Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν μεγάλη πρόκληση για τη Θράκη και όχι μόνο...

Η φωτογραφία από την συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε περιχαρής: "Χτίζουμε εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα"...

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχωρεί η Τουρκία για την δυτική Θράκη και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και με την προσωπική συμμετοχή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν. Όπως αποκαλύπτει ο πολύ γνωστός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Hürriyet, Yalçın BAYER, το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου θα γίνει μεγάλη τελετή στην Κωνσταντινούπολη για να τιμηθεί η… εκατοστή επέτειος από την ίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», ένα οθωμανοτουρκικό μόρφωμα των Νεότουρκων, (δηλαδή των σφαγέων του ελληνισμού), που είχε ανακηρυχτεί στις 31 Αυγούστου του 1913, με κύριο σκοπό φυσικά να ενσωματωθεί στη συνέχεια η περιοχή στην Τουρκιά του Κεμάλ.

Σύμφωνα με το άρθρο της Hürriyet, η εκδήλωση που θα έχει μεγαλοπρεπή χαρακτήρα για να αναπτερώσει και τις ελπίδες όλων όσων επιδιώκουν την ανασύσταση αυτής της «δημοκρατίας» ανδρείκελο, την διοργανώνει το γνωστό τουρκικό Ίδρυμα που έχει την ονομασία, «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασία», (ASAM) και θα γίνει στο Yıldız Park της περιοχής της Beşiktaş στην Κωνσταντινούπολη. Για να γίνει δε πιο εντυπωσιακή η εκδήλωση, έχουν κληθεί να παραβρεθούν πρέσβεις ξένων χωρών, (αλήθεια ποιες χώρες θα τιμήσουν την… επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης;), επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και αρθογράφοι, ενώ φυσικά θα μετέχουν όλα τα γνωστά Ιδρύματα που δρουν στην δυτική Θράκη και προωθούν με την σκανδαλώδη ανοχή της ελληνικής πλευράς την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι γνωστοί Τούρκοι στρατηγοί αναλυτές και καθηγητές τουρκικών πανεπιστημίων, Hasan Könı, Taha Akyol, Mustafa Armağan, Avni Özyiğit, Yasar Onay. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως θα κληθεί και θα παραστεί, όπως αναφέρει ο Τούρκος αρθογράφος και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, «φίλος και κουμπάρος της Ελλάδας», για να τιμήσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης».

Η εκδήλωση αυτή θα έχει μοναδικό χαρακτήρα γιατί, όπως τονίστηκε, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» είναι η πρώτη τουρκική δημοκρατία που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας γι’ αυτό και έχει ιστορικό αλλά και μεγάλο πολιτικό νόημα η επέτειος των εκατό χρόνων από την ίδρυση της. Οι Τούρκοι δίνουν και κάποια ιστορικά στοιχεία τα οποία μάλλον είναι… τουρκικής εμπνεύσεως, όπως ότι την δημοκρατία αυτή είχαν αναγνωρίσει τότε και ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και η …Ελλάδα(;;;). Μάλιστα ισχυρίζονται ότι η Βουλγαρία ανεγνώρισε την δημοκρατία αυτή γιατί δεν ..ήθελε να έχει πρόσβαση στην Μεσόγειο και έτσι είχε στείλει διπλωματικό εκπρόσωπο στο Dedeağaç, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, όπου ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».

Όλα αυτά, αν μη τι άλλο δείχνουν για άλλη μια φορά τις άκρως προκλητικές διαθέσεις των Τούρκων που από την μια αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα στα ανατολικά τους σύνορα και από την άλλη προχωρούν σε συνεχείς προκλήσεις προς τα δυτικά τους σύνορα και τώρα στην Δυτική Θράκη. Όσον αφορά την Δυτική Θράκη, τα τουρκικά «παιχνίδια» είναι γνωστά όπως και η ελληνική σκανδαλώδη αδιαφορία για την κατάσταση αυτή και την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου. Το «παιχνίδι» όμως φαίνεται έχει αρχίσει να «χοντραίνει» πιο πολύ και αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει όσο ακόμα είναι νωρίς, τότε θα έχουμε τετελεσμένα που θα μας στοιχήσουν πολύ περισσότερο. Τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής ρευστοποιούνται όλο και περισσότερο.
Και η πρώτη και χαριστική πράξη θα είναι να δοθεί τέρμα μια και καλή στο προβοκατόρικο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, που μονό για υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας λειτουργεί και ας κλείσει αντίστοιχα το δικό μας άχρηστο προξενείο Αδριανούπολης.

Σχόλιο ιστολογίου: Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εξέλιξη, φαίνεται πως ο Ερντογάν αποφάσισε να διασωθεί μέσω αύξησης του εθνικιστικού κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, ακολουθώντας την πάγια οδό της τουρκικής πολιτικής, δηλαδή της εξωτερίκευση των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της Άγκυρας. Θεωρείται απολύτως βέβαιο πως μπαίνουμε σε μία  περίοδο πολλαπλών προκλήσεων κατά της αδύναμης έως ανύπαρκτης κυβέρνησης της Αθήνας, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει -ίσως και το αδιανόητο- να κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει ή να παρατείνει την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Ενδεχομένως να επιχειρήσει από την πλευρά του και μία "ηρωική έξοδο", θέτοντας τα θεμέλια της ισχυρής του παρουσίας και επαναφοράς για την μεθεπόμενη ημέρα της Τουρκίας.
Έτσι, οι αναμενόμενες προκλήσεις δεν θα εστιάσουν αποκλειστικά στην Θράκη (χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως ως μοχλός πίεσης των εκάστοτε φοβικών ελληνικών κυβερνήσεων), αλλά θα επεκταθεί σε πολιτικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές (Θεσσαλονίκη με τη "βοήθεια" του πρόθυμου Μπουτάρη και στην Αθήνα με την πρόφαση του τεμένους), ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξουν έντονες οχλήσεις προς την Ελλάδα στο σύνολο του Αιγαίου (βόρειο, κεντρικό και νότιο). Γεωπολιτικά και διπλωματικά ο τούρκος πρωθυπουργός θα επαναφέρει το θέμα του "επιπλέοντος" Καστελλόριζου, αφού τα ενεργειακά ευρήματα νότια του νησιού και νοτιο-ανατολικά της Ρόδου είναι τέτοιας ποσότητας και αξίας που αιτιολογούν ίσως και κάποιο θερμό επεισόδιο που ενδεχομένως θα βρει και πάλι την Αθήνα "πολύ μακριά" για να αντιδράσει σε ταυτόχρονα σημεία τουρκικών προκλήσεων...
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι και εισερχόμενοι στο φθινόπωρο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν Ερντογάν αποφασιμένο και ικανό για όλα, αφού γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και το ιδανικό ίσως χρονικό σημείο που "δένει" την Αθήνα, η οποία ακολουθώντας το άρμα της Μέρκελ δεν θα προβάλει ιδιαίτερες αντιστάσεις για να μην "ταραχθούν" οι γερμανικές εκλογές...
Φυσικά, ο Σαμαράς δεν πρόκειται να αντιδράσεις και θα εκφωνήσει (δια του αρμοδίου υπουργού κ. Βενιζέλου) κάποιο λογίδριο περί διεθνών συνθηκών κ.λ.π., χωρίς όμως να θέσει θέμα casus belli την συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής και χωρίς να περάσει σε πολιτικά αντίμετρα για να προσφέρει στον κ. Ερντογάν μέρος των διαθέσεών του απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις π.χ. απομακρύνοντας άμεσα το τουρκικό προξενείο από την Κομοτηνή...
Τελικά, το φθινόπωρο που έρχεται ενδέχεται να είναι κατά πολύ θερμότερο του καλοκαιριού και όχι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά λόγω μονόδρομων πολιτικών επιβίωσης του τούρκου πρωθυπουργού και θα αποκαλυφθεί ένα μέρος της εξάωρης συνάντησης Ερντογάν και Ομπάμα στον Λευκό Οίκο...Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φίλε μου Κώστα, όλα τα προξενεία να κλείσουν, όλα. Και που θα κλείσουν αντίστοιχα και αυτοί τα δικά μας και τι έγινε; Έτσι και αλλιώς τα δικά τους πιο δραστήρια είναι (Κομοτηνής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]