Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πεινάνε δύο στις δέκα ελληνικές οικογένειες

Γράφει ο Καλόγηρος Βασίλειος

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η συνακόλουθη οικονομική εξαθλίωση πολλών ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονο επισιτιστικό πρόβλημα. Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 6.272 μαθητών το 52% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια ενώ για το 23% το πρόβλημα ήταν πιο έντονο. Τα στοιχεία του 2012-2013, που προέρχονταν από 152 σχολεία, έδειξαν ότι σε σύνολο 15.897 οικογενειών οι 9.538 , ήτοι το 60% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Πιο αναλυτικά, επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα αντιμετώπιζε το 37% των οικογενειών και το 23% αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα.

Η συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος όσο και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών κρίνεται άκρως αποτελεσματική αφού το 89.5% των γονιών δήλωσε ότι οι μαθητές άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.

Και στο σκέλος της επισιτιστικής ανασφάλειας το πρόγραμμα κρίνεται αποτελεσματικό. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που ωφελήθηκαν ανέρχεται σε 32.358 και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μείωσε το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα από το 23% στην έναρξη του προγράμματος στο 19%, με το μέσο δείκτη της επισιτιστικής ανασφάλειας να μειώνεται κατά 11%

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 με τη συμμετοχή 34 σχολείων και συνολικό μαθητικό δυναμικό 6.272 μαθητές. Το σχολικό έτος 2012-2013 διευρύνθηκε ο αριθμός των σχολείων φθάνοντας τα 206 ανά την Ελλάδα με συνολικό αριθμό ωφελούμενων μαθητών τους 32.358. Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα,1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.

Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες. Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή.

Για το σχολικό έτος 2013-2014 ο αριθμός των μαθητών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα θα φθάσει τους 50.000 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 774 σχολεία με συνολικό μαθητικό δυναμικό που φθάνει τους 110.000 μαθητές.

Διευθυντής του σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα δήλωσε ευτυχής που το σχολείο του συμμετέχει άλλα δεν είναι ευτυχής για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε:  

«Προγράμματα όπως αυτό που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis στα δημόσια σχολεία της χώρας, συμβαδίζουν απόλυτα με την φιλοσοφία των πρόσφατων πρωτοβουλιών του Ιδρύματος, για προσφορά άμεσης ανακούφισης σε όσους πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά τέτοια προγράμματα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, τα οποία οπλίζουν τους συνανθρώπους μας με δύναμη και την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει συλλογικότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας».

Πηγή: News.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ναι , να είμαστε και ευγνώμονες , αφου πρώτα μας πετούν ρουκέτες στα κεφαλια και έπειτα στέλνουν νοσοκόμες με ασπιρίνες.....
    Νοιάζονται , ειναι φανερο .
    Ας κάνουμε υπομονή και ο Κ. Σαμαρας θα τα κάνει ολα όπως πρέπει . Δηλαδή θα δώσει την κλεμενη εξουσία σε εταίρο συριζαιο και άλλους.....να τελειώνουν με τους κωλο Ελληνες .
    Λυπάμαι μόνο τα αθώα παιδιά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατευνάζουν την οργή και αμβλύνουν την συνειδητοποίηση της κοινωνικής ανισότητας στα παιδιά. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]