Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Κίεβο προσπαθεί να σύρει την Μόσχα στα άκρα

Το Κίεβο ανοίγει το μέτωπο του Δνείστερου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η Ουκρανία φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο να εκδικηθεί για την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία, καθώς και στην καταγγελία των συμφωνιών για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, επιθυμώντας να «ευχαριστήσει» τους «ξένους μετόχους» της κυβέρνησης του Κιέβου, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου ITAR-TASS, το Κίεβο σχεδιάζει λίαν συντόμως, να καταγγείλει την συμφωνία με την Ρωσία για τη διασφάλιση της λειτουργίας και παραμονής στην Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, του ρωσικού στρατιωτικού ειρηνευτικού τμήματος.

«Από τον Ιούνιο, οι ουκρανικές αρχές έχουν καταθέσει στο υπουργείο Άμυνας σχέδιο με το οποίο θα καταγγείλουν τις συμφωνίες με την Ρωσία, για τις συνθήκες και την παρουσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία. Πρόκειται για δύο έγγραφα που αφορούν:

α. Την συμφωνία για την οργάνωση των διακρατικών στρατιωτικών μεταφορών.
β. Την συμφωνία για την διέλευση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας ρωσικών στρατιωτικών σχηματισμών, που σταθμεύουν προσωρινά στο έδαφος της Μολδαβίας, δήλωσε η ίδια πηγή.

Το Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως «δικαιολογία» την καταγγελία της συμφωνίας για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους στο Κίεβο, η κίνηση αυτή θα έχει και συνέχεια, σύμφωνα με το παράδειγμα του εμπορικού πολέμου Λευκορωσίας - Ουκρανίας.

Επισήμως το Κίεβο δεν διαθέτει την εξουσία να υποχρεώσει τη Μόσχα να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της από την Υπερδνειστερία, αλλά οι ουκρανικές αρχές μπορούν άνετα να «κλείσουν» όλες τις διόδους εφοδιασμού και διέλευσης των ρωσικών δυνάμεων προς την Υπερδνειστερία δια μέσου της χώρας τους.

Σε αυτή την περίπτωση, η ικανότητα μάχης και η εν γένει λειτουργία των ρωσικών δυνάμεων θα καταστεί τουλάχιστον «προβληματική», και αργά ή γρήγορα θα εξαναγκάσει την Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, από την περιοχή αυτή.

Η άρνηση του εφοδιασμού των Ρώσων στρατιωτών μέσω της Μολδαβίας είναι ακόμη αδύνατη, με το Κισινάου να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εξωθήσει την Ρωσία «έξω» από την καυτή αυτή περιοχή.

Στην κίνηση αυτή το Κίεβο θα έχει ως συμπαραστάτη σίγουρα το Βουκουρέστι, το οποίο στην πραγματικότητα «ελέγχει» την κυβέρνηση στο Κισινάου, διατείνεται το ρωσικό πρακτορείο. Το μόνο εμπόδιο σε αυτά τα φιλόδοξα σχέδια αποτελούν οι Ρωσόφωνοι που διαβιούν στην Μολδαβία.

Δεύτερον, θα δοθεί η δυνατότητα ενός διεξόδου στην κυβέρνηση της Μολδαβίας για την υλοποίηση των προσπαθειών αποκατάστασης της "συνταγματικής τάξης", στη Υπερδνειστερία, προς αποφυγή του παραδείγματος της Γεωργίας με την Οσετία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρουμανίας υπεγράφη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, «οι ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας ανήκουν διοικητικά στο γενικό επιτελείο της Ρουμανίας», και, ως εκ τούτου, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με άλλο κράτος η Ρουμάνια θα αντιδράσει αναλόγως. Οι ΗΠΑ αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS, θα « βάλουν φωτιά» στην περιοχή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετώντας την Μολδαβία στον δυτικό άξονα και παρέχοντας της οπλικά συστήματα, στρατιωτικό εξοπλισμό και μέσα επικοινωνιών προς ενίσχυση των μολδαβικών ενόπλων δυνάμεων.

Τρίτον, η αποδυνάμωση της Υπερδνειστερίας θα ενισχύσει αυτόματα τον οικονομικό αποκλεισμό του εμπορίου της δημοκρατίας αυτής, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση.

Οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας δεν θα πρέπει να βασίζονται στην «ευγένεια» και την φιλευσπλαχνία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το παράδειγμα της Συρίας είναι ζωντανό. Κανένας από τους εκπροσώπους της δύσης δεν έκανε τίποτα για τους ισλαμιστές αντάρτες που άφησαν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας, χωρίς νερό και τροφοδοσία στο «έλεος του θεού», για να μην αναφέρουμε το παράδειγμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία «πιέζεται» ποικιλοτρόπως να αποδυναμώσει την ρωσική δύναμη στην Υπερδνειστερία με προεξάρχουσα την Ρουμανία λόγω βλέψεων στην περιοχή, αλλά και από άλλους δυτικούς εταίρους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου είναι απολύτως ανίκανη σε θέματα διακυβέρνησης, με τον Poroshenko να συμφωνεί στην κατάργηση της μολδαβικής γλώσσας στην Ουκρανία, σχέδιο κατ 'αναλογία που ισχυροποιεί περισσότερο την θέση του Βουκουρεστίου στην περιοχή.

Ωστόσο, το Κίεβο είναι αδιάφορο όχι μόνο την Υπερδνειστερία, αλλά και για την ίδια την Ουκρανία. Η ρωσική διπλωματία αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Κίεβο, διότι είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει την στήριξη της στην Υπερδνειστερία και στην Γκαγκαουζία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την συμμαχία του Κισινάου με το Βουκουρέστι στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Υπερδνειστερία εξακολουθούν να σταθμεύουν 14 ρωσικές μονάδες, που αποτελούνται από περίπου 1.800 στρατιώτες. Βάσει της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 1999, οι ρωσικές φρουρές στην Υπερδνειστερία επρόκειτο να κλείσουν έως το 2003, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διατείνεται η Μόσχα. Το 2006, ο τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή, «εφ 'όσον δεν βασιλεύει στην περιοχή ειρήνη».


Έπεσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας!

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση της Βουλής της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένιι Γιατσένιουκ, διευκολύνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να διαλύσει, εντός 30 ημερών, το κοινοβούλιο ώστε να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, το κεντροδεξιό κόμμα Udar και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Svoboda είχαν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να διευκολύνουν επίσης την διάλυση της Βουλής. 

Αντιθέτως, το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, στο οποίο ανήκει ο κ. Γιατσένιουκ, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αντιτίθεται στην διάλυση του κοινοβουλίου. Επίσης ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο οι αρχές κατηγορούν ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες. «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ένα κομμουνιστικό κόμμα στο ουκρανικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στους βουλευτές. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα νόμο ο οποίος επιτρέπει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να ζητεί τη διάλυση μιας πολιτικής ομάδας ο αριθμός των μελών της οποίας είναι μικρότερος από αυτόν της πιο μικρής πολιτικής ομάδας που σχηματίζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]