Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και Καναδοί στη Θράκη για κοιτάσματα!

Του Νίκου Φωτόπουλου

Μετά την Ουκρανία και την Τουρκία, πόδι και στην Ελλάδα θέλει να πατήσει η αμερικανο-καναδικών συμφερόντων εταιρεία Cub Energy που κατέθεσε αίτημα για άδεια ερευνών υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γεωεπιστημονική γνώση των συγκεκριμένων περιοχών της Θράκης από παλαιότερες έρευνες (προφανώς, του ΙΓΜΕ, το αρχείο του οποίου κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται) δημιουργεί προσδοκίες για ανεύρεση κοιτασμάτων, ενώ στο παρελθόν η ευρύτερη περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικών ανακοινώσεων που τη συσχετίζουν με κοιτάσματα μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου.

Με έδρα στο Τέξας

Η Cub Energy, που έχει έδρα το Τέξας των ΗΠΑ και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο, δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κυρίως στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στον χώρο των ερευνών αυτού του είδους, «οι επενδύσεις είναι υψηλού ρίσκου και αφορούν κυρίως πεδία και περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί αρκετά…».

Το διοικητικό συμβούλιο της Cub Energy απαρτίζεται από τους εξής: Mikhail Afendikov, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Robert B. Hodgins, Timothy R. Marchant, J. Frank, Mermoud Richard Stoneburner. Ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη της βρίσκονται άνθρωποι με προϋπηρεσία σε κολοσσούς της ενέργειας, όπως η ΒΡ, η Exxon Mobil και η Texas Oil & Gas.

Η εταιρεία έχει παραχωρήσεις 244.000 στρεμμάτων και ήδη διαθέτει σε παραγωγή 1.900 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, ενώ εκτιμά ότι η μέση ημερήσια παραγωγή το 2014 θα διαμορφωθεί μεταξύ 2.800 και 3.100 βαρελιών.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε 10 νέα πηγάδια μέσα στο 2014.
Στην Ουκρανία διαθέτει 4 άδειες εκμετάλλευσης σε ποσοστό 100% στη Δυτική Ουκρανία και 8 άδειες μόνη ή σε κοινοπραξία στην ανατολική Ουκρανία. Ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία της και στην Τουρκία, όπου όμως ακόμη βρίσκεται επισήμως σε φάση εξέτασης των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το να ζητάει κάποιος επενδυτής τα δικαιώματα μίας περιοχής προβλέπεται από το νόμο 2289/1995 που δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για περιοχές που είναι ελεύθερες και όχι δεσμευμένες με οποιονδήποτε τρόπο ανά την ελληνική επικράτεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης, ενώ σε περίπτωση θετικής απόφασης θα πρέπει να καθοριστούν με υπουργική απόφαση οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών.
Ακολούθως, το Ελληνικό Δημόσιο προκηρύσσει Διεθνή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρονικό περιθώριο 90 ημερών για τυχόν άλλον ενδιαφερόμενο.

Δικαίωμα άρνησης

Φυσικά το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Cub Energy και να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία, επικαλούμενο θέματα περιβάλλοντος, δημόσιας ασφάλειας ή άλλον επαρκή λόγο. Γεγονός είναι όμως ότι έπειτα από κωλυσιεργίες δεκαετιών, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με τα γεωπολιτικά κα τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα, το ενεργειακό παιχνίδι στην Ελλάδα έχει ανοίξει όπως δείχνουν οι απανωτές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από διεθνείς «παίκτες» τον τελευταίο καιρό.

Πηγή Efsyn

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]