Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως ειρηνευτική αποστολή
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας πληροφοριών
Ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας πληροφοριών
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να δημιουργήσει στo Lugansk και στο Ντόνετσκ μια ουδέτερη ζώνη. Με άλλα λόγια, οι μονάδες του ρωσικού στρατού σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμεύσουν ως ειρηνευτική δύναμη, και θα τοποθετηθούν ανάμεσα στα δύο συγκρουόμενα μέρη, αναφέρουν πληροφορίες που «διοχετεύθηκαν» στο ρωσικό τύπο.
Συγκεκριμένα σε μια συνέντευξη του στην RBC Daily, ο συνταγματάρχης ε.α Anatoly Dergilev επικαλούμενος πηγές του στον κεντρικό μηχανισμό του Υπουργείου Άμυνας, δηλώνει στην εφημερίδα, ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, και έτσι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων. Υποτίθεται μάλιστα ότι η Μόσχα εξέδωσε τελεσίγραφο που απαιτεί από τα δύο μέρη σε περίπτωση συμφωνίας, να μην χρησιμοποιήσουν όπλα, και στον αντίποδα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε μια ημέρα από την επίτευξη τυχόν συμφωνίας, να δημιουργήσει την ειδική αυτή διαχωριστική ζώνη.
Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε προσφάτως σε μια μυστική συνάντηση των ηγετών των στρατιωτικών τμημάτων των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού στρατού.
Εν τω μεταξύ, στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν μετακινηθεί μονάδες του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με το RBC Daily, με αναφορά του σε πηγές του του ρωσικού υπουργείο άμυνας, μιλάμε για χιλιάδες ρώσους στρατιώτες που συμμετέχουν σε τακτικές ασκήσεις σε περιοχές του Ροστόφ και του Μπέλγκοροντ.
Σύμφωνα με μία ανώνυμη πηγή, σε μια κλειστή συνεδρίαση της Δούμας, ο υπουργός Άμυνας S. Shoigu, φέρεται να εξήγησε την απόφαση αυτή, δικαιολογώντας την ως αντισταθμιστικό μέτρο, λόγω της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικά σύνορα. Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή των συνόρων έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την αρχή του Ιουνίου», δηλώνει ο γγ της συμμαχίας Ρ. Ρασμούσσεν.
«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες που βρίσκονται σε κίνηση κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι οι δυνάμεις αυτές είναι πλήρως επανδρωμένες και δείχνουν «τάσεις» να επιτεθούν στην περιοχή ( ανατολική Ουκρανία). Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει να προμηθεύει όπλα τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με νατοϊκή πηγή, ο συνολικός αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν υπερβαίνουν τους 10.000 άνδρες. «Η Ρωσία απέστειλε τα στρατεύματα της στα ουκρανικά σύνορα, πιθανότατα σε μια επίδειξη δύναμης λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Donbass», δηλώνει στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, και αρχισυντάκτης του «Καθημερινού περιοδικού» Alexander Goltz.
Στο ουκρανικό κοινοβούλιο δεν ψηφίστηκε η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και απευθύνθηκε έκκληση προς τον πρόεδρο Poroshenko για τον λόγο αυτό.
Πιθανόν να «προετοιμάζεται» μια ιδιότυπη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για μια ουδέτερη ζώνη, αλλιώς πάμε φούλ για πιθανή ρωσική επέμβαση στην περιοχή. Το Κρεμλίνο σύμφωνα με τα λεγόμενα και τα «υπονοούμενα» που αφήνει, όπως του ΥΠΑΜ S. Shoigu σε κλειστή συνεδρίαση στην Δούμα, «είναι έτοιμο δια παν ενδεχόμενο στην ανατολική Ουκρανία». Ίδωμεν …
Λέτε να ήταν τακτική,του κ Πούτιν,η μερική υποχώρηση,μέχρι τώρα,γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά .
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε τι γίνετε από δω και πέρα.-
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι ακριβείς και να μεταφέρουν όντως τις προθέσεις της ρωσικής πλευράς, αλλά κατά την γνώμη μου είναι τελείως απίθανο να υλοποιηθεί από το Κίεβο γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε στροφή 180 μοιρών για τις επιδιώξεις της δύσης, και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιπ