Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισραήλ επιστρέφει εδάφη στους Παλαιστίνιους

O Νετανιάχου είναι πρόθυμος να παραδώσει τον έλεγχο του 90% της Σαμάρειας και Ιουδαίας στους παλαιστίνιους

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσφέρθηκε να μεταφέρει υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, το 90% της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Walla news. Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται από πηγές που παρευρίσκονται στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ωστόσο, οι γενναιόδωρες προσφορές του Νετανιάχου δεν φαίνεται να ικανοποιούν την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία προτίθεται να ζητήσει τουλάχιστον το 97% της περιοχής, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του Ισραήλ προφανώς επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη απομάκρυνσης των ισραηλινών πολιτών από τις οικίες τους σε Ιουδαία και Σαμάρεια, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτή η περιοχή αποτελεί «κατοικία» για περίπου 360.000 Εβραίους, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι σε περίπου 2% της εδαφικής έκτασης των περιοχών αυτών.

Και όμως, η τελευταία φράση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής θα σήμαινε την απομάκρυνση του 20-30% των Εβραίων ή 72.000 έως 108.000 ατόμων. Φαίνεται ένα αρκετά δύσκολο έργο, δεδομένου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να αγωνίζεται για την κανονική διευθέτηση συνολικά 10.000 Ισραηλινών που εκδιώχθηκαν από τη Γάζα και τη βόρεια Σαμάρεια, για σχεδόν δέκα χρόνια, ως αποτέλεσμα συμφωνίας απεμπλοκής του 2005, τονίζουν ισραηλινοί ειδικοί αναλυτές.

Το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τις περιοχές που έχουν εποικιστεί, όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομικών μπλοκ Ariel, Gush Etzion, Ma'aleh Adumim, στις πόλεις Beit El και karney Shomron μαζί με τις κοντινές κοινότητες.

Όπως αναφέρθηκε, η πρόταση του Νετανιάχου προβλέπει ότι οι ισραηλινοί οικισμοί που γειτνιάζουν με τη γραμμή ανακωχής του 1949, εκτός από τις περιοχές των «εποικισμών», θα παραμείνουν επίσης υπό ισραηλινό έλεγχο. Επιπλέον, η παρουσία του Ισραήλ θα πρέπει να διατηρηθεί στην πόλη της Χεβρώνας.

Οι ηγέτες της παλαιστινιακής αρχής από την πλευρά τους εξακολουθούν να απαιτούν τουλάχιστον το 97% του εδάφους της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, και τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Όρος του Ναού, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, την δυνατότητα να εξοπλίσουν την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής και την εφαρμογή του λεγόμενου «δικαιώματος επιστροφής» που θα επιτρέπει σε εκατομμύρια απογόνους των Αράβων που διέφυγαν εκτός του κράτους του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, να επιστρέψουν ελεύθερα στις εστίες των προγόνων τους.

Σχόλιο: Τουλάχιστον 340.000 ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το 1967 στο Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ. Καθώς επίσης 360.000 ισραηλινοί διαβιούν στις περιοχές της Σαμάρειας και της Ιουδαίας. Ας ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η σύνεση και θα βρεθεί μία λύση και για τους δύο λαούς.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]