Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων η έκθεση της Κομισιόν
Θρυαλλίδα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα είναι η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Αν και είχαμε προϊδεαστεί για το τι θα έλεγαν οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, για το τι θα ζητούσαν αλλά και τι εύσημα θα μας έδιναν, η έκθεση δυστυχώς επιβεβαιώνει το σενάριο των πολιτικών πιέσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.
Η Κομισιόν επιμένει στο γνωστό μοτίβο της σκληρής λιτότητας και της έμμεσης φορολογίας η οποία είναι και άδικη και οριζόντια. Δεν δίνει καμιά αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα προδικάζει τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση υπάρχει η έκπληξη της συνέχισης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016. Μια εισφορά η οποία πλέον δεν είναι έκτακτη, αφού ισχύει από το 2009, δεν είναι εισφορά αλλά είναι ένα τεράστιο χαράτσι και δεν προσφέρει καμιά αλληλεγγύη αφού πάει για να κλείσει τις μαύρες τρύπες που δημιουργούν όχι αυτοί που πληρώνουν αλλά αυτοί που τη γλιτώνουν. Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει στη διάλυση του πελατειακού κράτους, του πελατειακού δημόσιου τομέα, είναι η κύρια αιτία της συνέχισης ενός χαρατσιού το οποίο βαφτίζεται «έκτακτη εισφορά».
Κι ενώ σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να επιβάλει άλλους φόρους και μέτρα, έρχεται η Κομισιόν να επεκτείνει το άδικο αυτό μέτρο μέχρι το 2016.
Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές από 1% έως 4%. Με μια διαφορά από φέτος. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι πιο μεγάλες, καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
Ποιος άραγε μπορεί να πει ότι αυτό δεν είναι καινούργιο μέτρο; Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η σχετική νομοθετική διάταξη για την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013. Προδικάζει και το αποτέλεσμα δηλαδή της ψηφοφορίας. Είναι όμως έτσι, μπορεί αυτή η Βουλή με την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία να αντέξει απανωτούς κραδασμούς. Εδώ 80 υπαλλήλους είπαν να βγάλουν σε διαθεσιμότητα και παρ’ ολίγο να γίνει το ατύχημα. Πώς θα πάνε, λοιπόν, στη Βουλή οι έτσι κι αλλιώς ανεβασμένοι στα κάγκελα βουλευτές να ψηφίσουν άλλες 12.500 διαθεσιμότητες; Και καλά αυτό ας πούμε ότι περνάει. Πώς θα έρθει ο Νοέμβριος να ψηφίσουν την έκτακτη εισφορά που τελικά είναι μια σκέτη κοροϊδία;
Δυστυχώς, ήδη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις που από τον Σεπτέμβριο θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι ο Κουκουλόπουλος δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο και δεν τιμωρήθηκε ποτέ αν και είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Κάποιοι συνάδελφοί στο κόμμα λένε «αφού τη γλίτωσε αυτός και το παίζει φιλολαϊκός, γιατί όχι κι εμείς»;
Έτσι, λοιπόν, μην αποκλείσετε βαρυχειμωνιά από τους πρώτους κιόλας μήνες του φθινοπώρου. Η Κομισιόν φαίνεται να επιλέγει να τραβήξει το σχοινί μια ακόμη φορά. Μπορεί να είναι και η τελευταία και τότε ας ζητήσει έκτακτη εισφορά από τον… Μηλιό και τον Τσακαλώτο.
Ξερουν πολυ καλα τι κανουν .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερασαμε στην τελικη .
Καλη δυναμη .