Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράν εκτόξευσε 2 βαλλιστικούς πυραύλους

«Πολλαπλά μηνύματα» με πολλούς αποδέκτες


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση δύο νέων βαλλιστικών πυραύλων, επιφανείας- επιφανείας και αέρος- επιφάνειας τύπου (MIRV). Οι νέας γενιάς βαλλιστικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς πολλαπλών κεφαλών με την ονομασία Bina εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά, αναφέρει το μεγαλύτερο πρακτορείο στην χώρα το farsnews.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στα πλαίσια των επίσημων εορτασμών της 35ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το 1979 αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Ταξίαρχος Hossein Dehqan υπογράμμισε ότι ο Bina είναι ένας κατευθυνόμενες με λέιζερ πύραυλος και δύναται να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη και επίγειες πλατφόρμες εκτόξευσης.

«Αυτός το βλήμα (Bina) είναι ικανός να χτυπήσει με μεγάλη ακρίβεια σημαντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών, αρμάτων μάχης, στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και κέντρων διοίκησης των εχθρικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.

Ο Ταξίαρχος Hossein Dehqan τόνισε επίσης δίνοντας κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο ιρανικό πύραυλο ότι διαθέτει υψηλή ταχύτητα τροχιάς εναντίον των στόχων και απλή συντήρηση.

«Η αποφυγή των αντιπυραυλικών συστημάτων του εχθρού, η ικανότητα καταστροφής πολλαπλών στόχων αποτελούν τα πλεονεκτήματα αυτού του πυραύλου» δήλωσε ο ιρανός ΥΠΑΜ εκθειάζοντας το νέο επίτευγμα της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Τεχεράνη ξεκίνησε πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ 1980-1988 λόγω της επιβολής εμπάργκο αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ. Από το 1992, το Ιράν κατασκευάζει τα δικά του άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, πυραύλους και πιθανόν μαχητικά αεροσκάφη (δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δυνατότητες του Stealth μαχητικού Qaher F-313).
Ωστόσο, πάντα οι Ιρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας τους χρησιμεύουν μόνο για αμυντικούς σκοπούς και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το Νοέμβριο, ο Ταξίαρχος Dehqan ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμαστική ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας το οποίο σύμφωνα με ιρανούς ανώτατους αξιωματικούς είναι ικανό να καταστρέφει διαφορετικούς τύπους σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και UAV.

«Στα πλαίσια αυτά τo αντιαεροπορικό σύστημα Talash (Αγώνας) είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς μεγάλης ακρίβειας που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Dehqan στην Τεχεράνη.

«Το εν λόγω σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει, να παρακολουθεί και εγκλωβίζει στόχους για τους πυραύλους Sayyad 2 (αποτελεί πρόσφατο σχετικά πυραυλικό σύστημα της χώρας με υψηλή ακρίβεια, μεγάλο βεληνεκές και δύναμη καταστροφής) για την προστασία των ζωτικής σημασίας και ευαίσθητων εγκαταστάσεων της χώρας ενάντια σε αεροπορικές hi- tech απειλές. Τώρα που περατώσαμε επιτυχημένα το στάδιο των δοκιμών, αν θέλει ο Θεός, η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον», κατέληξε ο Dehqan.

Σχόλιο: Μετά τα τελευταίες δημοσιεύσεις στο παγκόσμιο τύπο περί ιρανικής απειλής, καθώς και την άσχημη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», οι ιρανοί παίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Δεν είναι απόλυτα γνωστές οι δυνατότητες της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά σίγουρα είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πράγμα που γνωρίζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν.
Στο μόνο που ποντάρει το Ιράν σε μια πιθανή ενδεχόμενη στοχοποίησή του από την Δύση, είναι να πείσει εχθρούς και φίλους ότι «θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα σε μια πιθανή επίθεση».
Ο μεγαλύτερος σε ακτίνα δράσης ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος shahab-3 «διασχίζει έκταση» 2.000 κμ, ενώ για τον βαλλιστικό πύραυλο Bina το μόνο που αναφέρθηκε ήταν ότι είναι τύπου (MIRV) δηλαδή ένας βαλλιστικός πύραυλος ωφέλιμου φορτίου που περιέχει πολλές κεφαλές, που η καθεμία είναι ικανή να χτυπήσει ομάδα των στόχων.
Μιλάμε για περίπτωση πολλαπλών κεφαλών επανεισόδου οι οποίοι ενεργούν «σαν τα σκάγια του κυνηγητικού όπλου» διάσπαρτα και όχι μαζικά προς τον στόχο.

Bίντεο για πύραυλο Sayyad 2


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]