Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξασφαλίζει την ειρήνη!

Παράγοντας πολέμου στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και αλλού

Ευσταθεί το επιχείρημα ότι η ΕΕ έχει αποτρέψει τους πολέμους;
Είναι γεγονός ότι στον Μεσοπόλεμο κυριάρχησε ο εθνικός προστατευτισμός, τα δασμολογικά τείχη, ο οικονομικός εθνικισμός, που είχαν σημαντική συμβολή στην έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βέβαια, κινητήρια δύναμη ήταν η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η όξυνση των αντιθέσεών τους, το ξαναμοίρασμα του κόσμου υπέρ της καθημαγμένης απ’ τη Συνθήκη των Βερσαλιών Γερμανίας.

Η συγκρότηση και η σταδιακή διεύρυνση της ΕΕ απέτρεψαν τους πολέμους μεταξύ των κρατών – μελών της. Αυτή η πραγματικότητα έδωσε λαβή σε μίαν αυθαίρετη ιδεολογικοποίηση: ότι η ολοκλήρωση εξασφαλίζει την ειρήνη, ενώ η ιστορικά «παρωχημένη» πραγματικότητα των εθνών – κρατών προάγει τον πόλεμο. Η γενίκευση είναι αυθαίρετη και στα δύο σκέλη της!

Η Ε.Ε. έχει συμβολή στην ευρωπαϊκή ειρήνη. Συνέβαλαν όμως και η ισορροπία του τρόμου των δύο «μπλοκ», το ισχυρό κίνημα ειρήνης, ο φόβος των πυρηνικών οπλοστασίων. Ούτε βέβαια τα έθνη-κράτη είναι καταδικασμένα να διεξάγουν πολέμους μεταξύ τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι πόλεμοι υποκινούνται ή εμπλέκονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Επιπλέον, η Ε.Ε. συνέβαλε στην ειρήνευση της Ευρώπης, αλλά ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός έχει εγγεγραμμένο τον πόλεμο στο γονιδίωμά του, ιδίως στην κρίση του ως μέσο αντιστάθμισης της μειωμένης κερδοφορίας του.
Έτσι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να δημιουργηθούν κράτη προτεκτοράτα, ευάλωτα στη δορυφοροποίηση. Συμμετέχει σε πολέμους κατά του Ιράκ, του Αφγανιστάν, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης (ορισμένα κράτη – μέλη), της Συρίας, ενώ στην Αφρική έχει σταθερό επεμβατικό ρόλο, με πρωταγωνιστή τη Γαλλία.
Έχει συγκροτήσει ευρωστρατό με δυνάμεις ειδικές στη στρατιωτική επέμβαση αλλά και στην εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού»…!

Ούτε διασφαλίζει η Ε.Ε. τα εθνικά μας σύνορα «ανατολικά σύνορα της Ευρώπης», όπως διακηρύσσουν αυτάρεσκα οι οπαδοί του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύση».
Η αλήθεια είναι ότι ο δυτικός ιμπεριαλισμός (ΗΠΑ, ΕΕ) και η στρατιωτική τους ολοκλήρωση (ΝΑΤΟ) ούτε προστάτευσαν ούτε προστατεύουν τα εθνικά μας σύνορα από τον τουρκικό επεκτατισμό (Κύπρος, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.α.). Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν προστατεύουν την εθνική ανεξαρτησία βάσει αρχών αλλά βάσει των συμφερόντων τους. Αλλού την καταλύουν (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη), αλλού χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την παραβίασή της (Ουκρανία).

Πηγή εφημ. «Πριν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]