Επιθεώρηση της Αλβανίδας ΥΠΑΜ με «άγνωστες επεκτάσεις»
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας, Mimi Kodheli , πραγματοποίησε επίσκεψη - επιθεώρηση την Παρασκευή στην Αεροπορική Βάση στο Kucove. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης η Kodheli συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγο Girolamo Bazo και τον Διοικητή της αλβανικής Αεροπορίας, Ταξίαρχο Frederick Belton.
Αρχικά, η Αλβανίδα υπουργός έγινε δεκτή από τον διοικητή της αεροπορικής βάσης στο Kucove, αντισμήναρχο Dyrmo Tomor, ο οποίος την ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση αυτής της βάσης, και τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε αυτή τη στρατιωτική μονάδα.
Με την συνοδεία των Αλβανών επιτελών, η υπουργός Mimi Kodheli επιθεώρησε στενά τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης και συναντήθηκε με σμηνίτες και αξιωματικούς.
Στο τέλος των συναντήσεων αυτών η Kodheli εξέφρασε την κυβερνητική βούληση και αποφασιστικότητα για να αποκτήσει ξανά η βάση αυτή την «ζωντάνια» που είχε παλαιά»!
Η ίδια ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη μέσω συγκεκριμένων σχεδίων για την περιοχή, που θα συμβάλλουν όχι μόνο προς όφελος των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Η Υπουργός Άμυνας, Kodheli Mimi πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε επιθεώρηση και στην Αεροπορική Βάση Gjadër. Κατά την επιθεώρηση της στην βάση στο Lezhë η Kodheli συνοδευόταν από τον Αλβανό ΑΓΕΑ Ταξίαρχο Frederick Belton.
Αρχικά, η υπουργός Άμυνας, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση της στρατιωτικής βάσης στο Gjadër πάνω στα τρέχοντα προβλήματα.
Επιπλέον, η υπουργός Kodheli κατά την επίσκεψη της στην Αεροπορική Βάση στο Gjadër, «έλεγξε την κατάσταση και τις υποδομές των ειδικών σηράγγων, στις οποίες σταθμεύουν 32 παρωχημένα αεροσκάφη Mig -17 που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια».
Σχόλιο: Δυστυχώς σύμφωνα με μη «εξακριβωμένες πληροφορίες» η αλβανίδα υπουργός δεν πραγματοποίησε μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά μια επιτόπια επιθεώρηση.
Η ίδια ενημερώθηκε διεξοδικά από την αλβανική στρατιωτική ηγεσία για την κατάσταση των μονάδων αυτών. Σκοπός είναι η πιθανή υπενοικίαση των βάσεων αυτών στην Τουρκία που μετά το «σουλάτσο» των τουρκικών υποβρυχίων με έδρα το πασαλιμάνι αναζητά και μία αεροπορική βάση για να ελέγχει πιθανόν όλα τα βαλκάνια.
Το σενάριο αυτό είναι μη επιβεβαιωμένο αλλά «ακούγεται έντονα» και ως συνήθως όπου «υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Άλλωστε το αλβανικό ΥΠΑΜ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να «αναζωογονήσει» τις αεροπορικές βάσεις του. Η Βάση στο Kucove βρίσκεται από κτιριακής άποψης σε οικτρή κατάσταση σύμφωνα με τις φωτογραφίες της αλβανικής εφημερίδας.
Το σενάριο αυτό «παίζει» από το 2005 που η τουρκική πλευρά επιδίωξε από πολύ νωρίς να “βάλει πόδι” κατά το κοινώς λεγόμενο στα αεροπορικά πράγματα, προσφέροντας στην πρόθυμη αλβανική κυβέρνηση την ανακατασκευή και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Κucove 110 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας των Τιράνων (ανάλογες διευκολύνσεις προσέφερε και η Γερμανία η οποία ανέλαβε την αεροπορική βάση της Zadrima).
Οι εργασίες αφορούσαν κατασκευή κτιρίου τέρμιναλ κτιρίου διοίκησης και ελέγχου, ανακατασκευή των 2 διαδρόμων από-προσγείωσης, πύργου ελέγχου, πίστα άπρον, τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση νέας περίφραξης κ.α, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. H ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης της βάσης ανακοινώθηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ τo 2005 παρά το γεγονός ότι η τουρκική εταιρία Biltec S.a είχε ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες ήδη από τα τέλη του 2002.
Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ δυσμενή αντίκτυπο στα ελληνικά επιχειρησιακά σχέδια, μιας και θα είχαμε μία στρατηγική περικύκλωση και από δυσμάς από την τουρκική αεροπορία. Οι οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές, σχέσεις Αλβανίας και Τουρκίας αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Το μόνο που δείχνει να «ανακρούει πρύμναν» στα τουρκικά σχέδια είναι η αμερικανική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Ερντογάν. Στην τελική, οι αμερικανοί θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φώς» για την υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
βίντεο της επίσκεψης
Ειλικρινά βλέποντας αυτό το video μου ήρθε να βάλω τα γέλια..........................
ΑπάντησηΔιαγραφή