεύγουν τις τουρκικές

    διώξεις.Γι’αυτόν τον λόγο πολλαπλασθιάστηκαν με την πάροδο του χρόνου οι δίγλωσσες

    κοινότητες.Όπου ανεμείχθησαν η ελληνική με την αρβανίτικη γλώσσα ,επικράτησε η τελευταία.

    Συνεπώς είναι λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι όσοι στην ελληνική επικράτεια μιλάνε Αρβανίτικα είναι

    απαραιτήτως και Αρβανίτες!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδια ..τι αλβανοι;;...οταν ακομα και σημερα υπαρχουν αλβανοφωνοι-διγλωσσοι χριστιανοι με ελληνικη εθνικη συνειδηση εντος αλβανικης επικρατειας.....γκρεκ και οχι σκιπεταρ.....γρεκ αυτοπροσδιοριζοντε.....αλβανοφωνοι ελληνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Αλβανοί πριν το 1870 δεν υπήρχαν καν ως έθνος οπότε μ' άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι Αρβανίτες απο που κι ως που σκέτο Ιλλυριοί την στιγμη που οι Ιλλυριοί χανονται ήδη απο τον 20 αι. μ.χ και αφομοιωνονται; η περιοχη της Νεας Ηπείρου ή Ελληνικής Ιλλυριας με αρχαιοελληνικές αποικίες Κερκυραίων και Κορυνθιων μπορει να αφομοιωσε ενα κομμάτι Ιλλυριων και να τους ενσωμάτωσε στον ελληνικό κορμό, και που το πρόβλημα την στιγμή που οι Σκιπτάροι δεν υπήρχαν καν, ούτε βεβαια η όποια αλβανοφωνία υπήρχε τότε, εμφανιζεται στην βιβλιογραφία απο τον 12ο αι. Οι Αρβανίτες εντασσονται στο Βυζαντιο όπως όλοι οι Ελληνες και μετακινούνται αργότερα στον ελλαδικό χώρο προσφέροντας κατα την περιοδο της τουρκοκρατιας τα μεγιστα.
    Όσο για τον τουρκόσπορο τον Τζαφάι που γράφει ηλιθιότητες για το ποιος ειναι Ελληνας και ποιος όχι ας πάει να κοιταχτεί σε καναν γιατρό. Για τους Βλάχους ειναι ο τελευταιος που εχει δικαιωμα να μιλήσει, αφού ξεπλυνει το στομα του με χλωρινη κλινέξ ο γελοίος. Γέμισε το διαδίκτυο με μπούρδες το γιουσουφακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://stratistoria.wordpress.com/9-ww2/valkania-ellinoitalikos-polemos/mahi-pindos-1940/#comment-164

    ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΑΙΤ ΑΠΟΣΤΩΜΟΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Αρβανίτες ούτε Έλληνες είναι ούτε Αλβανοί είναι είναι μία άλλη φίλοι εντελώς διαφορετικοί με τους σημερινούς Αλβανούς και τους σημερινούς Έλληνες οι Αρβανίτες ήτανε δίγλωσση! Οι σημερινοί Αλβανοί και Έλληνες δικιά μου άποψη είναι πελασγοί. Η Αλβανία σήμερα λέγεται albania το οποίο το όνομα το πήρε από τους Ιταλούς. πριν την οθωμανική αυτοκρατορία ήτανε χριστιανοί ορθόδοξη και καθολική! Οι οθωμανοί τους ανάγκασαν να γίνουνε μουσουλμάνοι!Κανείς δεν ξέρει την ακριβή ιστορία με τις γύρω γειτονιές τι ήτανε και τι είναι κάθε μέρα κάτι θα κρύψουν κανείς ποτέ δεν θα μάθει την πραγματική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς πληροφορηση σου, η Ιστορια υπαρχει και το ομολογουν και ξενοι ερευνητες.


      https://kostasxan.blogspot.com/2010/02/blog-post_8710.html

      "Η αισχρή Αλβανική προπαγάνδα και η απόπειρα διαστρέβλωσης της ελληνικότητας των Αρβανιτών "

      Διαγραφή
  8. Αλβανοί Αρβανίτες Έλληνες του αείμνηστου Σαράντου Καργάκου

    https://www.politeianet.gr/books/9789600801729-kargakos-i-sarantos-sideris-i-albanoi-arbanites-ellines-170913

    Μελετώντας την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Μάνης, είχα συχνά την ευκαιρία να "πέσω" πάνω σε κείμενα που αναφέρονταν στους αλβανικούς εποικισμούς. Ακόμη και το όνομα Μάνη-Μαΐνη ο μακαρίτης Π. Φουρίκης το θεώρησε αλβανικό, πράγμα πού, αν είναι σωστό, μας υποχρεώνει, να μεταφέρουμε την "κάθοδο" των Αλβανών νωρίτερα από τον 10ο αι., αφού για πρώτη φορά το όνομα της Μάνης μνημονεύεται από τον Κωνσταντίνο Ζ' τον Πορφυρογέννητο (913- 959).
    Από παιδί σχεδόν ασχολήθηκα κι έγραψα πολλά περί Αλβανών. Είχα ακόμη την εξαιρετική τύχη να περάσω τα εφηβικά και πρώτα νεανικά μου χρόνια στη συνοικία του Λιούμη στο Αιγάλεω, όπου ζούσαν πολλοί γέροντες αλβανόφωνοι. Τουλάχιστον οι πιο ηλικιωμένοι. Το όνομα Λιούμη είναι αλβανικό. Στην κοινή γλώσσα Λιούμης ονομάζεται ο ποταμός Άψος. Το όνομα αυτό έγινε οικογενειακό και ακολούθως τοπωνύμιο. Εκεί, λοιπόν, στου Λιούμη άρχισα την "προπαίδειά" μου στην Αλβανική, την όποια εκαλλιέργησα, όταν επί διετία έμεινε σπίτι μου ένα υπέροχο ζευγάρι γερόντων από την Μάνδρα. Ο σύζυγος, πολεμιστής των Βαλκανικών, ήταν πτρωτανεψιός του ένδοξου στρατηγού Κοντούλη, που ήταν αλβανόφωνος και υπερασπιστής της αρβανίτικης "διαλέκτου". Μαζί με τα αρβανίτικα αγάπησα και τους Αρβανίτες και δημιούργησα πολλές φιλίες μ' αυτούς. [...] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

    Η Γυναίκα του Σαράντου η Ιωάννα Κώττα είναι κόρη του Καπετάν Κώττα
    https://www.in.gr/2019/09/27/plus/features/kapetan-kottas-o-protagonistis-tou-makedonikou-agona-ton-epiasan-gia-prodosia-kai-ton-ektelesan/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]