Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενεργοποιείται στρατιωτικά όλη η ΝΑ Ευρώπη λόγω της ουκρανικής κρίσης

Το ρωσικό καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» διεξάγει ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Πέτρος ο Μέγας» πραγματοποιεί ασκήσεις, ανθυποβρυχιακού πολέμου όσο και αεράμυνας, στην Μεσόγειο θάλασσα, σύμφωνα με τον ρωσικό στόλο.

«Το πλήρωμα του πυρηνοκίνητου καταδρομικού « Πέτρος ο Μέγας», πραγματοποίησε σειρά ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του βόρειου στόλου, αντιπλοίαρχος Evgeny Kirillov στο πρακτορείο ITAR-TASS.

«Το πλήρωμα του καταδρομικού πραγματοποίησε ασκήσεις πολέμου επιφανείας, με ανίχνευση θαλάσσιων στόχων μέσω των συστημάτων ραντάρ, εγκλωβισμό στόχων και εξουδετέρωσης τους από το πυραυλικό συγκρότημα «Granit».
Επίσης πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις αεράμυνας με προσομοίωση αεροπορικών επιθέσεων σε διαφορετικές υψομετρικές κλίμακες καθώς και ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και ασκήσεις χημικού πολέμου» ανέφερε ο Evgeny Kirillov.

Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» εξήλθε από την βάση του Βορείου Στόλου Severomorsk στις 22 Οκτωβρίου 2013. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου το πλήρωμα του καταδρομικού, διήνυσε πάνω από 25 χιλιάδες ναυτικά μίλια και κατέπλευσε στον λιμάνι της Λεμεσού ( Κύπρος ). Για έξι μήνες το πλήρωμα του πήρε μέρος σε 13 επιχειρήσεις ασφάλειας, που συμπεριλάμβανα την συνοδεία μεταφοράς χημικών όπλων από το συριακό έδαφος, σε συνεργασία με Κινέζικά, δανικά και νορβηγικά πλοία.

Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αεροπορική βάση Buturlinovka ενεργοποιήθηκε εκ νέου, (βρίσκεται περίπου 90 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία και τις πόλεις Λουγκάνσκ και Χάρκοβο) και μεταστάθμευσαν εκεί ρωσικές μοίρες με μαχητικά αεροσκάφη Su-27 «Flanker», MiG-31 «Foxhound» καθώς και αεροσκάφη Sukhoi Su - 24.

Επίσης η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει οκτώ Βούλγαρους αξιωματικούς στην Τουρκία για να συμμετέχουν σε νατοϊκή επιχείρηση ενίσχυσης της αεράμυνας της Τουρκίας, αναφέρει το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης!

Η προγραμματισμένη συμμετοχή των εν λόγω βούλγαρων αξιωματικών της αεροπορίας θα είναι εκ περιτροπής και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα Ιούνιος 2014-Ιανουάριος 2015.

Επίσης 6 καναδικά μαχητικά αεροσκάφη CF-18, κατέφθασαν στην Ρουμανία και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο « Mihail Kogalniceanu», με σκοπό, μαζί με το προσωπικό υποστήριξης, να πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες.

Μαζί με τα καναδικά μαχητικά αεροσκάφη απεστάλησαν και 15 καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν ήδη αναπτυχθεί σε ένα από τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Casteau του Βελγίου. Τα καναδικά αεροσκάφη προέρχονται από την 425 τακτική μοίρα, που εδρεύει στο Μπάγκοτβιλ του Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις του ρουμανικού, σκοπιανού, βουλγαρικού και αμερικανικού στρατού μετακινούνται στα βόρεια της ρουμανικής επικράτειας για την υλοποίηση νατοϊκών ασκήσεων.

Σχόλιο: Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι ενεργοποιείται γεωπολιτικά και στρατιωτικά, όχι μόνο η περιοχή των Βαλκανίων από όπου δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών χωρών, εμπλέκονται ενεργά στην ουκρανική κρίση, αλλά ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη.
Ενδεχομένως στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή, να αποτελεί η δημιουργία κοινής αεράμυνας με την συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, βάσεων και μέσων, από Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία, λόγω των συχνών πτήσεων ρωσικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών, κοντά στα σύνορα των χωρών αυτών.
Η παρουσία όμως ταυτόχρονα, ναυτικών μονάδων του ρωσικού στόλου στην Μεσόγειο, και οι ρωσικές ανησυχίες για τα στενά του Βοσπόρου από την Τουρκία, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ασφαλείας στην ΝΑ Ευρώπη, δημιουργώντας παράλληλα « ιδιαίτερες ανησυχίες» για τυχόν πιθανά «επεισόδια».
Όπως και να έχει όμως, αυτό που διαφαίνεται στο ορίζοντα είναι η συνεχής κλιμάκωση της γεωπολιτικής αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή με αφορμή την ουκρανική κρίση.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]