Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιχμές Μπάιντεν κατά του σουλτάνου Ερντογάν

Οι προσδοκίες του Τζο Μπάιντεν, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ότι θα πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να φανεί πιο συνεργάσιμος στον πόλεμο εναντίον του ισλαμικού κράτους ήταν μικρές. Οι συναντήσεις που μεσολάβησαν το Σαββατοκύριακο δεν βελτίωσαν ιδιαίτερα τις προοπτικές και, παρά τις φιλικές δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι στρατηγικές επιδιώξεις των δύο χωρών δεν μοιάζουν να συγκλίνουν περισσότερο.

Γράφει η Μαρία Αδαμίδου

«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», δήλωσε με νόημα ο Μπάιντεν. Αντιθέτως, ήταν εμφανές ότι η κόντρα που είχε διαφανεί από τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες παραμένει.

Σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε τον «διαβρωτικό χαρακτήρα» που έχει η συγκέντρωση εξουσιών στην ηγεσία μιας χώρας, ρίχνοντας μια έμμεση αλλά σαφέστατη βολή στον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο τιμόνι της Τουρκίας 11 χρόνια ως πρωθυπουργός και πλέον έχει μεταβεί στον προεδρικό θώκο.

«Οι πατέρες του έθνους μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Μπάιντεν, που απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά στον Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

Ελευθερίες
Στη συνέχεια επανέλαβε, όμως, ότι «ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης».
Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους δημοσιογράφους να θέσουν ερωτήσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, γεγονός που, όπως σχολίασε ο τουρκικός Τύπος, έγινε για μην τεθεί το «άβολο» ζήτημα των προηγούμενων σκληρών δηλώσεων του Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι ευθύνεται για τη γιγάντωση του ισλαμικού κράτους, επειδή στηρίζει οποιονδήποτε είναι εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η τουρκική πλευρά διέρρευσε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε συγνώμη από τον Ερντογάν, όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος το διέψευσε.

Ο Μπάιντεν τοποθετήθηκε και για το Κυπριακό. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να μειώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για να «μπορέσουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση» και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αναζητηθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα που θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από την εκμετάλλευση του αερίου στο μέλλον.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού με βάση τη διζωνική ομοσπονδία και υπό την ηγεσία της ΕΕ», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Σήμερα, σε περίπτωση που εκδηλωθεί πολιτική βούληση για λύση, θα αναδυθεί μια δυναμική για τη λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, των κρατών της περιοχής και όλων των πολιτών του νησιού».

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]