Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σόρος: «Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε τα έκαναν θάλασσα με τη διάσωση της Ελλάδας»

«Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει ο ουγγρο-αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και υποστηρίζει ότι εάν το Βερολίνο δεν αλλάξει στάση, το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνο με την αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη. Χαρακτηρίζει την Άγγελα Μέρκελ ως «χαρισματική πολιτικό», η οποία όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός και καταλογίζει ευθύνες στη Γερμανία, η οποία, όπως λέει, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του, «Στοιχηματίζοντας υπέρ της Ευρώπης», το οποίο αποτελεί συνέντευξη με τον συντάκτη του περιοδικού «Der Spiegel» Γκρέγκορ-Πέτερ Σμιτς, που δημοσιεύονται ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου τη Δευτέρα στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σόρος ασκεί δριμεία κριτική στην κυρία Μέρκελ για τις επιλογές της από το ξέσπασμα της κρίσης.

«Δεν έχει αντιληφθεί ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός», υποστηρίζει, και προσθέτει ότι σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικεντρώθηκαν στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης και ήταν διατεθειμένοι, όχι να ξεχάσουν, αλλά να συγχωρέσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος, «η Γερμανία φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για κυρώσεις και ποινές, χωρίς να προσφέρει στην Ευρώπη ένα θετικό όραμα, όπως έκαναν τότε οι Αμερικανοί στην περίπτωση της Γερμανίας».

«Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση και παρά λίγο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία πήρε πάνω της τόσα βάρη όσα καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Από την άλλη πλευρά, η Άγγελα Μέρκελ αντιδρά όσο κανένας άλλος στο ενδεχόμενο να στηρίξει άμεσα τη νότια Ευρώπη, παρά την ύφεση και την τρομακτική υπερχρέωση της. Κι αυτό, μολονότι η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι σήμερα τόσο καλή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει ο κ. Σόρος και υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο σφάλμα της καγκελαρίου μετά το ξέσπασμα της κρίσης ήταν ότι ανακάλεσε την υπόσχεση ευθύνης «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Όπως επισημαίνει, η κ. Μέρκελ είναι χαρισματική πολιτικός, «αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου και ο σημαντικότερος στόχος είναι η διαφύλαξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι ταυτόχρονα αποδιοπομπαίος τράγος και το κλειδί για τη λύση. Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της νομισματικής ένωσης αποδείχθηκαν εντελώς άχρηστοι, εκτιμά, «η Γερμανία εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει με οποιοδήποτε τίμημα παρωχημένους κανόνες», ενάντια μάλιστα στη θέληση των άλλων Ευρωπαίων. Δεν πιστεύει ωστόσο ότι η Γερμανία επιδιώκει να κυριαρχήσει επί της Ευρώπης και ζητά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία.

«Ο κ. Σόρος θεωρεί χίμαιρα την ιδέα μιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης που θα στηρίζει την ανάπτυξη, για την οποία κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε», αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει ότι ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί τα ευρωομόλογα καλή λύση, όχι επειδή θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερες τις χώρες της κρίσης, αλλά επειδή θα τους διασφαλίσουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εφαρμόσουν τις δέουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Γερμανία θα έπρεπε να γίνει ένας ευμενής, γενναιόδωρος ηγεμόνας, όπως οι ΗΠΑ μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο». Όμως αντ' αυτού «η Γερμανία παίζει στην Ευρώπη το ρόλο του Tea Party στην Αμερική». Η κατάσταση της Γερμανίας είναι καλή, αλλά δεν θέλει να παραχωρήσει τίποτε σε αυτούς που έχουν λιγότερη τύχη, εκτιμά ο κ. Σόρος και προβλέπει ότι αυτό δεν θα αλλάξει όσο είναι στην εξουσία η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξελίχθηκε σε τραγική φυσιογνωμία. Από πεπεισμένος ευρωπαϊστής έγινε επίτροπος περικοπών», αναφέρει ο κ. Σόρος και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», ενώ επαναλαμβάνει την άποψή του ότι, εάν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου, το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνον εφόσον η Γερμανία εγκαταλείψει την νομισματική ένωση.

Στην περίπτωση αυτή, «το μπλοκ του μάρκου να αντιμετώπιζε υψηλή ανεργία και ύφεση», ενώ οι χώρες του Νότου θα ανάσαιναν με μια υποτίμηση. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]