Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ιράκ άρχισε να αγοράζει οπλισμό από το Ιράν!


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο ιρακινός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Mohammad Majid al-Sheikh, δήλωσε ότι η Βαγδάτη έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά των ιρανικών όπλων. Ο διπλωμάτης δεν διευκρίνισε ποιο είναι το ποσό της συναλλαγής και ποια είναι τα εν λόγω συστήματα. Μέχρι τώρα, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του ιρακινού στρατού ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

«Το Ιράκ έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση ιρανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για το Υπουργείο Άμυνας μας και δεν έχει αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των ιρανικών όπλων. Οι αγορές ιρανικών συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον ιρακινό στρατό», δήλωσε ο ιρακινός πρεσβευτής.

Σημειωτέον ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί κατηγορούν τις ιρακινές αρχές για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε ειδική ακρόαση για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την συνεδρίαση αυτή η Αλ - Κάιντα είναι έτοιμη να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους στην χώρα.

Οι αμερικανοί Γερουσιαστές είναι πεπεισμένοι ότι η ιρακινή κυβέρνηση με επικεφαλής τους σιίτες και τον Νούρι αλ Μαλίκι, έχει κάνει τα πάντα για να αποξενώσει τους σουνίτες. Από την άλλη πλευρά οι Ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν χρησιμοποιήσει όλη αυτήν τη δυσαρέσκεια για να κινητοποιήσουν τους συναδέλφους τους σε ένοπλο επαναστατικό αγώνα.

Στο αμερικανικό Καπιτώλιο δεν κρύβουν ότι η συνεργασία του Ιράν με την ιρακινή κυβέρνηση προωθεί την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στην Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Βαγδάτης για να εφοδιάζει με όπλα το συριακό καθεστώς.

Σχόλιο: Σε ομιλία του πριν μερικές ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ρουχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα εφαρμόσει πολιτική μετριοπάθειας, σύνεσης και ελπίδας στην παγκόσμια οικονομία» και πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει την δυνατότητα να γίνει μια απ’ τις 10 σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου μέσα στα επόμενα 30 χρόνια σχεδιάζοντας να αποκαταστήσουν τις εμπορικές του σχέσεις με άλλες χώρες. Στα πλαίσια αυτά και με σύμμαχο την θρησκεία, Ιράν και Ιράκ «συσφίγγουν» τις σχέσεις τους δημιουργώντας εφιάλτες στην αμερικανική κυβέρνηση. Πιθανόν οι ιρακινοί ψάχνουν ένα αντίβαρο για το κουρδικό στοιχείο στην χώρα τους… Ποιος ξέρει;…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]