Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέσεις - μυστήριο της Τουρκίας με το... Ναχιτσεβάν


Επίσκεψη - μυστήριο του Τούρκου υπουργού άμυνας στην αυτόνομη δημοκρατία του Ναχιτσεβάν τον Μάιο 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APA, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ θα επισκεφθεί την Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhchivan τον επόμενο μήνα, είδηση η οποία κοινοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του, στην διεθνή έκθεση της Μαλαισίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του αζέρικου πρακτορείου, αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας, που εκπροσώπησαν την χώρα τους στην διεθνή αμυντική έκθεση DSA-2014 στην Κουάλα Λουμπούρ, έκαναν γνωστό ότι θα μεταβούν στην αυτόνομη επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, τον επόμενο μήνα, χωρία να αναφερθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχεδιάζει να επισκεφθεί την επαρχία του Nakhchivan τον Μάιο. Ο στόχος της επίσκεψης του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ΑΡΑ.
Μπορεί να ακούγεται αδιάφορο έως συνηθισμένο, μήπως όμως οι λόγοι της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΑΜ σκοπεύουν σε κάτι άλλο;
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, το θέμα της δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο Ναχιτσεβάν είχε συζητηθεί από το 2010 μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει η ιστοσελίδα, infognomonpolitics.blogspot.gr.
Η Αυτόνομη δημοκρατία η οποία αποτελεί και εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν, συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν.
Η Τουρκία έχει αυξήσει τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς της με την αυτόνομη δημοκρατία ειδικα το τελευταίο χρόνο, ο δε Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηριστικά δηλώσει την ίδια περίοδο(2010), ότι το Ναχιτσεβάν «είναι εκτεθειμένο σε διάφορες απειλές από το αρμενικό κράτος και ως εκ τούτου η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αλλά και του Ναχιτσεβάν αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά των σχέσεών τους».
Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια στρατιωτική βάση στο Ναχιτσεβάν και έχει λάβει σημαντική οικονομική και αμυντική βοήθεια από την Τουρκία κατά το παρελθόν. Πάντως οι πληροφορίες για το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον θύλακα αυτό σήμερα, παραμένουν άγνωστες.

Να σημειωθεί πως το 2010 είχε ξεσπάσει στην Τουρκία σκάνδαλο, όταν τότε η εφημερίδα Milliyet είχε αποκαλύψει πως σε βιβλίο που θα μοιράζονταν ως σχολικό εγχειρίδιο, υπήρχε χάρτης όπου μια σειρά εδαφών (Ναχιτσεβάν, Βόρειο Ιράκ, κ.ά.) παρουσιάζονταν ως τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, οι ρωσικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με την εμφάνιση στρατιωτικών βάσεων μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, πολύ κοντά στα εδάφη που η Ρωσία θεωρεί «σφαίρα επιρροής» της.

Το Μπακού φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε προτείνει στην Άγκυρα την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του ως απάντηση στην αρμενο-ρωσική αμυντική συμφωνία. Σύμφωνα με ανταπόκριση της σερβικής εφημερίδας Νοβόστι από το Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία προετοιμάζουν «συμμετρική απάντηση» στην ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η οποία προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων επί αρμενικού εδάφους, στη βάση Γκιούμρι, μέχρι το 2044.

Το (Naxcivan). Αυτόνομη Δημοκρατία (5.500 τ. χλμ., 364.500 κάτ. το 2001) του Αζερμπαϊτζάν. Ιδρύθηκε στις 9· Φεβρουαρίου 1924. Βρίσκεται στην Υπερκαυκασία και συνορεύει στα ΝΔ με την Τουρκία και το Ιράν. Πρωτεύουσα της δημοκρατίας είναι η ομώνυμη πόλη. Ο πληθυσμός της αποτελείται από Αζέρους, Αρμένιους και Ρώσους. Στο Naxcivan ακμάζει η εξορυκτική και η ηλεκτροτεχνική βιομηχανία. Αναπτυγμένη είναι και η γεωργία και, κυρίως η αμπελουργία καθώς και η κτηνοτροφία.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]