Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελιγμός Βενιζέλου για απλή αναλογική

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Μέσα στο σημερινό θολό πολιτικό τοπίο, ο Βενιζέλος προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού κατά πώς τον συμφέρει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ποντάρει στο γεγονός ότι η απλή αναλογική έχει με τα χρόνια μετατραπεί για την Αριστερά σε πολιτικό τοτέμ.

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει την εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα, αλλά
νιώθει ότι δεσμεύεται από την παραδοσιακή θέση της υπέρ της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και επιχειρεί να ξεφύγει, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα. Αντιπροτείνει την άμεση προκήρυξη εκλογών και τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα καθιστούσε πρακτικά ανέφικτο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ είναι εκτός κάθε λογαριασμού για συμμαχικές κυβερνήσεις, θα εξωθούσε τα πράγματα σε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία.

Σε ποια πολιτική βάση μπορεί να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία; Προφανώς εντός του μνημονιακού πλαισίου, επειδή τον άλλο δρόμο θα τον έχει κλείσει όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και οι εγχώριες άρχουσες ελίτ και το ευρωιερατείο. Η πιθανολογούμενη πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές θα του εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υπεροχή, αλλά όχι και τη δυνατότητα να επιβάλει την απεμπλοκή από τα μνημονιακά δεσμά.

Η Κουμουνδούρου θα βγει από τη δυσχερή θέση, στην οποία προσπαθεί να την εγκλωβίσει ο Βενιζέλος, εάν το σενάριο της απλής αναλογικής το «σκοτώσει» ο Σαμαράς. Οι πρώτες «γαλάζιες» αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή είναι η πρόθεσή του. Το Μαξίμου διοχετεύει το σχόλιο ότι η συμφωνία με την πρόταση Βενιζέλου ισοδυναμεί με εκ των προτέρων αποδοχή ήττας στις εθνικές εκλογές.

Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά ο Σαμαράς έχει πρόσθετο σοβαρό λόγο να απορρίπτει την πρόταση Βενιζέλου. Εχει συνείδηση ότι εάν υπερψηφιστεί η απλή αναλογική, ο ίδιος έχει τελειώσει πολιτικά, επειδή δεν χωράει στο σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή real.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ρε, λαμόγιο Βενιζέλο, μήπως οι ψήφοι σε χοντρούς να μετριούνται διπλές;!;!;
    Για πόσο χάπατα μας έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]