Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΜΙΤ παρακολουθούσε δημοσιογράφους με την άδεια του Ερντογάν

Η είσοδος των κεντρικών γραφείων της ΜΙΤ

Οι παρακολουθήσεις έγιναν στο διάστημα 30 Οκτωβρίου 2008 - 4 Νοεμβρίου 2009 με τις σχετικές άδειες να εκδίδονται από το 11ο και το 14ο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου

Την παρακολούθηση των τηλεφώνων δημοσιογράφων από την τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) αποκαλύπτει σε χθεσινό (22/11) δημοσίευμά της η εφημερίδα "Zaman", προσθέτοντας ότι οι υποκλοπές αυτές είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα, στο άρθρο της με τίτλο «Σκανδαλώδες τρίγωνο», επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 7 Μαΐου που έχει την υπογραφή του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ερντογάν έδωσε την έγκριση για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και αρθρογράφων, ότι η σχετική συνεννόηση με τη δικαιοσύνη έχει ολοκληρωθεί και ότι η ΜΙΤ αναλαμβάνει την εκτέλεση της επιχείρησης.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εν γνώσει συγκεκριμένων δικαστών που αναγνωρίζουν στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να πραγματοποιούν μυστικές επιχειρήσεις, στοιχείο που δημιοιυργεί ερωτήματα για το αν και κατά πόσο η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη, αναφέρει η "Zaman" στο άρθρο της.

Οι παρακολουθήσεις έγιναν στο διάστημα 30 Οκτωβρίου 2008 - 4 Νοεμβρίου 2009 με τις σχετικές άδειες να εκδίδονται από το 11ο και το 14ο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών για τη δραστηριότητα των εν λόγω δημοσιογράφων και η ενδεχόμενη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον τους για πιθανή εμπλοκή σε τρομοκρατικές πράξεις.

Από την πλευρά της η ΜΙΤ σε έγγραφό της προς δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που ανέλαβε την εκδίκαση της μήνυσης που υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι, επικαλείται ότι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν απέρριψε τον περασμένο Μάιο αίτημα δίωξης σε βάρος αξιωματικών της ΜΙΤ καθώς στις αρχές του 2012 είχε φροντίσει να περάσει νόμο που απαιτεί οι δικαστές να ζητούν επίσημη άδεια από τον πρωθυπουργό για κάθε περίπτωση ανάκρισης ή δίωξης σε βάρος αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]