Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τάφος της Αμφίπολης θα διαλύσει τα Σκόπια;

Αμφίπολη: Οι εθνικής σημασίας ανασκαφές

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Η σημασία της αρχαιολογικής ανακάλυψης που έκανε η ομάδα Περιστέρη είναι ασύλληπτης εθνικής σημασίας, είτε μάθουμε ποιος τάφηκε εκεί είτε όχι.
Το μείζον που απασχολεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν είναι η ταυτότητα του νεκρού. Το μείζον είναι οι επιγραφές. Ο τάφος μπορεί να προοριζόταν για τον Αλέξανδρο, αλλά να μην ετάφη εκεί ο μεγάλος στρατηλάτης.
Ο τάφος μπορεί να ανήκει στον στρατηγό του Νέαρχο, ο οποίος –κανείς δεν το λέει- καταγόταν από την αρχαία Αμφίπολη. Οι σφίγγες στην είσοδο, άλλωστε, αποτελούν στοιχείο κατάκτησης και ιμπεριαλισμού.
Ο τάφος ενδεχομένως να ανήκε και σε «Ωνάση» της εποχής, κάποιον από τους αριστοκράτες για τους οποίους ακόμη και η ταφική διαδικασία είχε έναν χαρακτήρα σόου.

Η ανασκαφή θα δείξει, την ταυτότητα του νεκρού. Όποιος και αν κρύβεται εκεί μέσα για 24 αιώνες, όποιοι και αν μπήκαν για να συλήσουν τον τάφο (ο τάφος μπορούσε να παραβιαστεί μόνο από πάνω, επί της εισόδου του υπήρχε παγίδα) αυτό το οποίο ψάχνουν οι αρχαιολόγοι είναι οι επιγραφές.
Τα ονόματα, τα αφιερώματα. Έστω και μία επιγραφή να βρεθεί με ελληνικό όνομα ή ελληνική φράση, ο τάφος έχει εκπληρώσει την εθνική αποστολή του.
Θα έχουν μιλήσει οι νεκροί. Θα έχουν μιλήσει και θα μας έχουν επιβεβαιώσει ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική.
Θα έχουν διαψεύσει τους τυμβωρύχους των Σκοπίων, που θεωρούν μακεδονική γλώσσα το σλαβικό ιδίωμα τους, και θα μας έχουν πει ότι η μόνη γλώσσα που μιλούσαν στη Μακεδονία ήταν τα ελληνικά.

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά μία τόση δα μικρή επιγραφή στα ελληνικά μπορεί να προκαλέσει κρίση ταυτότητας σε χιλιάδες νέα παιδιά στα Σκόπια, τα οποία μεγάλωσαν με το ιδεολόγημα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τώρα πιθανόν να ανακαλύψουν ότι ζούσαν μέσα στο ψέμα…
Δεν είναι αστείο…

Υπό προϋποθέσεις, ο τάφος μπορεί να προκαλέσει μείζονα κρίση στα γειτονικά Σκόπια, που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε πολιτική αναταραχή. 40 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον Γκρούεφσκι για νοθεία στις εκλογές και απέχουν από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, ενώ μόλις χθες έπεσαν μπουνιές μεταξύ Σκοπιανών και αλβανόφωνων βουλευτών.
Αν καταρρεύσει και ο μύθος της «μακεδονικής ταυτότητας - γλώσσας»… χαίρετε!

Οι διαφορές που υπάρχουν στην διαπραγμάτευση είναι τρεις:
Η ονομασία, η ταυτότητα και γλώσσα.
Αν καταρρεύσουν γλώσσα και ταυτότητα, μένει μόνο η ονομασία, που μπορεί να είναι «γεωγραφική» ή «χρονολογική».
Μακεδονικό έθνος και αλυτρωτισμός, όμως, πάπαλα.
Γι αυτό ο νους του Σαμαρά βρίσκεται μόνο εκεί… Στις επιγραφές.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

  1. Οι επιγραφές δεν θα είναι το πρώτο επιχείρημα... Στη Βεργίνα, στην Πέλλα οι επιγραφές σε ποιά γλώσσα είναι;;;; Κι όμως ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ούτε οι Σκοπιανοί, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ομπάμιας!
    Λένε ανακρίβειες και ψέμματα και κάνουν τον τρελλό, ακριβώς την ίδια πολιτική που ακολουθούν και οι πωλητικοί μας σήμερα. Βλέπεις να αποτυγχάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν βρεθούν ελληνικές επιγραφές θα είναι οι πρώτες μετά την ίδρυση του κράτους των Σκοπίων . Η νέα γενιά τους δεν είχε γεννηθεί το 1978 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν τους ενδιαφερουν οι αποδειξεις οπως ειπε και ο παραπανω εχουν βρεθει ελληνικες επιγραφες στην μακεδονια στην αιγυπτο απο την εποχη του αλεξανδρου αυτοι καπιλευονται την ιστορια απλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιστορια ειναι ιστορια.υπαρχει ο ταφος του φιλιππου που βρεθηκε ασυλητος και τοοοοοσα αλλα μνημεια στα ελληνικα.ειναι δυνατον καθε τριαντα χρονια να βγαζουμε κι απο εναν ταφο για να πειθοναι οι μαιμουδες των βαλκανιων;κανενας πολιτικος και διπλωματης που σεβεται τις σπουδες και τις γνωσεις του δεν θα επιχειρηματολογουσε σε τετοια βαση.αυτα τα καραγκιοζιλικια των σκοπιανων των ξενων και των δικων μας πολιτικων γινονται για καθαρα στυγνο συμφερον.ο αλεξανδρος να ζωντανευε και να τους μιλουσε αυτοι θα λεγαν:οχι παρακουσατε αρχαια...αλβανικα μιλα(μη το γελατε το διαβασα στο you tube).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΗ ΜΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΕΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΙΜΕΝΟΙ ΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΝ ΒΑΛΟΥΝ ΥΠΙΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑΤΙ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝΕ ΕΣΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ Η ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ Η ΤΟΥ ΓΟΛΙΑΘ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΣΤΙΣΑΝ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΟΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΙΛΟΝΟΥΝ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ματατσουτσες.....από το να χαμε να λέγαμε τώρα και το να χαμε να γραφουμε....
    Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι καλό να επιβεβαιώνεται συνέχεια...
    Φταίμε γιατί περιμένουμε να μιλήσουν τα μνημεία μας ενώ εμείς είμαστε άλαλοι και άφωνοι ως προδότες με την στάση μας και την ψήφο μας απέναντι σε ιστορικά θέματα και όχι μόνο απέναντι στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο ξαναπεστο, αφωνοι ως προδοτες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με τη σταση σας δε διαφερετε σε τιποτα ιδιαιτερο απο τους σκοπιανους. Η ιστορικη αληθεια δεν εχει καμια σχεση με τον εθνικισμο. Λετε συνεχεια "η μακεδονια ειναι ελληνικη" και θα αρχισουμε να το αμφισβητουμε. Προφανως δεν ειναι σλαβικη γι αυτο σταματηστε, ελεος. Και ας μην ξεχναμε οτι και στα ελληνικα σχολεια μεγαλωσαμε με προπαγανδα. Καποια μερα και τα σκοπια θα ξυπνησουν και θα πανε μπροστα. Ευτυχως δεν τους εχουν απαγορευσει το ιντερνετ ακομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να καταλάβω λίγο ρε ομορφάντρα. Δηλαδή εσύ λες πως δεν χρειάζεται να λέμε ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική, αν και οι Σκοπιανοί ασκούν ισχυρή προπαγάνδα για να οικειοποιηθούν το όνομα της Μακεδονίας! Επίσης, μας λες ότι μεγαλώσαμε με... προπαγάνδα στα σχολεία..., αλλά δεν μας λες ποια είναι αυτή η προπαγάνδα. Μήπως να μας το ξεκαθάριζες για να ξέρουμε τι εννοείς; ή μήπως προσπαθείς να πεις κάτι χωρίς να ξέρεις ούτε εσύ ο ίδιος τι θέλεις να πεις; Δεν θέλω να πιστεύω ότι είσαι βαλτός, αν και αφήνεις κάτι υποψίες χαζο-αριστερούλη που αναμασά την κάθα π@π@ρ@ που του σερβίρουν, στα πλαίσια της ανωτερότητας και φυσικά του πολυπολιτισμικού διεθνούς περιβάλλοντος (χωρίς σύνορα, αλλά με γείτονες) που πρέπει να ζήσουμε, αγαπημένοι, όλοι μαζί... Καλή αυτή η θεωρία, μου αρέσει, αλλά ας την ενστερνιστούν πρώτα εκείνοι που κάτι θέλουν να πάρουν από την Ελλάδα... Πράγματι, εδώ υπάρχει θύμα προπαγάνδας. Σε αφήνω να μαντέψεις ποιός είναι το θύμα. Και για να σε διευκολύνω, θα σου προτείνω να κοιτάξεις στον καθρέφτη σου... ΄΄Ελα τώρα, που δεν θα λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, επειδή υπάρχει φόβος να αρχίσουμε να το αμφισβητούμε!!! Άιντε να σοβαρευόμαστε σιγά - σιγά...

      Διαγραφή
  9. ελλαδα. στην αθηνα αθηναιοι στη θηβα θηβαιοι στη μακεδονια μακεδονεσ κ.τ.λ ελλαδα μονο ελλαδα μονο ελληνεσ πρεπει να υπερασπιστουμε την ιστορια των προγονων μασ δεν ηξερα πωσ σκοπιανοι ειχαν και ελλινικα ονοματα ρε τι παθαμε σκοπια τουρκια ρε σεισ πατε αποκει που ηρθατε . ελληνεσ αν η κυβερνηση δε λαβει μετρα ολοι ενωμενοι εναντια σ,αυτουσ που θελουν να παρουν μακεδονια ,θρακη να τουσ δειξουμε ποια ειναι η ελλαδα και ποιοι οι ελληνεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]