Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχείς καταδίκες της Τουρκίας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η χώρα του νεοσουλτάνου ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει καθημερινά το πραγματικό της πρόσωπο

Τριπλή καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας για βασανιστήρια ενώ συνεχίζεται η δίωξη δημοσιογράφων

Τριπλή καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για κακομεταχείριση και βασανιστήρια συλληφθέντων.

Το ΕΔΑΔ έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τις αποφάσεις του για τρεις υποθέσεις που αφορούσαν βασανισμούς και κακομεταχείριση συλληφθέντων από τις αστυνομικές αρχές, περιλαμβανομένου ενός προσώπου το οποίο ήταν ανήλικο όταν είχε συμβεί το επεισόδιο.

Στην περίπτωση του 38χρονου σήμερα Μεσούτ Ντενίζ, ο οποίος βρίσκεται ακόμη κρατούμενος στις φυλακές Σιντζάν, η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση εξαιτίας των ακραίων βασανιστηρίων που υπέστη ο ενάγων και υποχρεώθηκε να του καταβάλλει 20.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Μετά την σύλληψη του στις 5 Οκτωβρίου 1999 και κατά τη διάρκεια της κράτησης του σε αστυνομικό τμήμα, ο Ντενίζ υπέστη ηλεκτροσόκ και κρέμασμα από τα χέρια ενώ, ύστερα από την οδυνηρή συστροφή του πέους του από τους βασανιστές του, υποχρεώθηκε να κοιμηθεί γυμνός πάνω σε παγωμένη επιφάνεια.

Ύστερα από τις καταγγελίες του, η Εισαγγελία της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός αστυνομικού που προσήχθη σε δίκη και αθωώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση κατά της απόφασης αθώωσης του βασανιστή του και ο Ντενίζ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, που τον δικαίωσε.

Στην περίπτωση του Τζινεΐτ Ερτούς, που συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές στις 22 Μαρτίου 2008, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και υπέστη κακομεταχείριση ενώ ήταν μόλις 15 ετών, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για κακομεταχείριση και απάνθρωπη συμπεριφορά και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Εναντίον του Ερτούς είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση τον Μάιο του 2008, αλλά τον Ιούνιο του 2010 αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οι γονείς του Ερτούς όμως υπέβαλλαν μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού ο οποίος, όπως καταγράφηκε καθαρά σε βίντεο που προσκόμισαν στις δικαστικές αρχές, είχε στρίψει βάναυσα το χέρι του νεαρού πίσω από την πλάτη του και τον είχε καθηλώσει, κλαίγοντας, στο οδόστρωμα.

Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να εξετάσουν την μήνυση και την αγωγή του και κατόπιν ο Ερτούς προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο δικαιώθηκε.

Στην περίπτωση, τέλος, του Καμουράν Τουζούν, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης μέσα στο σπίτι του, στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, η Τουρκία καταδικάσθηκε για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και υποχρεώθηκε να καταβάλλει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση του, αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του Τουζούν ότι, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου στο σπίτι του, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και τραυματίσθηκε σοβαρά. '

Τουρκία: Ισόβια σε δημοσιογράφους για συμμετοχή σε μαρξιστικό κόμμα

Το κόμμα έχει κηρυχθεί παράνομο στη χώρα

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε έξι Τούρκους δημοσιογράφους επειδή είχαν ενταχθεί σε ένα μικρό μαρξιστικό κόμμα το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Η ιδρύτρια του ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo (Ελεύθερη Ραδιοφωνία) Φιζούν Ερντογάν, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, τουρκική και ολλανδική, κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι είναι ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος (MLKP) και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Το δικαστήριο επέβαλε την ίδια ποινή σε άλλους πέντε δημοσιογράφους, τους Ζιγιά Ουλουσόι, Μπαϊράμ Ναμάζ, Αρίφ Τσελεμπί, Ιμπραχίμ Τσιτσέκ και Σεντάτ Σενογκλού, επειδή ήταν μέλη του ιδίου κινήματος. Την πληροφορία έκαναν γνωστή μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Φιζούν Ερντογάν, η οποία είχε συλληφθεί το 2006, ήταν έκτοτε προφυλακισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FEJ) καταδίκασε απερίφραστα σε ανακοίνωσή της την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου.


"Είναι απολύτως παράλογο. Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί ντροπή για το τουρκικό δικαστικό σύστημα και ένα παράδειγμα της απόλυτης εξουσίας που ασκεί η κυβέρνηση. Δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται καμία κριτική", δήλωσε ο πρόεδρος της FEJ Μόγκενς Μπλίκερ Μπγέρεγκαρντ.

Η Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται συχνά επικρίσεις για παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας.

Σε έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήριζε την Τουρκία "τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου" για τους δημοσιογράφους, ακολουθούμενη από το Ιράν και την Κίνα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή στην Τουρκία και διώκονται ενώπιον δικαστηρίων για συνέργεια σε "τρομοκρατία" λόγω των φερόμενων δεσμών τους με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μερικές δεκάδες εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσουν την αργοπορία αυτών των διαδικασιών, κατόπιν αιτήματος της Πλατφόρμας για την Ελευθερία των Δημοσιογράφων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συνδικάτου των Τούρκων δημοσιογράφων (TGS) Ερκάν Ιπεκτσί, τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς έχουν πέσει θύματα της καταστολής που ακολούθησε του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

Πηγές: Σημερινή / Sigmalive, News.gr


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]