Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις φλόγες και πάλι η Λιβύη

Αναμένεται αμερικανική επέμβαση-Εσπευσμένη αποστολή του αμερικανικού αποβατικού πλοίου «Bataan»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποστέλλει εσπευσμένα το αμφίβιο πλοίο «Bataan» με χιλιάδες πεζοναύτες επί του σκάφους, στη Μεσόγειο θάλασσα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη, αναφέρουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σήμερα.

Επίσης οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν, την δυνατότητα «χρήσεως», αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, που σταθμεύουν στην βάση της Σικελίας και πιθανόν στην Ισπανία, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη και η πιθανότητα εκκένωσης αμερικανών διπλωματών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το αμερικανικό μεγάλο αποβατικό πλοίο «Bataan» αυτήν την δεδομένη στιγμή, συμμετείχε σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, διήλθε μέσω της διώρυγας του Σουέζ την Τρίτη από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS.

Προηγουμένως, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν «εσπευσμένα» περίπου 250 Αμερικανοί πεζοναύτες και πολλά αεροσκάφη Osprey από τη βάση τους στην Ισπανία, στην Σικελία, λόγω εγγύτητας με την Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Λιβύη, από τα μέσα Μαΐου, διεξάγονται λυσσαλέες μάχες μεταξύ των παραστρατιωτικών μονάδων που είναι πιστές στο απόστρατο στρατηγό Khalifa Haftarah και στις ακραίες ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατηγός Haftarah αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού κ. Ahmed Maytyga και ενθαρρύνει την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 25 Ιουνίου βουλευτικών εκλογών.

Προς ανοικτή εσωτερική σύγκρουση οδεύει η Λιβύη, ενώ στην Τρίπολη επικρατεί εικόνα απόλυτου πολιτικού χάους. Ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ έχει κινητοποιήσει δυνάμεις με προφανή σκοπό να ανατρέψει την αδύναμη κυβέρνηση ισλαμιστών, βρίσκοντας την στήριξη ισχυρών παραστρατιωτικών ομάδων. Έκτακτα μέτρα ασφάλειας λαμβάνουν ξένες χώρες.

Με τις κινήσεις αυτές του στρατηγού έχει επέλθει πλήρης ρήξη μεταξύ των διάφορων παραστρατιωτικών ομάδων, τις οποίες έχει ανάγκη η κυβέρνηση της Τρίπολης. Επίσης με τον στρατηγό Χαφτάρ, δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται ο αρχηγός μίας από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, των «Ειδικών Δυνάμεων της Λιβύης», όπως και η διοίκηση μίας αεροπορικής βάσης. Ο στρατηγός εμφανίζεται ως προστάτης της τάξης στη Λιβύη και εκφραστής των κοσμικών τάσεων της λιβυκής κοινωνίας και, κυρίως, των κοσμικού προσανατολισμού ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, εναντίον της ισλαμιστικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί σχέσεις ακόμη και με ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την ανατροπή του Καντάφι, η κυβέρνηση της Λιβύης είναι ουσιαστικά αδύναμη και βασίζεται στη συνεργασία και τη συμπαράταξη των διάφορων ενόπλων ομάδων που είχαν πάρει τα όπλα κατά του Καντάφι, αρκετές με αντικρουόμενες μεταξύ τους ιδεολογίες.
Υπενθυμίζεται ότι Κυβερνήτης του USS Bataan, είναι ο Ελληνο- Αμερικανός Γιώργος Βασιλάκης.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]