Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ μετά την αθώωση αστυνομικού που σκότωσε 18χρονο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μιζούρι - δεκάδες κτίρια στις φλόγες - πυροβόλησαν αστυνομικό

Σε «εμπόλεμη ζώνη» έχε μετατραπεί το Φέργκιουσον, μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστειο του Σεντ Λούις του Μισούρι. Δεκάδες κτίρια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, καταγγέλλοντας φυλετικές διακρίσεις και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών. Η πολιτεία του Μιζούρι τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστειο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων στην υπόθεση Μάικλ Μπράουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

"Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη", φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ.
Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στον βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης και στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές. Η αστυνομία του Σεντ Λούις κάνει λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε περιοχή του Φέργκιουσον.

"Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Οι ένορκοι "κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του στυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για "τραγικό θάνατο". Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας "εις βάθος έρευνα", εξετάζοντας μάρτυρες, εξέτασαν εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία και άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών".

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, "είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει".

Εισαγγελέας
Απορρίφθηκαν από την υπόθεση οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ένας αστυνομικός, στο Μιζούρι των ΗΠΑ, πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της κομητείας Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.

Ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι το δικαστήριο του Σεντ Λιούις αποφάσισε να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό, Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι ορισμένοι μάρτυρες δεν ήταν συνεπής στις καταθέσεις τους ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του πριν από τον πυροβολισμό.

Ομπάμα
Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι.

"Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.

πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απήθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. "Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταη στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθειά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες", είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων".

"Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής", είπε.
"Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε", είπε.
Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον , ο Μπαράκα Ομπάμα απάντησε: "Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".

«Ο αστυνομικός ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο»
Οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.

"Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους "στάθηκαν στο πλευρό του".

Πηγή Ημερησία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]