Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πολίτες στην ΕΕ αδιαφόρησαν πάλι για τις ευρωεκλογές

Ξεπέρασε το 50% η αποχή στις ευρωεκλογές στις... 22 (!) από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντας πόσο απαξιωμένο είναι το Ευρωκοινοβούλιο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Τέτοιο... «ευρω-φτύσιμο» των ευρωεκλογών από τους ψηφοφόρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ ομολογουμένως δεν το φανταζόταν κανείς. Νέα ύψη-ρεκόρ κατέγραψε η αποχή. Μόλις σε... 6 από τις 28 χώρες που συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάστηκε στις κάλπες για να εκλέξει ευρωβουλευτές περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων! Στις υπόλοιπες 22 η αποχή ξεπέρασε το 50%! Πλήρης η απαξίωση του Ευρωκοινοβουλίου! Με 40% αποχή, η Ελλάδα ήταν η... τέταρτη (!) χώρα, μαζί με την Ιταλία, στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Μόνο ο ένας στους... δέκα (!!!) πολίτες της Σλοβακίας πήγε να ψηφίσει στις ευρωεκλογές - για να είμαστε ακριβείς, προσήλθε στις κάλπες το... 13% των ψηφοφόρων.

Στη χώρα αυτή, η περιφρόνηση προς την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ευθύς εξαρχής σχεδόν υπερφυσικές διαστάσεις: το 16,97% ψήφισε το 2004, ευθύς μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ και το ποσοστό αυτό ανέβηκε μετά βίας στο... 19,64% το 2009, για να πέσει την περασμένη Κυριακή στο απόλυτο μίνιμουμ του 13%. Αιτία της αποστροφής που αισθάνονται οι Σλοβάκοι προς την ΕΕ και η οποία αποτυπώνεται στη (μηδαμινή) συμμετοχή τους σε κάθε ευρωεκλογές είναι οι ωμοί εκβιασμοί της ΕΕ προς τη σλοβακική κυβέρνηση την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Αλλά και στο άλλο κομμάτι της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, την Τσεχία, η συμμετοχή ήταν... 19,5% στις ευρωεκλογές! Ουδέποτε ήταν πραγματικά αξιόλογη - μόλις 28,3% το 2004 και 28,2% το 2009.

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της ΕΕ να ενσαρκώσει τα οράματα των πολιτών της Ευρώπης από τα τραγικά υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές και στις υπόλοιπες πρώην χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Στις 25 Μαΐου απείχε από τις ευρωεκλογές το... 79% των ψηφοφόρων στη Σλοβενία, το 77,3% στην Πολωνία, το 74,9% στην Κροατία που εντάχθηκε μόλις πέρυσι, το 71% στην Ουγγαρία, το 70% στη Λετονία! Αποχή 68% στη Ρουμανία, αποχή 64,5% στη Βουλγαρία, αποχή 64% στην Εσθονία.

Καλύτερος οπαδός της ΕΕ η Λιθουανία, όπου απείχε «μόνο» το... 55% των ψηφοφόρων! Εντεκα είναι οι χώρες πρώην «σοσιαλιστικές» που μπήκαν στην ΕΕ το 2004 ή το 2007 (Βουλγαρία, Ρουμανία) και το 2013 (Κροατία) και σε καμία από αυτές τις έντεκα, μα απολύτως καμία, δεν πήγαν να ψηφίσουν έστω οι μισοί ψηφοφόροι! Μπήκαν στην ΕΕ υπό τέτοιο καθεστώς που την απεχθάνονται πλέον οριστικά και αμετάκλητα. Μπορεί το πρόβλημα να είναι εμφανώς οξύτερο στις πρώην χώρες του «σοβιετικού μπλοκ», αλλά αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι η κάτω του 50% συμμετοχή στις ευρωεκλογές περιορίζεται μόνο στα «νέα» κράτη-μέλη. Αποστροφή προς τις ευρωεκλογές αισθάνονται πλέον οι πολίτες και στην «παλιά» ΕΕ των «15» δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπως αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τα εκλογικά στοιχεία.

Ποιος έχει επίγνωση π.χ. του γεγονότος ότι έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια από τότε που στη Γερμανία ή στη Γαλλία συμμετείχε στις ευρωεκλογές πάνω από το μισό των ψηφοφόρων; Πραγματικά, το 1994 ήταν οι τελευταίες ευρωεκλογές που στη Γερμανία συμμετείχε το 60% των ψηφοφόρων και στη Γαλλία το 52,7%. Εκτοτε ουδέποτε, σε καμία από τις δύο χώρες, η συμμετοχή ξεπέρασε το 50% - ούτε καν το πλησίασε στην πραγματικότητα. Στην Ολλανδία το 50% συμμετοχής των ψηφοφόρων σε ευρωεκλογές έχει να ξεπεραστεί εδώ και... 30 χρόνια, από το 50,9% του 1984! Καλά, στη Βρετανία ουδέποτε ξεπέρασε η συμμετοχή όχι το 50%, αλλά ούτε το 40%!

Μόνο ένας στους τρεις Βρετανούς ψηφοφόρους ψηφίζει κάθε φορά στις ευρωεκλογές - με μέγιστη συμμετοχή το 38,5% των ευρωεκλογών του 2004 και ελάχιστη το 24% του 1999, όταν ψήφισε μόνο ο ένας από τους τέσσερις Βρετανούς ψηφοφόρους. Ακόμη και στην Πορτογαλία, από το 1989 έχει να ξεπεράσει η συμμετοχή το 50%, ενώ στην Ισπανία και σε Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 1995 το όριο του 50% δεν ξεπεράστηκε ποτέ στις τρεις ευρωεκλογικές αναμετρήσεις του 21ου αιώνα.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]