Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Συνοδεία φρεγατών" το ερευνητικό Barbaros ανοιχτά της Αμμόχωστου

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης

"Συνοδεία φρεγατών", όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Takvim, κινείται ανοιχτά Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά" («Barbaros Hayrettin Pasa») κάνοντας, πάντα κατά την εφημερίδα, σεισμικές έρευνες.
Το πλοίο, συνεχίζει η Takvim, αναμένεται να κατεβεί και στην περιοχή στη «νότια Κύπρο» όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, για την οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει... διαφωνία.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Το Μπαρμπαρός ανοίχτηκε στην Κύπρο», και μεταξύ άλλων γράφει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, που υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Τουρκία δεν αφήνει τα... κυριαρχικά της δικαιώματα στη «νότια Κύπρο». Παρ’ όλο που η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για φρεγάτες ελληνική πηγή ανέφερε ότι το Barbaros Hayrettin Pasa κινείται ανοιχτά της περιοχής Αμμόχωστου συνοδεία μιας φρεγάτας.

Σήμα μέσω δορυφόρου

Πάντως αυτού του είδους τους ισχυρισμούς ( περί... δικαιωμάτων κ.λ.π.) εξυπηρετεί και η τακτική της Άγκυρας να δίνει περιοδικά το «Μπαρμπαρός» σήμα μέσω δορυφόρου για την παράνομη πορεία του, που αποτελεί πρόκληση έναντι της Κύπρου.
Νωρίτερα το σκάφος είχε κάνει έρευνες στις νότιες ακτές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρέττας και Μερσίνας.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, κ. Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει λίγο πιο πριν -όταν το σκάφος ήταν στην Μαυρη Θάλασσα- ότι η Άγκυρα στοχεύει να επεκτείνει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι την περιοχή γύρω από την Κύπρο (και νοτίως) σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν συμφωνούσε.
Το Barbaros Hayrettin Πασά όταν ολοκλήρωσε τις έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα, στάλθηκε προς την Κύπρο, προφανώς μετά από έγκριση του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν - και κάποιο σχεδιασμό του εξυπηρετεί.
Τώρα μέχρι που και πως θα κινηθεί το σκάφος, είναι ακόμα ανοιχτό...

Νόμισμα "με δυο όψεις"

Πάντως τότε που είχε ειπωθεί αυτό από τον Γιλντίζ για τον Ερντογάν, είχε εκτιμηθεί από ειδικούς ότι η δυνατότητα που κρατούσε για τον εαυτό του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μπορεί να είναι ένα νόμισμα «με δυο όψεις» και να διαλέξει ό,ποια θέλει την στιγμή που θέλει ή στριμωχθεί... από ΗΠΑ, Ισραήλ ή άλλη πλευρά θέλει σταθερότητα στην περιοχή.
Και αυτές είναι πολλές χώρες.

Πηγή OnAlert

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]