Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα: «Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για όποιον απειλεί τις ΗΠΑ»

Ο αμερικανός πρόεδρος για το σχέδιο της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

Το σχέδιό του για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους παρουσίασε ο Ομπάμα με διάγγελμα στον αμερικανό λαό.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
  • Αεροπορική δράση κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ, αλλά και Συρία
  • Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές (με εξαίρεση τις δυνάμεις του Άσαντ)
  • Προσπάθεια ελέγχου των ροών χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους
  • Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι βασική στρατηγική της προεδρίας του είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στον πλανήτη για οποιονδήποτε συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ.
Θα κυνηγήσουμε τους τζιχαντιστές, όπου και αν βρίσκονται, είπε ο Ομπάμα. Είναι η πρώτη φορά που η Συρία μπαίνει στο κάδρο της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι επιθέσεις θα γίνουν από αέρος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράκ, χωρίς καμία εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και χωρίς αυτό να σημαίνει ενίσχυση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ.
«Στη μάχη κατά του ISIS δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο τρομοκρατεί τους πολίτες. Ένα καθεστώς που δεν θα αποκτήσει ξανά τη νομιμοποίηση που έχασε» σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία των ΗΠΑ με την συριακή αντιπολίτευση.
Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και σε ένα άλλο σημείο: το Ισλαμικό Κράτος δεν θα οδηγήσει σε ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν ακόμα πόλεμο. Η Ουάσινγκτον επιμένει στη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών που θα εργαστούν με έναν κοινό σκοπό.

O πρόεδρος εξήγησε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν για τους Ιρακινούς αυτό που πρέπει οι ίδιοι να κάνουν για τη χώρα τους. Ούτε μπορούν να πάρουν τη θέση των αράβων συμμάχων τους για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δική μας μάχη».

«Έτσι λοιπόν και με δεδομένο ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στο Ιράκ μπορώ να ανακοινώσω ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας χωρών για να υποχωρήσει αυτή η τρομοκρατική απειλή» κατέληξε.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για να εξηγήσει το είδος της συμμαχίας και του τρόπου δράσης κατά της τρομοκρατίας ήταν αυτό που συμβαίνει σε χώρες της Αφρικής, όπως η Σομαλία, η οποία επίσης έχει θέμα τρομοκρατίας που έχει περάσει τα σύνορά της και δρα στη γειτονική Κένυα.

Ένα 24ωρο πριν το διάγγελμα, συνεργάτες του Ομπάμα είχαν υπογραμμίσει ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ζητήσει το «πράσινο φως» του Κογκρέσου στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο, ο Κογκρέσο είχε εμποδίσει την ανάληψη αεροπορικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο πρόεδρος κάλεσε πάντως τους βουλευτές να εγκρίνουν απόφαση για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων που πολεμούν τον Άσαντ.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε δύο πράγματα: το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ούτε Ισλαμικό ούτε Κράτος.

«Καμία θρησκεία δεν εγκρίνει τη δολοφονία αθώων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των
θυμάτων των τζιχαντιστών είναι μουσουλμάνοι.
Και ασφαλώς δεν είναι Κράτος, είναι πρώην σύμμαχοι της αλ Κάιντα στο Ιράκ που εκμεταλλεύθηκαν τις θρησκευτικές διαφορές στο Ιράκ και τον εμφύλιο στη Συρία. Καμία κυβέρνηση κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει, όπως δεν τους αναγνωρίζουν οι πληθυσμοί που ζουν κάτω από το ζυγό του.
Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Και δεν έχει καμία άλλη επιδίωξη από το να δολοφονεί όποιον στέκει εμπόδιο στα σχέδιά του». 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]