Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για την Ευρώπη της προόδου

Το αίτημα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ηθικής επανακάμπτει έντονα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα χρόνια της κρίσης.

Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος 

Η σημερινή πραγματικότητα θεσμών και ασκούμενων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες-μέλη της δοκιμάζεται καθημερινά στους κόλπους της κοινωνίας, ως προς τα βασικά και τα ουσιώδη της έως σήμερα διαδρομής τους και της συνέχειας τους.

Το " ευρωπαϊκό 2014" εξελίσσεται στη γνωστή γραμμή της συντονισμένης πειθαρχίας, λιτότητας, εποπτείας και "τιμωρίας".

Στηρίζεται σε μηχανισμούς και διαδικασίες ελέγχου, επαγρύπνησης, παρακολούθησης και συστάσεων. Και παράγει -παράλληλα- έλλειμμα Δημοκρατίας και παροχής δυνατοτήτων μιας καλής ζωής, για τους ανθρώπους που καταστρέφονται εξαιτίας της αναποτελεσματικής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Μιας πολιτικής που δεν ευθυγραμμίζεται με το κοινό αίσθημα και δεν ανταποκρίνεται σε αυτό.

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών – μελών. Και να αναπροσαρμοστούν οι εκτιμήσεις, η επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων και των κοινωνικών δεδομένων της Ευρώπης.

Οι προβλέψεις, για ακόμα μία φορά, δεν είναι διόλου ευοίωνες.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου και πρωτεύουσα θέση στο παγκόσμιο εμπόριο (και μάλιστα σε μια συγκυρία έντονου διεθνούς ανταγωνισμού), παραμένει εγκλωβισμένη στα πλοκάμια μιας πολυδιάστατης κρίσης, αδιαμφισβήτητα πλέον της χειρότερης στην ιστορία της.

Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν έως τώρα υπονόμευσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε δυο κυρίως σημεία:

1. Στην στρατηγική και τους στόχους για το 2020 ( αποδόμηση οράματος) καθώς και στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 (σταθεροποίηση και υπέρβαση κρίσης, δεδομένου ότι μειώθηκαν οι πιστώσεις και η χρηματοδότησή του).

2. Στα κοινωνικά δεδομένα, αφού οι κοινωνικοί δείκτες (ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, νέοι χωρίς κατάρτιση και εργασιακή ένταξη, πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα) έχουν επιδεινωθεί. Παραμένουν αποσταθεροποιημένοι και οδηγούν αναπόδραστα στην αύξηση του κινδύνου κοινωνικής ανισορροπίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση ακόμη και σε μικροπιστώσεις (κάτι που στην χώρα μας φέρνει νέο κύμα λουκέτων και απώλεια πάνω από τριάντα χιλιάδες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα ), ενώ η καινοτομία, η φορολογία κ.λπ, στερούνται εμβάθυνσης δίκαιων και αποδοτικών δημοσίων πολιτικών.

Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η αναστροφή των εξελίξεων και η προοπτική βιώσιμης και οικολογικής ανάπτυξης είναι η μεγάλη "ευρωπαϊκή πρόκληση".

Η επικαιροποίηση του κοινωνικού αιτήματος, για μια νέα ατζέντα στην Ευρώπη, είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί εκ νέου, με ένταση, στο δημόσιο πεδίο, τους επόμενους μήνες, κυρίως ως προς τα εξής:

- Την ανάγκη νέας θεώρησης της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κυρίως αυξήθηκε εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης και των εφαρμοζόμενων πολιτικών, οι οποίες παρέτειναν, αντί να καταπολεμήσουν, την ύφεση.

- Την πίεση για διαφοροποίηση των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε αυτές να είναι συμβατές με τους στόχους ανάκαμψης της οικονομίας, αύξησης της απασχόλησης και επιστροφής στην ανάπτυξη. Η εύστοχη ισορροπία και αναλογία μεταξύ εσόδων και εξόδων, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η συνύπαρξη δημοσίων επενδύσεων και η συγκράτηση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος έρχονται ορμητικά στο προσκήνιο.

- Την επείγουσα αναχαίτιση της επιδείνωσης στις αποκλίσεις, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών της περιφέρειας, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Την αναχαίτιση των αποκλίσεων, που έχουν υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνοχή, γεγονός που θέτει επιτακτικά το θέμα της επανόδου σε πολιτικές και πορεία σύγκλισης.

- Τη θεμελιώδη προτεραιότητα για το μέλλον που είναι η μετάβαση σε ένα οικολογικό, βιώσιμο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης (κεντρικό ζήτημα σχεδίου ανασυγκρότησης του μοντέλου ανάπτυξης στη χώρα μας), με βάση τα συμπεράσματα και τα διδάγματα της κρίσης, ως καθοριστική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.

- Την αντιμετώπιση των επαχθών κοινωνικών επιπτώσεων από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Και την επαναφορά δημοκρατικών διαδικασιών καθώς και κριτηρίων συνυπολογισμού οικονομικού κόστους - κοινωνικού οφέλους κάθε πολιτικής απόφασης, μέτρου ή μεταρρύθμισης, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότιμης μεταχείρισης. Διακύβευμα που τείνει πλέον -στην Ευρώπη- να μετατραπεί σε διακύβευμα Δημοκρατίας.

Σήμερα η Ευρώπη είναι και πάλι σε " σημείο καμπής". Ανάμεσα στην αποσταθεροποίηση και τον κατακερματισμό, η πρόκληση προώθησης μιας νέας σύνθεσης, ποιότητας, πορείας, για την Ευρώπη της προόδου και του πολιτισμού, είναι και πάλι κυρίαρχη. Και ο βαθμός κοινωνικής-λαϊκής παρέμβασης κρίνει καταλυτικά τις πολιτικές επιλογές και τον προσανατολισμό των εξελίξεων.

Πηγή "Η Αλήθεια"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]