Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν προκαλεί την Δύση

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος


Η ιστορία στα Βαλκάνια έχει το δικό της βάρος. Αλλά και οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναβιώσουν το παρελθόν. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι προγραμματίζει ισλαμική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία, και μάλιστα σκοπεύει να προσκαλέσει διάφορους αξιωματούχους  και άλλων μουσουλμανικών κρατών, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal.

Η προσευχή θα διεξαχθεί, εάν δεν επικρατήσουν ωριμώτερες σκέψεις,  στις 29 Μαΐου, στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Αλλά υποκρύπτονται και εκλογικές σκοπιμότητες, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου. Η πρόθεση του Ερντογάν είναι να καταστεί, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση προς την προεδρική κατεύθυνση, παντοδύναμος πρόεδρος. 

Στη συνέχεια, με συνοπτικές διαδικασίες, θα επαναφέρει στην Τουρκία κάποια μορφή θεοκρατικού καθεστώτος και θα επιδιώξει να γίνει ηγέτης του ισλαμικού κόσμου, δηλαδή να αναβιώσει το χαλιφάτο υπό την ηγεσία του.

Συμβολικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εικαζόμενη προσευχή στην Αγία-Σοφία, η οποία μετετράπη από τζαμί σε μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ. Ήδη, από πέρυσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο Μπουλέντ Αρίντς, εξέφρασε την επιθυμία η Αγία Σοφία να επαναλειτουργήσει ως τέμενος. Ωστόσο, η ισλαμική προσευχή δεν αποτελεί μόνον μέγιστη προσβολή για τον Ελληνισμό, θρησκευτικό και ψυχικό κέντρο του οποίου είναι η Αγία-Σοφιά. Είναι ταυτόχρονα πρόκληση στην παγκόσμια ορθοδοξία, βασικό κέντρο της οποίας είναι η Μόσχα. Η οποία μόνον ένα πρόσχημα περιμένει για να θέσει θέμα Βοσπόρου και Στενών, όπως προειδοποίησε δημοσίως ο κορυφαίος Τούρκος ιστορικός Ίναλτζικ (παρουσιάσαμε τις προφητείες του για τη διάλυση της Τουρκίας από ρωσική παρέμβαση από αυτήν τη στήλη).

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση του Ερντογάν απευθύνεται στον Δυτικό κόσμο: η προσευχή αναβιώνει και υπενθυμίζει τη βασική απειλή εναντίον της Ευρώπης. Το 1453 ήταν το έτος καμπή που θεμελίωσε την αυτοκρατορία των Οθωμανών. Ακολούθησε η ακατάσχετη πορεία τους μέχρι την Πολωνία και μέχρι τα τείχη της Βιέννης. 

Η μοίρα της Ευρώπης και όλου του δυτικού κόσμου κρίθηκε στο νήμα. Οι Τούρκοι σήμερα, με τις προκλητικές τους ενέργειες, ξαναπιάνουν το νήμα από εκεί που ξεκίνησε η άνοδός τους.

Το μη υποκρυπτόμενο μήνυμα της ισλαμοποίησης της Αγίας Σοφίας είναι η σαφής φιλοδοξία εγκαθίδρυσης εκ νέου της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας δύναμης. 

Αυτές όμως οι φαντασιώσεις δεν στηρίζονται από στοιχειώδη γεωπολιτικά ερείσματα: η Τουρκία έχει κάκιστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά της κράτη, το ανατολικό της τμήμα κατοικείται από την κουρδική μειονότητα και είναι σε μόνιμη κατάσταση ανταρσίας και καταστολής, ενώ σοβεί η διένεξη κεμαλιστών-ισλαμιστών και ερντογανικών-γκιουλενικών. Η τουρκική κοινωνία είναι τριχασμένη και η οικονομία βρίσκεται σε κάμψη.

Αλλά η απροκάλυπτη φιλοδοξία της Τουρκίας προσκρούει στις πραγματικά μεγάλες δυνάμεις: ποιός πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και το άμεσα ενδιαφερόμενο Ισραήλ θα επιτρέψουν την ενδυνάμωση μίας ασταθούς, υπό προϊούσα ισλαμοποίηση χώρας; 

Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, στα μεγάλα δυτικά κέντρα ανάλυσης και διαμόρφωσης πολιτικής επικρατεί έντονη δυσφορία και σοβαρός προβληματισμός για τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν οφείλει να θυμάται ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που οδήγησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (που ονειρεύεται να επανιδρύσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός) στο ιστορικό της τέλος, σχεδιάστηκαν και υποστηρίχθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσεως.

Πηγή KontraNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]