Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία καταστρέφει μνημεία της Ορθοδοξίας και η Αθήνα σιωπά…

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού – Αθλητισμού, οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, επισημαίνουν την καταστροφή μνημείων της Ορθοδοξίας, η οποία καταγράφεται στον τουρκικό τύπο και ζητούν την τοποθέτηση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Κύριοι Υπουργοί,
άλλο ένα δείγμα του σύγχρονου τουρκικού «πολιτιστικού επιπέδου» της ισλαμικής Τουρκίας, είχαμε
αυτές τις μέρες σύμφωνα με τις ομολογίες τουρκικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Νίκος Χειλαδάκης σε σχετικό του άρθρο, ένα από τα πιο ιστορικά βυζαντινά νεκροταφεία της Κωνσταντινούπολης στο προάστιο της Τσατάλτζα, (Çatalca), με ιστορία 1200 ετών, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από διάφορους αρχαιοκαπήλους και άλλους ασυνείδητους οι οποίοι έσκαψαν παντού για να βρουν κάποιο πολύτιμο αντικείμενο στους ιστορικούς τάφους της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, το ιστορικό βυζαντινό νεκροταφείο της Çatalca, εδώ και πολύ καιρό έχει συληθεί και οι διάφοροι τυχοδιώκτες επέδρασαν ανενόχλητοι σκάβοντας σε όλη της έκταση του νεκροταφείο το οποίο ήταν χωρίς καμιά κρατική φύλαξη ενώ τα οστά που έφερναν στη επιφάνεια τα πετούσαν στην γύρω περιοχή. Μάλιστα το νεκροταφείο αυτό με την τόσο μεγάλη ιστορία ήταν πολύ γνωστό και από ένα ιστορικό προστατευτικό τείχος που ανάγειρε ο αυτοκράτορας Αναστάσιος για να το προστατεύσει από τις επιδρομές των Ούννων και των Βουλγάρων που είχαν εμφανιστεί τότε στην νότιο Βαλκανική χερσόνησο.

Το ιστορικό αυτό τείχος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ήταν από τα μεγαλύτερα της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης και είχε μήκος πολλών χιλιόμετρων καλύπτοντας μια πολύ μεγάλη έκταση καθώς ήταν και ένα ανάχωμα στις διάφορες επιδρομές προς την Κωνσταντινούπολη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό στο σήριαλ των τουρκικών κακοποιήσεων βυζαντινών μνημείων. Πριν από λίγο καιρό είχε ξεσπάσει σκάνδαλο για την βάναυση καταστροφή των υπολειμμάτων του βυζαντινών ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, ιστορίας 1200 ετών, εξ αιτίας των οικοδομικών εργασιών που γίνονται για την προσθήκη νέας πτέρυγας στο ξενοδοχείο Four Season Otel.

Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και έχει καταντήσει μέρος εναπόθεσης μπαζών και είναι αδύνατον για τους τουρίστες να το επισκεφτούν. Το σκάνδαλο αυτό είχε γίνει γνωστό για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες όταν ο Τούρκος καθηγητής της αρχαιολογίας, Murat Belge, κατήγγειλε δημόσια την συστηματική καταστροφή των βυζαντινών μνημείων της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς τουρκικών αρχών. Σύμφωνα με το Τούρκο καθηγητή, το γνωστό Ξενοδοχείο, «Four Seasons Otel», κτίζει μια πρόσθετη πτέρυγα πάνω στα απομεινάρια των βυζαντινών ανακτόρων με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων αυτών των ανακτόρων. Παράλληλα ο Τούρκος καθηγητής που κατήγγειλε θαρραλέα το μεγάλο σκάνδαλο ανέφερε επίσης ότι πολλές βυζαντινές εκκλησιές καταρρέουν, βρωμίζονται από… ψησταριές και γίνονται… αποχωρητήρια από αλητήρια και κακοποιά στοιχεία.

Αλλά και η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά γίνεται συχνά σκάνδαλο από τις τουρκικές κακοποιήσεις. Έτσι η τουρκική εφημερίδα Sabah σε πρόσφατο δημοσίευμα της στις 13 Ιουνίου 2013 κατήγγειλε το μεγάλο σκάνδαλο της επανέναρξης από την αρχή των εργασιών ανακαίνισης της μονής μετά από το συνολικό φιάσκο των μέχρι τώρα εργασιών των Τούρκων «ειδικών».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι επί δεκαέξι χρόνια συνεχόμενες εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης της ιστορικής μονής και ιδιαίτερα των ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτών απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση ανάγκη να αρχίσουν τα έργα από την αρχή. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα, εγκρίθηκε ένα κονδύλιο 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, (περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ).

Τις διαπιστώσεις του μεγάλου αυτού φιάσκου της ανακαίνισης της μονής τις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ertuğrul Günay. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης των Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων, Başaran Ulusoy, ο οποίος δήλωσε όταν επισκέφτηκε πρόσφατα την Μονή και παρακολούθησε το αποτέλεσμα των έργων ανακαίνισης ότι έπαθε κυριολεκτικά… σοκ, καθώς διαπίστωσε την ασχετοσύνη όλων όσων έγιναν από υποτιθεμένους «ειδικούς» για την Παναγία Σουμελά. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιήθηκε… τσιμέντο για τα τοιχία της μονής ενώ τραγικά λάθη διαπιστώθηκαν και στην αναπαλαίωση των ψηφιδωτών καθώς και στην εξωτερική όψη του κτίσματος.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

1. Τέθηκαν σε γνώση σας οι παραπάνω περιγραφόμενες βαρβαρότητες όπως ομολογούνται και από δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προβήκατε;

2. Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των προκλητικών καταστροφών σε μνημεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Τουρκία, που προκαλούν τον αποτροπιασμό ακόμα και των ιδίων των τούρκων ακαδημαϊκών, ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησηςγια την προάσπιση της ιστορικής μας κληρονομιάς στην Τουρκία;

3. Πως σχολιάζετε την έξαρση των εθνικιστικών τουρκικών κακοποιήσεων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά που έχει συγκλονίσει τον Ποντιακό Ελληνισμό απανταχού της γης;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]