Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για «πολύ σοβαρές συνέπειες» προειδοποεί τη Μόσχα ο Τζ.Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε σήμερα την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή "Face the Nation" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» προσέθεσε ο Κέρι.

Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος. . . είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή "Καθημερινή"



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]