Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Οι εξτρεμιστές του ISIS είναι οι σύγχρονοι ναζί»

Ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα, Μπουρχάν Τζαφ, αναφέρει ότι στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη μία γενοκτονία από πλούσιους και αδίστακτους τρομοκράτες και ζητά την αλληλεγγύη της Ελλάδας

Γράφει η Α. Αθανασοπούλου

«Οι εξτρεμιστές του ISIS δεν είναι παρά φασίστες της Μέσης Ανατολής, οι νέοι ναζί». Ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα Μπουρχάν Τζαφ αναλύει τα πριν και τα μετά μιάς από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της χώρας του, αναφέρεται στη συριακή κρίση που διαχύθηκε στη γη της Μεσσοποταμίας και θίγει τις διεθνείς διαστάσεις της ισλαμικής απειλής.
Την τελευταία φορά που τον συνάντησα, στα μέσα του 2011 –εν μέσω της «Αραβικής Άνοιξης»- μιλήσαμε για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, την πρόθεση του Ιράκ να ξαναζωντανέψει τους πολιτιστικούς δεσμούς του με την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η Βαγδάτη έδειχνε να χαράζει μία λαμπρή πορεία με σαφή στόχο τη μετεξέλιξή της στο νέο επιχειρηματικό κέντρο της Μέσης Ανατολής.
Τρία χρόνια μετά, η κουβέντα μας στράφηκε γύρω από τα αίτια γένεσης του Ισλαμικού Κράτους, τα σενάρια διαμελισμού του Ιράκ, τον ρόλο των ΗΠΑ. Ο Μπουρχάν Τζαφ πιστεύει στην ευεργετική δράσης της κυβέρνησης συνεργασίας σιιτών – σουνιτών και Κούρδων. Όπως αναφέρει «δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα τμήμα της κοινωνίας εκτός της ιρακινής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί». Κατάγεται, άλλωστε, από το Καλάρ του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει σπουδάσει στο Λονδίνο και έχει ζήσει στις Βρυξέλλες.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια γένεσης και της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους;

Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τρομοκρατικές ομάδες που βάζουν βόμβες, οργανώνουν επιθέσεις. Είναι η πρώτη φορά όμως που βλέπουμε μία τρομοκρατική ομάδα να έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να δικαιολογήσουν την τρομοκρατική δράση τους. Ξέρουν να χρησιμοποιούν όπλα, αλλά και τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ότι δεν συμβιβάζονται και δεν διαπραγματεύονται.
Επιπλέον, αυτή η ομάδα τρομοκρατών πήρε τον έλεγχο αρκετών πετρελαιοπηγών και στη συνέχεια έκλεψε τις καρδιές και τα μυαλά των απλών ανθρώπων. Προσέλκυσε νέους μαχητές απ’ όλο τον κόσμο, όχι άραβες απαραίτητα. Είναι η πιο πλούσια τρομοκρατική ομάδα που έχει υπάρξει ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία. Πουλάνε φτηνά πετρέλαιο στους τοπικούς επιχειρηματίες και φτηνά αγροτικά προϊόντα στην αγορά. Έτσι, οι φτωχοί άνθρωποι αισθάνονται ευγνωμοσύνη που μπορούν να αγοράζουν σε προσιτές τιμές. Κλέβουν τράπεζες, ζητούν λύτρα από απαγωγές Δυτικών και έχουν τη στήριξη πλούσιων της Μέσης Ανατολής. Μερικές φορές νομίζεις ότι πρόκειται για ταινίες δράσης του Χόλιγουντ. Γι αυτούς η Αλ Κάιντα, η οποία είναι η ομάδα – μητέρα του ISIS, δεν είναι αρκετή. Ακόμα και η ίδια η Αλ Κάιντα τους αποκήρυξε λόγω των σκληροπυρηνικών θέσεων και πράξεών τους.
Για εμένα, αποτελούν τους νέους φασίστες της Μέσης Ανατολής. Λειτουργούν ως άλλη μαφία, σαν μία εμπορική επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τη φιλανθρωπία ως κάλυψη στην ανεύρεση πλούσιων υποστηρικτών. Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί την πιο άσχημη εκδοχή του φασισμού.

Ποιο είναι το μέγεθος της ισλαμικής απειλής, τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για τη Δύση;

Το ISIS δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Μέση Ανατολή, αλλά παγκόσμια απειλή. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να το έχουν συνειδητοποιήσει. Και οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά την κατάσταση, γιατί οι πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, που εντάχθηκαν στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, θα επιστρέψουν κάποια μέρα στις πατρίδες τους, με όλη αυτή την εκπαίδευση που θα έχουν αποκτήσει στις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος. Ο πόλεμος μεταγγίζεται. Η ομοσπονδιακή ιρακινή κυβέρνηση είδε επανειλημμένα επισημάνει ότι, εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, θα διαχυθεί στο Ιράκ. Όπως και έγινε!

Κάποιοι συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με τα χρόνια του Σαντάμ Χουσεΐν. Ποια είναι η άποψή σας;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη δικτατορίας. Η περίοδος τότε ίσως να φαντάζει καλύτερη για κάποιες ομάδες. Αλλά στα χρόνια του Σαντάμ πέθαναν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, 180 χιλιάδες Κούρδοι πολίτες εξαφανίστηκαν και περισσότερα από 4 χιλιάδες κουρδικά χωριά καταστράφηκαν. Ο Σαντάμ κατέστρεψε το περιβάλλον, τα έλη στο Ιράκ και καταπίεση τους σιίτες στο Νότο.
Οι μαχητές του ISIS διαπράττουν άγρια εγκλήματα δημοσίως. Ο Σαντάμ φορούσε κοστούμι και χαμογελούσε.
Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο. Καμία δικτατορία δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη.
Υπό τον Σαντάμ είχαμε κρατική τρομοκρατία, τώρα έχουμε ακραία θρησκευτική τρομοκρατία. Όπως και να το δει κανείς, όμως, και τα δύο δεν είναι τίποτα άλλο από δικτατορία και τρομοκρατία.

Πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας;

Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ είναι γενοκτονία και δεν αφορά μονάχα την Ιρακινή κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ISIS αποτελεί πηγή διεθνούς ανησυχίας καθώς μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα παγκοσμίως.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας έχουν όμως επίσης να κάνουν, κατά τη γνώμη μου, με το γεγονός ότι η περιοχή του Κουρδιστάν αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τις μειονότητες και τους πρόσφυγες του Ιράκ.
Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που έστειλαν βοήθεια, που συνέδραμαν τους Κούρδους παρέχοντάς τους όπλα για να προστατευθούν. Πολλές χώρες βοήθησαν τους Κούρδους στο Ιράκ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναμέναμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μία δήλωση στήριξης.

Πόσο αισιόδοξοι είστε για το μέλλον του Ιράκ;

Θα εκπλαγείτε, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον μας. Παρά τις επιθέσεις των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, το Ιράκ λειτουργεί. Και η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο λειτουργούν. Δεν έχουμε οικονομικές δυσκολίες. Έχουμε Σύνταγμα, πρόεδρο και μόλις σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση.

Πόσο διαφορετικός είναι όμως ο νέος πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι από τον απερχόμενο Νουρί αλ Μαλίκι, αφού και οι δύο προέρχονται από το ίδιο κόμμα;

Αν και ανήκουν στο ίδιο κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργός Μαλίκι είχε συγκεντρώσει στα χέρια του υπερβολική εξουσία. Ο νέος πρωθυπουργός Αμπάντι μόλις σχημάτισε μία κυβέρνηση ενωτική, που απευθύνεται σε ολόκληρη την ιρακινή κοινωνία.

Βλέπετε πιθανό διαμελισμό του Ιράκ;

Τα ζητήματα είναι υπαρκτά και χρειάζονται λύσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το ζήτημα αυτό αφορά ολόκληρη τη χώρα. Κανείς δεν θέλει τον διαμελισμό του Ιράκ. Είναι μία πιθανότητα, ναι, και υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Εκτός από το μεγάλο κύμα προσφύγων που έχουμε δεχτεί και τη σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση, υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα τόσο από τους σιίτες όσο και από τους σουνίτες και του Κούρδους. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να οδεύσουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση που θα συμφιλιώνει όλα τα τμήματα της ιρακινής κοινωνίας.

Ποιος προβλέπετε ότι θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά το τέλος αυτής της κρίσης και πόσο πιστεύετε ότι σχετίζεται η παρούσα κρίση με την αμερικανική εισβολή το 2003;

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αναμφίβολα, το Ιράκ χρειάζεται να επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματά του. Άκουσα πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους να αποδίδουν τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ιράκ στην εμπλοκή των ΗΠΑ κατά την περίοδο του 2003-2011. Όμως δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κατηγορούμε τις ΗΠΑ για πάντα, για τα εσωτερικά προβλήματά μας. Πιστεύω πως από εδώ και στο εξής ο ρόλος των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]