Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επέλαση των Ρωσώφωνων στην Ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο έχει μεταβληθεί σε παρατηρητή των εξελίξεων, ενώ θεωρείται επικίνδυνο για αντίδραση "εκτός ορίων"

Στα χέρια των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας πέφτουν το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά κτίρια στις πόλεις της περιοχής, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας μοιάζουν ανίκανες να αντιδράσουν και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δηλώνει ότι το Κίεβο έχει χάσει τον έλεγχο των ανατολικών επαρχιών.

Eκτός από την κατάληψη χθες της Eισαγγελίας του Ντόνετσκ από πλήθος διαδηλωτών, προχθές ένοπλοι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Χορλίφκα, αλλά και στην πόλη Αλτσέφσκ, στην επαρχία του Λουχάνσκ.

Παράλληλα, στο διπλωματικό επίπεδο οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ φαίνεται να πέφτουν, παρά τις αμερικανικές καταγγελίες διά στόματος του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν αδιάσειστα στοιχεία πως το Κρεμλίνο συντονίζει τις κινήσεις των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα εκτός από την κατάληψη χθες της Eισαγγελίας του Ντόνετσκ από πλήθος άοπλων διαδηλωτών, προχθές ένοπλοι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Χορλίφκα, αλλά και στην πόλη Αλτσέφσκ, στην επαρχία του Λουχάνσκ. Οι ένοπλοι και γενικότερα οι φιλορώσοι του Ντόνετσκ προσανατολίζονται στη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου, παρόμοιου με αυτό που έγινε στην Κριμαία.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας από την πλευρά της προσανατολίζεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το εάν οι πολίτες της χώρας είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητάς της ή θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία των επαρχιών.

Διχαστική κίνηση
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης του Κιέβου ως διχαστική και αποπροσανατολιστική. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των περιφερειών υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.
Παρότι η κατάσταση στη χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες ότι αποδεσμεύει την πρώτη δόση του δανείου των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συμφωνηθεί να χορηγήσει στην Ουκρανία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]