Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικοί δεμένοι σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

Κυρίαρχη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία διαμορφώθηκε από την ταύτιση απόψεων των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που κυβερνούν μεταπολιτευτικά τη χώρα, είναι πως η συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ) θα εξασφάλιζε την ευημερία και προστασία της χώρας. Σε αυτήν ακριβώς την αντίληψη, οι ελληνικές κυβερνήσεις ρυμούλκησαν και τη Λευκωσία, οδηγώντας την Κύπρο στην «ασφαλή» αγκάλη της Ε.Ε.

Και όμως, τα θεμέλια του «δόγματος» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχαν στην πράξη υπονομευτεί σε βαθμό που δεν δικαιολογεί τη βεβαιότητα με την οποία το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα καλλιεργούσε και πρόβαλλε αυτή την άποψη. Το ΝΑΤΟ προφανώς δεν βοήθησε στην απόκρουση της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο. Επίσης, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν απέτρεψαν την τουρκική επεκτατικότητα, η οποία κορυφώθηκε με την κρίση των Ιμίων. Τέλος, με την ένταξή της στην Ε.Ε. η κυπριακή οικονομία (όπως και η Ελληνική) τινάχτηκε στον αέρα…

Θα έπρεπε λοιπόν να είναι προφανής η αποτυχία του δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησής της σε μία άλλη βάση, η οποία να εξυπηρετεί και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση αναζήτησης εθνικής στρατηγικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτοτέλεια (και όχι υποτέλεια) του πολιτικού προσωπικού.

Όμως, μετά τα όσα έχουν συμβεί και αποκαλύπτονται (σκάνδαλα, μαύρο χρήμα, εξοπλιστικές μίζες κ.λ.π.) επ’ αφορμή της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας, είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που κυβέρνησαν και εξακολουθούν να κυβερνούν, είναι δεμένοι με πολυποίκιλους δεσμούς από τα υψηλά δώματα της εξουσίας στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Ως εκ τούτων, η υποδοχή που η Ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει στο «Σχέδιο Ανάν-2» είναι η αναμενόμενη. Οι συγκυβερνήτες Σαμαράς και Βενιζέλος, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη, έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διαδικασία η οποία εκτροχιάζει το Κυπριακό από τη διεθνή διάστασή του και το μετατρέπει σε μία διμερή (ελληνοτουρκική) και δικοινοτική (μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) διαφορά, η οποία προορίζεται να διευθετηθεί προς όφελος του ισχυρότερου…

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]