Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι απειλούν να στείλουν το ερευνητικό στην Κύπρο σε τρεις εβδομάδες…

Το σκάφος πραγματοποίησης σεισμικών ερευνών «Barbaros Hayrettin Paşa» ίσως εμφανιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρεις εβδομάδες, εάν πιστέψουμε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων… για τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που θα αποτελέσει την κορυφαία πράξη αμφισβήτησης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανοίγοντας μια νέα εστία έντασης στην πολύπαθη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που απομένει είναι η έγκριση της κίνησης του σκάφους που βρίσκεται ήδη στην ευρύτερη περιοχή (Μερσίνα – Αλεξανδρέττα), από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυνικότητα της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας είναι τόσο μεγάλη, που δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ενδεχόμενη είσοδος του σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει τόσο «τεχνική» όσο και «πολιτική» διάσταση!

Προσθέτοντας μάλιστα επαρκή ειρωνεία στην παρέμβασή του, ο Γιλντίζ δήλωσε, ότι… αναλόγως του φόρτου εργασίας που θα προκύψει, η Τουρκία ίσως προβεί στην αγορά ενός ακόμα ερευνητικού σκάφους

Οι ενέργειες της Τουρκίας σχετίζονται ξεκάθαρα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνήθη τουρκική πρακτική της εφαρμογής της πολιτικής «μαστιγίου και καρότου» (απειλεί και ευθέως με επεισόδια, με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία αυτή τη φορά βέβαια…), κάτι που αποδεικνύει βέβαια και το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για την ταχεία προώθηση των διαδικασιών «επίλυσης» του προβλήματος, που έχουν λάβει τη μορφή της προώθησης των «χιαστί» επαφών της Ελλάδας με τους Τουρκοκύπριους και της Τουρκίας με τους Ελληνοκύπριους, ελπίζοντας ενδεχομένως να οδηγηθούν σε τετραμερή διάσκεψη που επιδιώκει σταθερά επί μακρόν…

Το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» της Τουρκίας για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες είναι που δημιουργεί και κάποιες ελπίδες υπαναχώρησης στο Κυπριακό, σε ζητήματα που στο παρελθόν επιδείκνυε απόλυτη «ακαμψία». Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την ελληνική πλευρά, αλλά και πλείστους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες. Όμως, το αν η έκβαση θα είναι θετική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, εξαρτάται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των σημαντικών πλεονεκτημάτων.

Πηγή Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]