Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταστρέφουν την υγεία και δολοφονούν τους πολίτες

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει 
Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας) Vs Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί οι φορείς που απαρτίζουν την κοινωνία είναι συνυπεύθυνοι για την κατάντια της υγείας στην χώρα μας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ έγινε ένα φρικαλέο copy-pasteστο εθνικό σύστημα υγείας της πατρίδας μας. 
Οι πρώτες κυβερνήσεις του πα.σο.κ. κάθισαν και «μελέτησαν» (λέμε τώρα) το βρετανικό σύστημα υγείας και το υιοθέτησαν στο δικό μας σύστημα υγείας. Το βρετανικό σύστημα υγείας όμως είχε και κάποιους ενδιαφέροντες τομείς προς μελέτη όπως π.χ. την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το management που στην Ελλάδα μας άφησαν ασυγκίνητους ή δεν βόλευαν την ντόπια φαυλοκρατία. 
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σοβαρότατο ρόλο κατείχε ο οικογενειακός ιατρός και τα κέντρα υγείας. Ο ρόλος τους λοιπόν ήταν να φιλτράρονται οι ασθενείς από έναν γιατρό που θα είχε υπό την εποπτεία του κάποιους χιλιάδες κατοίκους ή περιοχές ώστε να μην σπαταλιούνται άσκοπα υπηρεσίες των κοστοφόρων νοσοκομειακών μονάδων αλλά και των ιατρών των ασφαλιστικών ταμείων. Σε συνδυασμό με την νοοτροπία του Έλληνα πολίτη που και με πονοκέφαλο πήγαινε στο νοσοκομείο ή γέμιζε φάρμακα (πολυφαρμακεία) το κοκτέιλ ήταν εκρηκτικό. Μετά και τα κέντρα υγείας που είχαν και αυτά τον ρόλο του φίλτρου στο Ε.Σ.Υ. δεν έπαιξαν σε καμιά περίπτωση τον ρόλο τους.Όχι μόνο δεν φίλτραραν ασθενείς αλλά έγιναν και αυτά εξαιρετικά κοστοφόρα.

Επίσης στο θέμα της διοίκησης εσκεμμένα αποτύχαμε καθώς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90’ διοικητές των νοσοκομείων διορίζονταν μεγαλογιατροί χωρίς καν να έχουν έστω ένα μεταπτυχιακό στην διοίκηση και μετά στις αρχές της δεκαετίας του 00’ έγινε το πρώτο συνέδριο για το νοσοκομειακό management στο Ελλάντα. Πράγμα που προβλέπονταν στο Εθνικό σύστημα υγείας που κάναμε copy paste. Οι διορισμοί των μεγαλογιατρών-διοικητών γινόταν καθαρά με κομματική γραμμή όπως και στην συνέχεια με τους κατ’ επίφαση managers που και αυτοί ακολουθούσαν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας. 
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ο ποιητής θέλει να πει πως η διοίκηση προσωπικού, η πολιτική προμηθειών των  νοσοκομείων γίνονταν με εντολές ή την αποδοχή του υπουργείου κατά το πως βόλευαν τους εκλεκτούς (του υπουργείου) διοικητές και με την σιωπηρή αποδοχή της πολιτικής ηγεσίας. 
Μιλούσαν για πιράνχας στις προμήθειες αλλά δικά τους παιδιά ήταν. Η τρισάθλια δικαιολογία των προμηθευτών ότι η τιμή των αναλώσιμων και μη υλικών αυξάνονταν γιατί τα νοσοκομεία δεν ήταν συνεπή στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντί τους έγινε η καραμέλα που υιοθέτησε ακόμα και το ίδιο το υπουργείο γιατί ήταν πολλά τα λεφτά Άρη( μίζες και λαδάκι). 
Οι αξιότιμοι υπεύθυνοι προμηθειών των νοσοκομείων και του υπουργείου θα μπορούσαν να βάλουν σε μια σειρά τις πληρωμές των προμηθειών και μειωθούν δραστικά οι τιμές και να απαλειφθεί αυτή η θλιβερή δικαιολογία. Ένα παράδειγμα για να καταλάβει ο απλός κόσμος το τι συνέβαινε είναι ότι π.χ. ένα τεμάχιο χειρουργικής γάζας για το δημόσιο νοσοκομείο κόστιζε 40 λεπτά του ευρώ ενώ για ένα ιδιωτικό νοσοκομείο 15 λεπτά. Βάλτε λοιπό ότι μια παραγγελία μπορεί να ήταν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια τεμάχια χειρουργικής γάζας ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία το θέμα της διοίκησης ήταν εξίσου γελοίο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διοικητές των ταμείων υποχρεώθηκαν να αγοράσουν με χρήματα των ασφαλισμένων ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που και οι πέτρες ήξεραν πως πάει για πτώχευση, για να τις κουρέψουν μετά και να μείνουν τα ταμεία ταπί και οι ασφαλισμένοι καθόλου ψύχραιμοι. Καθόλου ψύχραιμοι αν αναλογιστεί κανείς την μείωση των απολαβών σε υπηρεσίες και χρήμα. 
Και τώρα έρχονται οι «κύριοι» της κυβέρνησης ή των μνημονιακών κυβερνήσεων να πουν με περισσό θράσος ότι τα ταμεία πτωχεύουν. Ο μνημονιακός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλάζει ξανά. Γίνεται αγοραστής υπηρεσιών για λογαριασμό των ασφαλισμένων από τον ιδιωτικό τομέα. Από τον ιδιωτικό τομέα; Γιατί; Γιατί ο «κύριος» Άδωνις παρέα με την κυβέρνηση εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα από αυτά του Έλληνα πολίτη.

Η διακυβέρνηση με νοοτροπία καφενείων (τι μου φταίνε τα καφενεία, τουλάχιστον εκεί υπάρχουν άνθρωποι που φοράνε παντελόνια) και η κλεπτοκρατία που συνέβαινε εις με την σιωπηρή αποδοχή της εκάστοτε κυβέρνησης δεν γίνεται και δεν πρέπει να την πληρώσουν ο λαός και οι εργαζόμενοι. 
Στις κυβερνήσεις προ μνημονίου συμμετείχαν ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος, πολλοί σημερινοί βουλευτές και μεγαλοστελέχη. Άρα ήξεραν, άρα ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί κυβερνήσαμε. 
Ο ΛΑΟΣ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ. Και επειδή ξέρει πρέπει να πράξει το καθήκον του απέναντι στον ευατό του μα πιο πολύ απέναντι στους αγωνιστές συνταξιούχους της ζωής και στα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτε. 
Κανένα παιδί δεν ψήφισε τους κλεπτοκράτες, κανένα παιδί δεν είναι υπεύθυνο για αυτή την γενοκτονία που γίνεται αυτή την στιγμή. 
Πολλά χρόνια φερθήκαμε εγωιστικά, κοιτάζοντας ο καθένας τον εαυτό του. 
Αυτή η νοοτροπία οδήγησε στην καταστροφή, είναι καιρός να την αλλάξουμε.

Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας
Απόφοιτος ΤΕΙ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]