Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στελέχη του Γκιουλέν σε ειδική αποστολή στο Άγιο Όρος!

Του Μανώλη Κοττάκη

Άνοιγμα στην ορθοδοξία στο πλαίσιο της στρατηγικής για επέκταση της επιρροής του στην Ελλάδα κάνει ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε βασικό αντίπαλο και πολέμιο του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αποκαλύπτουν τα «Επίκαιρα», προσφάτως επισκέφθηκαν τρεις μονές του Αγίου Όρους υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι του Γκιουλέν προκειμένου να βοηθήσουν τους Αγιορίτες στη μετάφραση ιστορικών χειρογράφων που είναι γραμμένα στην αραβική, ενώ ήδη στη Θράκη οργανώνεται μηχανισμός που στρατολογούνται στελέχη νέα παιδιά από τη μειονότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θρησκευτικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν τις Μονές Ιβήρων, Σίμωνος Πέτρας και Βατοπεδίου κατόπιν προσκλήσεως των επικεφαλής τους, παρέμειναν εκεί για καιρό φιλοξενούμενοι και βοήθησαν στη μετάφραση οθωμανικών κειμένων με τεράστια ιστορικά αξία ιδιαίτερα για εμάς.

Ο Γκιουλέν, που έχει ως αρχή του τον σεβασμό των θρησκειών, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος είναι κυρίαρχος στην πατρίδα του, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ στο πλαίσιο της διπλωματίας των εντυπώσεων εξεδόθη πρόσφατα και στην Ελλάδα το βιβλίο του «Αγάπη και ανεκτικότητα» (με πρόλογο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάριου Μπέγζου).
Στρατηγικός στόχος του ιμάμη είναι να ανοίξει δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θράκη. Ωστόσο, επειδή γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά δύσκολο να το διαχειριστεί οιαδήποτε κυβέρνηση, σε πρώτη φάση έχει στρέψει την προσοχή του στην περιοχή της Θράκης, όπου δραστηριοποιείται εσχάτως ο δημοσιογράφος Εβρέν Δεδέ, ένας χαμηλών τόνων μουσουλμάνος, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από την Άγκυρα. Ο Δεδέ λέγεται ότι έχει παντρευτεί την κόρη του υπαρχηγού του Γκιουλέν στην Τουρκία και έχει μεγάλη επιρροή στο περιβάλλον του.
Βάσει πληροφοριών, στόχος του ιμάμη σε πρώτη φάση είναι να ελέγξει με δικούς του ανθρώπους το ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής για να «βάλει ρίζα» στην ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν διακριτικά τις προσπάθειες αυτής της θρησκευτικής ομάδας, η οποία «μπαίνει σφήνα» στο μηχανισμό του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη και δημιουργεί ρήγματα στο τουρκικό παρακράτος.

Αναβάθμιση
Η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι απεσταλμένοι του Γκιουλέν στο Άγιον Όρος κλήθηκαν και μετέφρασαν οθωμανικά κείμενα από την αραβική, θεωρείται μείζονος σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι σπάει το μονοπώλιο που είχαν στήσει οι μηχανισμοί του τουρκικού κράτους με την αποκλειστική μετάφραση των ιερών θρησκευτικών κειμένων του Ισλάμ στα τουρκικά. Εκτός από την επίσκεψη των θρησκευτικών λειτουργών του Γκιουλέν στο Άγιον Όρος, εσχάτως είχαμε δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις. Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συγκρότησε ειδική επιτροπή που θα κωδικοποιήσει για λογαριασμό των μουφτήδων της Θράκης τις ερμηνείες της Σαρία σε ειδικό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά και στα αραβικά.
Επίσης, άρχισε να διδάσκεται σε όλα τα δημόσια σχολεία της περιοχής που φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές ως μάθημα επιλογής το Κοράνι, πάλι μεταφρασμένο στα ελληνικά και στα αραβικά. Επισφράγισμα αυτών των εξελίξεων που ενισχύουν την Ελλάδα στα μάτια του αραβικού κόσμου είναι η απόφαση του υπουργού Παιδείας να αναβαθμίσει το αιγυπτιακό βακούφι Ιμαρέτ στην Καβάλα και να το μετατρέψει σε ισλαμικό μουσείο θρησκείας ισότιμο ερευνητικού κέντρου. Πρόκειται για το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» που λειτουργεί δίπλα στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» (ο Άλι γεννήθηκε στην Καβάλα, αναδείχθηκε σε αντιβασιλέα της Αιγύπτου και ήταν πατέρας του Ιμπραήμ Πασά). Για να υπάρξει, μάλιστα, εξισορρόπηση, ο κ. Αρβανιτόπουλος με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα θα αναβαθμίσει το ίδιο status –ισότιμο ερευνητικού κέντρου- την Ορθόδοξη Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Μητροπολίτη Ιγνατίου στο Βόλο και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον, διότι η επένδυση στην αραβική γλώσσα συνιστά άνοιγμα της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο με μεγάλη σημασία. Σε μία εποχή που ο Ερντογάν με την τουρκική γλώσσα επιχειρεί να πλασαριστεί ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, η συμβολική και ουσιαστική χρήση της αραβικής γλώσσας και η μετάφραση των ιερών κειμένων σε αυτή, αποτελεί και ενός είδους αμφισβήτηση της πολιτικής του.
Η ανησυχία με την οποία υποδέχτηκαν οι ψευτομουφτήδες της Θράκης τη μετάφραση του Κορανίου στην ελληνική και στην αραβική ήταν αποκαλυπτική. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχει συνείδηση ότι διανύουμε μία ενδιάμεση περίοδο και ότι η συμμαχία με τον Γκιουλέν είναι πρόσκαιρη και με ημερομηνία λήξεως.

Ο ιμάμης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ και σε ένα επόμενο στάδιο θα επιδιώξει να υποκαταστήσει πλήρως τον Ερντογάν στα Βαλκάνια και στις εκεί θρησκευτικές μειονότητες.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]