Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τάταροι της Κριμαίας, ο Ισλαμιστικός εξτρεμισμός και η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία ΜΙΤ

Του Ανδρέα Μπανούτσου

Το RIMSE με αφορμή τις τρέχουσες ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη χερσόνησο της Κριμαίας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη δράση των Ισλαμιστών εξτρεμιστών στη περιοχή και την εμπλοκή της διαβόητης Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ουκρανικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι υπάρχουν 500.000 περίπου Μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ουκρανία, το 70% των οποίων είναι Τάταροι της Κριμαίας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιούνται περίπου 400 Ισλαμικές θρησκευτικές οργανώσεις στην Κριμαία και τουλάχιστον δύο Ισλαμιστικές ριζοσπαστικές οργανώσεις: η Hizb-ut- Tahrir al Islami (HUT) και η Al-Takfir wa al-Hijrah (ΑΤΗ).
Οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές κατέφτασαν στην Κριμαία στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ως πολιτικοί πρόσφυγες από χώρες (κυρίως από το Ουζμπεκιστάν) όπου οι προαναφερθείσες οργανώσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Ειδικότερα η HUT, η οποία είναι και η σημαντικότερη Ισλαμιστική οργάνωση στη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, είναι πολύ δραστήρια στη Κριμαία. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία (2006) της Ισλαμικής θρησκευτικής οργάνωσης DUMK (Spiritual Administration of Crimean Muslims) η HUT αριθμούσε 600-1000 μέλη στην Κριμαία, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας υπολόγιζε (2009) το συνολικό αριθμό των οπαδών και υποστηρικτών της HUT στα 30-35 χιλιάδες άτομα.

Η HUT, προς ενημέρωση των αναγνωστών του RIMSE, είναι ένα παγκόσμιο Ισλαμιστικό κίνημα που ως στόχο έχει την ενοποίηση της κοινότητας των Μουσουλμάνων (umma) σε ένα ενιαίο Ισλαμικό κράτος ή μάλλον ακριβέστερα χαλιφάτο, το οποίο θα κυβερνάται σύμφωνα με τον Ισλαμικό Νόμο, τη Σαρία.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον που να εμπλέκουν στελέχη και μέλη της HUT σε ανατρεπτικές δράσεις στη παρούσα φάση στη χερσόνησο της Κριμαίας ή ευρύτερα στην Ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα (9/3/2014) της έγκριτης κυριακάτικης εφημερίδας “Το Παρόν”, βασισμένο σε πληροφορίες από Γαλλικά και Ρωσικά ΜΜΕ, η Τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ οργάνωσε τη μεταφορά Τζιχαντιστών Τατάρων εκπαιδευόμενων στη Τουρκία, από το Συριακό μέτωπο (μέσω Τουρκίας), με πτήση της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας στις 22 Νοεμβρίου 2013.

Οι Τάταροι Τζιχαντιστές, στη συνέχεια, εστάλησαν στο Κίεβο προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Κριμαία και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία σχετικά με τη δράση Ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή και τις πιθανές διασυνδέσεις τους με τους νέο-Ναζιστές της Ουκρανίας.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]