Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη, "Τό ὑπόκωφον ζήτημα"


Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Ἔτσι εἶχε εὐστόχως ὀνομάσει σ' ἕνα βιβλίο του τό θρακικό ζήτημα ὁ ἀείμνηστος φίλος Παναγιώτης Φωτέας, πού εἶχε ἐπί πολλά ἔτη χρηματίσει νομάρχης Κομοτηνῆς.

Πᾶνε ἀπό τότε 25 χρόνια καί τό ὑπόκωφο ζήτημα βρίσκεται σέ συνεχῆ δράση μέ τούς Τούρκους μεθοδικά νά προχωροῦν καί τούς Ἕλληνες ἀμέθοδα νά ὑποχωροῦν. 

Τό τελευταῖο περιστατικό μέ τήν ταλαίπωρη Σαμπιχά δείχνει πόσο δύσκολο εἶναι τό νά ἐμμένει κανείς ἑλληνικά στή Θράκη.

Οἱ πολιτικοί καί πνευματικοί μας ταγοί θυμίζουν τό περιστατικό πού ντύνει ποιητικά ὁ Κων/νος Καβάφης στή "Μάχη τῆς Μαγνησίας":
"Τί εἴδους λύπη εἶχαν, σάν ἔγινε σκουπίδι, ἡ μάνα των Μακεδονία".

Τό ἴδιο μπορεῖ νά λεχθεῖ γιά τή Θράκη.
Συστηματικά ἡ περιοχή αὐτή ἐκχωρεῖται.
Κι ὄποιος ἀντιστέκεται, περιθωριοποιεῖται.
Θά περιορισθῶ πρός τό παρόν μόνο σέ μία ἐπισήμανση:
Θυμᾶται κανείς κάποιον πρόεδρο δημοκρατίας νά πέρασε τίς μέρες τοῦ Πάσχα στή Θράκη; Πόσο καιρό ἔχει νά δεῖ ἡ Θράκη πρόεδρο ἑλληνικῆς δημοκρατίας;

Ὅταν ἀρθρογραφοῦσα στόν "Οἰκονομικό" κατά τά ἔτη 1991-1997 εἶχα προτείνει νά ἀναστυλωθοῦν καί νά γίνουν κατοικήσιμα τ' ἀνάκτορα τοῦ Ἰωάννη Καντακουζηνοῦ στό Διδυμότειχο καί νά διαμένει σ' αὐτά κάποιο χρονικό διάστημα ὁ πρόεδρος τῆς δημοκρατίας.
Ἔτσι, γιά λόγους συμβολικούς.

Ἐγώ τό εἶπα, ἐγώ τ' ἄκουσα.
Ἡ ἐπίσημη Ἐλλάδα εἶναι ἀποῦσα ἀπό τή Θράκη.
Ἡ Τουρκία ὄχι...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ειναι πολυ σωστη η παρατηρηση πως κανεις προεδρος της δημοκρατιας η κομματος η καποιου θεσμου δεν τιμα την Θρακη και τους Θρακιωτες μας...ειναι σκανδαλωδες ολο αυτο και δεν μπορω να σκεφτω σε καμια περιπτωση οτι εχει καποιος συμπραξει με καποιον αλλον για σκοπιμη εγκαταληψη απο την Ελληνικη κυβερνηση ωστε να παραχωρηθει...ειναι αδιανοητο ...ειναι ανεπιτρεπτο,ειναι αποτροπαιο,ειναι απιστευτο...δεν υπαρχει τετοια περιπτωση...παραυτα θα ενεργωποιηθει η ελληνικη κυβερνηση να πραξει και να ομιλησει τα δεοντα ωστε να μπουν τα πραγμτα στην θεση τους...και οχι μονο στο θεμα αυτο...ειναι και η θεση μας στο ονομα των σκοπιων ,δεν ειναι δυνατον να επιτραπει η ονομασια Μακεδονια,μας εχουν βαλει εντεχνα σε μια κατασταση που το αποτελεσμα της προδιαγραφεται αρνητικη για μας...δεν το αποδεχομαστε τελος...ας κοψουν το λαιμο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αργα αργα, σχεδον βασανιστικα, επερχονται γεγονοτα που θα μας στιγματισουν, οσους τουλαχιστον αισθανονται το Ελληνικο αιμα να ρεει μεσα τους.....Θα υποχρεωθουμε να ανεχτουμε καταστασεις που σε αλλες εποχες θα πολεμουσαμε σκληρα, θα γινουμε σαν τους Ουκρανους, αδιαφοροι χωρις νευρο που παρεδωσαν τη Κριμαια χωρις αντισταση. Οταν θ ανακαλυψουμε τους θησαυρους της Θρακης, της γεωπολιτικη της αξια, την ΑΟΖ της και τη σημασια της, τοτε θα κλαψουμε πανω απο το χυμενο γαλα, αλλα θα ειναι αργα για δακρυα για μια χωρα που οι κατοικοι της, ιδιοτελεις, υλιστες και κοιλιοδουλοι, την παραδιδουν πετσοκομμενη και ηθικα παρηκμασμενη, σε παιδια που ΙΣΩΣ εχουν ακομα μια τελευταια ελπιδα να θυμηθουν τη δοξα των προγονων τους χωρις ειρωνεια και πικροχολα σχολια. Γονεις, δασκαλοι, πολιτικοι ας μη μαθουμε στα παιδια μας οτι αξια εχει μονο το κυνηγι του χρηματος αλλα οτι το χωμα που πατανε πρεπει να διατηρηθει αλωβητο για να το πατησουν και οι επομενες γενιες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ειναι συμφωνω και επαυξανω φιλε μου...ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ...ολοι πρεπει να το εστερνιστουμε αυτο το νοημα...και ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ...απο πασης φυσεως κινδυνους...νασαι καλα...ευχομαι το μαρτυριο μας να ειναι συντομο.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]